1515

Deras träningsapp för ridsport fyller på kassan – vill expandera utomlands

I sin första investeringsrunda tar ridappen Ridesum in 750 000 kronor, med Star Stables Fredric Gunnarson som en av investerarna. Pengarna ska användas för produktutveckling, marknadsföring och att ta tjänsten utanför Sveriges gränser. 

Karin Lindell, medgrundare, och Jenny Stråhle, vd och grundare.
Karin Lindell, medgrundare, och Jenny Stråhle, vd och grundare.Foto:Ulrika Johansson.

Marknaden för horse-tech fortsätter växa. Det sociala nätverket Ztable, nätbutiken Horsemeup och teknikbolaget Equilab vill samtliga kapitalisera på svenska hästentusiaster.

Nu ger sig ännu en aktör in i striden. Träningsappen Ridesum fyller nämligen på kassan med 750 000 kronor, med spelutvecklaren Star Stables tidigare vd Fredric Gunnarson som en av investerarna.

Ridesum är ett digitalt träningsinstrument där ryttare kan bli coachade av sin tränare på distans. Appen riktar sig uteslutande till ryttare som rider privat. Det är vanligt att ryttare har tränare som inte bor i samma stad. Därför har de i dag sämre möjligheter att regelbundet få hjälp av en tränare. 

“Av de 350 ryttare som blev tillfrågade i samband med vår produktutveckling sa 86 procent att de vill träna oftare. Ridsporten handlar så mycket om att hitta den ‘perfekta coachen’ och många gånger finns de på andra platser i Sverige än där man bor”, säger bolagets grundare och vd Jenny Stråhle.

Läs mer: Hästspelet Star Stable växer: ”Vill fördjupa berättelsen” 

Med en bakgrund som marknadschef på Sigma IT Consulting, tio år på Grant Thornton och med ett stort intresse för ridsport, kom Jenny Stråhle på idén om en digital träningsapp för ryttare när hon själv hade problem med att få träningstider tillsammans med sin tränare. 

Med hjälp av appen hoppas Jenny Stråhle att ridsporten ska demokratiseras. Hon vill göra det möjligt för alla i Sverige att coachas professionellt. Genom att antalet resor minskar vid användning av appen är förhoppningen att även göra ridsporten mer miljövänlig. 

“Branschen ligger efter i just miljöhänseende. Ryttare reser otroligt mycket med stora fordon och släpper ut väldigt mycket växthusgaser. Det behöver ske en förändring i vårt sätt att jobba inom ridsporten och att ha ridlektioner digitalt är ett bra sätt att dra ner på transporten”.

Jenny Stråhle ser även Ridesum som ett instrument att främja kvinnligt entreprenörskap. Att privata coacher varje vecka kan lägga in extra pass på distans gör att deras månadsinkomst kan öka med tusentals kronor. 

“90 procent av alla som arbetar inom ridsporten är kvinnor och på det här sättet kan vi hjälpa dem att effektivisera sin verksamhet och ha fler elever.”

Snart finns appen tillgänglig och den första versionen kommer att vara gratis för att kunna bygga en bra användarbas och testa tjänsten på marknaden, förklarar Jenny Stråhle. Bolaget får däremot in mindre intäkter genom att publicera sponsrade videoklipp. 2020 planerar Ridesum att lansera en premiumversion av appen med mer avancerat material. 

Bolaget har även förhoppningar om att inom de närmsta åren expandera till den internationella marknaden.

“Vi ser en helt öppen marknad inom digital träning utomlands. Den har stor potential att bli tillgänglig för alla eftersom i princip alla har en smartphone. Det finns definitivt en marknad för den här typen av teknik i flera delar av världen”, säger Jenny Stråhle. 

Läs mer: Hästappen Equilab tar in nytt kapital 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?