1515
Annons

Deras supermaterial gör batterier bättre – skapas från biomassa

Malin Alpsten och Anna Carlsson har hittat en teknisk lösning för att producera miljövänligt grafen av lignin. Supermaterialet kan till exempel ge ett batteri längre livslängd.

”Lignin är en biprodukt som annars ofta bränns upp, men nu kan vi använda den för att skapa värde”, säger Bright Day Graphenes medgrundare och vd Malin Alpsten.

Den 24 november står hon på scenen i pitchtävlingen på Female Founders.

Anna Carlsson och Malin Alpsten har hittat en metod för att tillverka grafen av biomassa.
Anna Carlsson och Malin Alpsten har hittat en metod för att tillverka grafen av biomassa.

Bright Day Graphene är ett av sex startupbolag som är med och pitchar på Di Digitals event Female Founders. Grundarna Malin Alpsten och Anna Carlsson träffades via ett tidigare jobb och upptäckte snabbt att de hade gemensamma intressen. 

”Anna pratade om sina miljövänliga tekniska lösningar och jag pratade om hållbara affärer, så vi bestämde oss för att slå våra påsar ihop”, säger Malin Alpsten som är vd för Bright Day Graphene.

Malin Alpsten är ekonom i botten och har jobbat många år i bank- och finansvärlden med produkt- och affärsutveckling. På senare år hade hoppat av det och drev eget företag som organisationskonsult.

Anna Carlsson har en bakgrund inom forskning på bränsleceller och hur man skulle få bort transportsektorn från olja. Hon tittade på den så kallade vätgasekonomin, som är en variant av elektrifiering, och flyttade till Tyskland för att doktorera inom det.

”Jag höll på med en typ av material som fungerade väldigt bra, men som var giftigt. Ofta när man gör material som är mer miljövänliga fungerar de sämre, men grafen har just de extrema egenskaper som gör ett material riktig bra. Det var så jag kom in på att grafen skulle kunna tillverkas av lignin”, säger Anna Carlsson, som är uppfinnaren bakom Bright Day Graphenes produkt.

Grafen brukar kallas ett supermaterial för att det leder ström väldigt bra. Det är ett lätt material – lättare än bomull – och består av ett skikt kolatomer. Traditionellt kommer grafen från grafit, som bryts i gruvor, men att producera det storskaligt är inte helt lätt.

”Med vår process får vi ett grafenpulver med stora flagor och få lager, vilket ger bra elektriska egenskaper, hög transparens och stor specifik yta. Detta gör att det lämpar sig särskilt väl för energilagring och andra elektriska applikationer”, säger Malin Alpsten.

Bright Day Graphene har hittat ett sätt att utvinna grafen från lignin, en form av biomassa från skogsrester. Bolaget producerar ett miljövänligt böjligt och genomskinligt material som ska fungera bättre än det från grafit i vissa produkter

”Lignin är en biprodukt som annars ofta bränns upp, men nu kan vi använda den för att skapa värde. Vi är ute efter att byta ut några giftiga metaller mot vår grafen, och även om det miljövänligt och hållbart ska man inte inte behöva kompromissa med prestanda. Vi har som mål att det ska vara minst lika bra eller bättre”, säger Malin Alpsten.

Bolaget driver några olika kundprojekt och samarbetar med verkstadsbolaget Alfa Laval, förpackningsbolaget Optipack och pappersmassabolaget Klabin för biomassa (lignin) att tillverka grafen av.

Till exempel jobbar man med Uppsalaföretaget Peafowl Solar Power, som utvecklar solceller för att driva sensorer. Tillsammans tittar de på att göra genomskinliga material som kan leda ström.

Ett annat användningsområde kan vara att tillsätta grafen i ett batteri för att det ska ladda snabbare och ha en längre livslängd, något som Bright Day Graphene också tittar på.

Mycket är dock än så länge outforskat när det gäller grafen och hur det kan ersätta metaller inom industrin, vilket Anna Carlsson och Malin Alpsten ser stora möjligheter i.

Däremot tar det tid att gå från en idé om hur tillverkningen ska gå till – till att faktiskt få ut en produkt. Bright Day Graphene startades i augusti 2017 och hittills har de tillverkat grafen i liten skala i ett labb. Först i Astra Zenecas gamla labblokaler i Södertälje, men numera på KTH:s laboratorium Electrum i Kista.

”Det vi gjorde är inte alls konventionellt inom forskning. Vi började med en idé, då jag inte hade lust att gå tillbaka till akademin. Vanligtvis utvecklar man något samtidigt som man doktorerar”, säger Anna Carlsson.

Först i år har bolaget kommit närmare en större produktion och planerar att öppna en demoproduktionsverksamhet i Värmland nästa år. I den ska det gå att producera 1 ton grafen.

”Vi projekterar för en fullskalig fabrik 2024 eller 2025, där det ska gå att producera 80 till 100 ton per år”; säger Anna Carlsson.

Teamet på Bright Day Graphene är i dag sju personer. Två av dem jobbar med nanoteknologi och är med Anna Carlsson i labbet. En person är processingenjör och jobbar med att skala upp produktionen. Sedan är det en säljare och en anställd som jobbar med marknad och ekonomi.

Hittills har verksamheten finansierats av pengar från Vinnova och olika inkubatorer med 4 miljoner kronor. Grundarna har också tagit in en investering på 5 miljoner kronor från investeringsbolaget Oakman Ventures.

”Vi är nu ute nu och söker 25 miljoner för att kunna bygga produktionsanläggningen, samtidigt vill vi skapa samarbeten med skogsbolagen och potentiella kunder för att nå ut med vårt gröna material”, säger Malin Alpsten.

Läs om fler bolag som är med i årets pitchtävling på Female Founders:
Securifid:
Bevittnade slagsmål – startade säkerhetstjänst för företagsidentifiering
Eyescanner Technology:
Säpo-veteranerna utvecklar ai för att upptäcka drogpåverkade
Manje Health: Bygger digitalt vårdsystem för afrikansk diaspora – kartlagt 100.000 sjukhus
Vaam:
Videotjänst för professionella siktar in sig på generation Z
Eatable:
Hoppade av Foodora – lyfter med eget ”spökkök”

Läs också: Vem blir årets techstjärna?

Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Skenande inflation får Tradera att gasa

Svenska Tradera tar sitt koncept till andra sidan Öresund, där bolagets vd Stefan Öberg ser en stor potential.

”Vi har redan fyra miljoner grejer på Tradera, och i Danmark kommer vi ha ett par miljoner saker från dag ett”, säger han. 

Foto:Patrik Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera