1515
Annons

”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Creandums Carl Fritjofsson bär numera huvudansvaret för riskkapitalbolagets aktiviteter i USA. Hans närvaro i Silicon Valley ska locka dit portföljbolag i Europa.

Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.
Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.Foto:Joey Abrait.

(Di Digital/Austin) Johan Brenner, partner på Creandum, lämnade i somras över arbetet i Silicon Valley till sin kollega Carl Fritjofsson (NTL) när han flyttade hem. Med det fick Carl Fritjofsson hela ansvaret för den amerikanska satsningen.

”Tidigare hade jag en deltidsroll där jag användes när min kompetens kändes relevant. Nu är det allt jag gör och mer därtill”, säger Carl Fritjofsson när Di Digital träffar honom på väg in till ett riskkapitalevent i Austin, Texas.

Creandum (NTL) har gått från att fokusera enbart på Norden till ett utökat fokus för att hjälpa även europeiska bolag att lansera i USA. Med det krävs ett starkt nätverk i USA för att kunna erbjuda något de andra europeiska VC-bolagen inte har.

Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare.

”De flesta VC-bolag i Europa säger att de har bra kontakter i Silicon Valley och vi hävdar samma sak. Men vi kan peka på att vi har mig och Joel (Eriksson) här på heltid. Sen har jag även tagit bolaget Wrapp till USA så jag kan dela med mig av erfarenheten från att ha gjort hela den expansionsresan.” 

Det är just nätverkseffekten som tar Carl Fritjofsson till SXSW. 

”Det här är på något sätt en smältpunkt för VC-världen. Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare som vi potentiellt kan eller redan har arbetat med”, säger Carl Fritjofsson.

Läs även: Därför öppnar Creandum kontor i Berlin 

I januari i fjol stängde Creandum en fjärde fond på 1,7 miljarder kronor. Det nya kapitalet krävde en förändring i investeringsstrategin.

”Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden. Vi är fortfarande dedikerade till tidiga skeden då det är vad vi kan och tycker om. Samtidigt som vi är otroligt positiva till Norden som ekosystem har vi också rest en större fond. Då är det naturligt för oss att vi breddar oss geografiskt”, säger Carl Fritjofsson.

Därmed beslutades det att Creandum skulle öppna ett kontor i Berlin. Med det kommer investeringarna, utöver de i Norden, intensifieras i Tyskland. Förutom att Berlin har en spännande techscen beror Creandums nya fokusområde även på att talangen har börjat röra på sig.

”Ta Soundcloud till exempel. Om vi hade följt våra strikta geografiska riktlinjer så hade vi kanske till och med missat nordisk talang som åker någon annanstans. Så kärnan i det vi gör som firma nu är att leta efter nordiska och tyska bolag men opportunistiskt letar vi efter de bästa entreprenörerna över hela Europa”, säger Carl Fritjofsson.

Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden.

Förutom verksamheten i Tyskland har Creandum även investerat i ett brittiskt bolag och tittar även på ett par i Frankrike. Riskkapitalbolaget investerade nyligen i det Mexikobaserade bolaget Cornershop med en svensk grundare. 

”Det är väldigt många europeiska företag som kommer genom Silicon Valley, och det blir mitt ansvar att identifiera och bygga relationer med dessa. Och inte bara de som åker förbi på besök utan även europeiska entreprenörer som väljer att starta sina bolag här borta.”

Läs även: Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Genom att ha god kontakt med bolagen och kollegorna i Europa kan Carl Fritjofsson sedan testa den amerikanska marknaden för bolagen, genom sina kontakter på Silicon Valleys lokala VC-bolag. Genom att analysera marknaden med hjälp av andra VC-bolag kan Creandum även värva riskkapital för bolagens senare rundor. 

”Vi har inga problem att leda rundor i Europa men tillgång till kapital för bolag som ska skalar globalt är så mycket mer tillgängligt i Silicon Valley. Vi ser oss som en partner för kapital i sådd och A-rundor men när våra bolag tar in 50 miljoner dollar behöver vi ha rätt relationer
till den typ av investerare.”


 Det här är SXSW:

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och ”de kreativa industrierna”.
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. 
  • Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?