1515

Deras träningsapp galopperar mot nya mål – tar in miljoner från techprofilens bolag

Appen Ridesum kopplar samman ryttare och tränare och har lockat till sig flera tusen användare sedan årsskiftet. Nu väljer techprofilen Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith att investera i bolaget.

Från vänster: Ridesums delägare Fredric Gunnarson, bolagets två grundare Jenny Stråhle och Karin Lindell, hästen Doris, teknikchefen Mateusz Dziurla och Caroline Nylund från Zenith.
Från vänster: Ridesums delägare Fredric Gunnarson, bolagets två grundare Jenny Stråhle och Karin Lindell, hästen Doris, teknikchefen Mateusz Dziurla och Caroline Nylund från Zenith.Foto:Emilia Öije Bergqvist

Hästsporten är en av Sveriges största idrotter med över en halv miljon utövare. Under de senaste åren har ett antal bolag gett sig in på den lukrativa marknaden med målet att digitalisera sporten.

En av dessa aktörer är Ridesum, som grundats av Jenny Stråhle och Karin Lindell. Deras digitala träningsinstrument möjliggör för ryttare att bli coachade av sin tränare på distans.

Nu tar bolaget in 5,3 miljoner kronor i nytt kapital, visar handlingar från Bolagsverket. 

”Pengarna ska gå till att skala upp bolaget. Vi ska framför allt investera i produktutveckling för att ta appen till nästa nivå. Men vi vill också göra nyrekryteringar och öka vår marknadsföring”, säger vd:n Jenny Stråhle.

En av de huvudsakliga investerarna är techprofilen Tommy Jacobssons riskkapitalbolag Zenith. 

”Vi tror starkt på teamet bakom Ridesum. Hästsporten har alltid intresserat mig och vi ser fram emot att vara med och ta bolaget till nästa nivå”, säger Tommy Jacobson i en kommentar.

Bland övriga delägare märks Fredric Gunnarsson, tidigare vd för spelutvecklaren Star Stable, och inkubatorn Stings riskkapitalbolag Propel Capital. Även Lisen Bratt Fredricson, tidigare OS-ryttare och numera entreprenör inom hästsporten, investerar i bolaget. Hon ska även agera som ambassadör och rådgivare åt Ridesum.

Tommy Jacobson och Lisen Bratt Fredricson.
Tommy Jacobson och Lisen Bratt Fredricson.Foto:Di och TT.

Ridesum lanserade sin app i januari 2019. Den innehåller en sökbar bank av tränare och experter, som kan bokas direkt på plattformen. Träningen sker på distans via streaming eller genom feedback på ett filmat pass. 

”Mottagandet har varit väldigt bra hittills. Vi har omkring 400 tränare och experter anslutna till plattformen, och flera tusen ryttare som är aktiva från basnivå till olympisk nivå”, säger Jenny Stråhle.

Den huvudsakliga målgruppen för Ridesum är ryttare som har tränare som inte bor i samma stad. Även om appen hittills bara finns på svenska har bolaget lockat ett antal användare i utlandet, enligt Jenny Stråhle. Målsättningen är att släppa en version på engelska nästa år.

Hittills är Ridesum gratis att använda för både tränare och ryttare, vilket innebär att bolaget bakom tjänsten inte dragit in några nämnvärda intäkter. Under 2020 planerar Jenny Stråhle att lansera en premiumversion av appen med mer avancerat material. 

Läs mer: Deras träningsapp för ridsport fyller på kassan – vill expandera utomlands 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?