1515

Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering

Spotify är värt över 100 miljarder men har haft en krokig väg mot börsen. Musikjätten nedvärderades förra året, kan Di Digital avslöja. Dessutom dras man med ett jättelån som hittills har kostat bolaget 2 miljarder kronor.

 

Daniel Ek, Spotifys vd och en av bolagets två grundare.
Daniel Ek, Spotifys vd och en av bolagets två grundare.

Det är tidigt 2016 och Spotify vill fylla på sin kassa.

Den svenska streamingtjänsten är nära tre gånger så stor som Apple Music, men konkurrenten har börjat knappa in. Spotify (NTL) går med förlust och behöver några miljarder kronor för att kunna behålla ledningen på marknaden för strömmad musik.

Problemet är bara att värderingen på Spotify sjunker. För att få tag i pengarna kan bolaget behöva sänka sin egen värdering i en så kallad nedåtrunda, något de flesta techbolag försöker undvika till varje pris.

Spotifys värdeförlust är markant. Under första halvan av 2016 tappar Spotify-aktien drygt 20 procent av sitt värde, visar siffror som Di Digital har tagit del av.

En av Spotifys delägare, amerikanska Fidelity Investments, rapporterar i augusti 2016 ett marknadsvärde på knappt 1800 dollar per aktie. Priset framgår av handlingar i USA som Di Digital har tagit del av och är drygt 20 procent lägre än ett år tidigare.

I praktiken nedvärderas alltså Spotify av sina ägare – och flera av dem väljer att sälja stora poster.

Trots det lägre aktiepriset väljer tre institutioner – svenska Northzone och Creandum och den europeiska fonden Wellington Partners – att sälja delar av sina innehav i Spotify.

Nedgången sker eftersom finansmarknaden är orolig. Dämpad tillväxt i Kina och fallande råvarupriser spökar. Under sommaren sprider Brexit-omröstningen och dess resultat ytterligare osäkerhet på marknaden.

Läs mer: Innehållskriget: Tv och film är techbolagens nya guld

Turbulensen slår särskilt hårt mot techsektorn. Förlusttyngda bolag som svenska Spotify eller Truecaller blev plötsligt mindre intressanta.

Spotifys säljargument – att man hade en streamingtjänst som växte snabbare än Netflix – vägde inte lika tungt eftersom bolaget aldrig hade gått med vinst.

”Plötsligt blev det svårare att sälja in det argumentet. Det var en tydlig nedgång i marknaden som man inte märkte lika mycket av i Sverige”, säger en uppgiftslämnare till Di Digital.

För att undvika en nedåtrunda väljer Spotify att fylla på sin kassa på ett annat sätt – med ett lån.

Läs mer: Svenska storägarna säljer av i Spotify

I mars 2016 lånar musikjätten drygt 8 miljarder kronor. Tre fjärdedelar av pengarna kommer från amerikanska private equity-jätten TPG, enligt uppgift till Di Digital.

Spotify väljer att låna pengar just eftersom en nyemission hade inneburit en nedvärdering. Det motsatte sig flera av storägarna, enligt en person med insyn i Spotifys affärer.

I dag ser utsikterna för Spotifys aktie betydligt bättre ut.

Aktiepriset har stigit till 3700 dollar i den inofficiella gråhandeln. Det finns gott om möjliga köpare av en aktie i Spotify, men inte särskilt många som är beredda att sälja. Trycket är högt.

”Jag har aldrig sett något liknande”, säger en person med insyn i aktieaffärerna.

I efterhand framstår våren 2016 som en bra tid att köpa aktier i Spotify.

Sedan dess har nämligen aktiekursen mer än fördubblats, vilket innebär att flera svenska pensionsfonder tjänat hundratals miljoner kronor på sina innehav.

Läs mer: Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify 

Det är i dag jättelånet som står mellan Spotify och en notering på börsen i New York.

TPG har gjort en fantastisk affär

Enligt villkoren ska långivarna – bland dem TPG, Dragoneer och de svenska pensionsfonderna AMF och Folksam – få 20 procents rabatt på Spotify-aktier när bolaget emitterar nya aktier och går till börsen.

Problemet är bara att Spotify inte planerar att genomföra någon nyemission. Det är om detta som den största långivaren TPG och Spotify just nu tvistar, uppger flera källor.

Lånet blir dessutom dyrare ju längre tiden går. I dagsläget har TPG och de övriga långivarna rätt till 25 procents rabatt på aktier i Spotify, vilket i praktiken innebär en avkastning på 2 miljarder kronor sedan lånet gavs i mars 2016.

TPG har gjort ”en fantastisk affär”, enligt en uppgiftslämnare.  

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?