1515

Deras "superkort" tar in nya miljoner från H&M:s vd och familjen Wallenberg

82:an Invest, med Wallenbergstiftelsen FAM och H&M:s vd Karl-Johan Persson bland ägarna, är med på tåget när startupbolaget Fidesmo tar in 10 miljoner kronor i riskkapital. Fidesmo slår samman funktionerna hos olika betalkort i ett gemensamt ”superkort”.

Fidesmos grundare Mattias Eld, vd, och Miguel Cardo teknikchef.
Fidesmos grundare Mattias Eld, vd, och Miguel Cardo teknikchef.Foto:Pressbild

Startupbolaget Fidesmo grundades i mars 2013 av tre ingenjörer med ett förflutet på Ericsson.

"Från början jobbade vi som ett konsultbolag inom Near Field Communication, NFC. Men 2014 började vi utveckla idén med ett kort för flera tjänster. Nu jobbar vi för att samla alla möjliga funktioner på en plats. Det kan vara ett kort, klocka, ring eller, potentiellt sett, ett implantat. Kort kommer nog stå för de stora volymerna. Annars är det framför allt klockor som är intressanta”, förklarar Mattias Eld, medgrundare och vd på Fidesmo.

Han jobbar på bolagets huvudkontor i Stockholm medan Fidesmos andra kvarvarande grundare, Miguel Cardo, är teknikchef vid bolagets andra utvecklingskontor i Madrid. 

Läs mer: Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson 

För närvarande kan Fidesmos lösning användas som bilnyckel i Sunfleets bilpooler, som säker login på Facebook och Google Apps och som passerkort på olika arbetsplatser, bland annat Telia.

Visionen är att inom en snar framtid göra det möjligt att använda tjänsten som betalningsmedel i handeln och kollektivtrafiken. Nya samarbeten väntas då lösningen används som passerkort, lojalitetskort, inloggning, hotellnycklar, med mera.

För att utveckla produktportföljen och utöka sin marknadsnärvaro tar bolaget in ytterligare 10 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns de flesta befintliga ägare. 

”Merparten av kapitalet kommer från affärsängeln Simon Josefsson, som var en av första investerarna i Yubico och 82:an Invest”, förklarar vd Mattias Eld.

Som Di Digital redan rapporterat är 82:an Invest ett nytt riskkapitalbolag som bildas av 41:an Invest, med radarparet Stefan Krook och H&M:s vd Karl-Johan Persson, och Wallembergsstiftelsen FAM. Fidesmo är 82:ans första investering. 

"Fidesmo är ganska unik i att hitta en lösning där man samlar allt på ett kort. Det är ett växande problem som kräver en lösning", säger Stefan Krook, vd på 41:an Invest.

Läs mer: H&M-chefens techportfölj sväller

Fidesmo har idag 11 medarbetare och omsatte närmare 2 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade den sista maj 2017. Resultatet var -3,2 Mkr.

Tjänsten marknadsförs i hela världen som en säkerhetsprodukt och säljs bland annat på Amazon.com. Men det är fortfarande i Sverige som bolaget kommit upp i några större volymer. 

"De kommande året ska vi titta på andra marknader i Europa”, säger Mattias Eld.

Varför inte bara integrera er tjänst i mobilen?

"Vår lösning är mycket enklare och snabbare och kan integreras i den befintliga infrastrukturen. Mobiler måste ha batteri. Man måste öppna en viss app för betalning, det blir många olika appar. Vi ser inte mobila applikationer som en konkurrent.”


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?