1515

Deras robotjournalister ska bevaka 900 sportmatcher varje dag

Den automatiserade fotbollssajten Robosport ska referera fler än 300 000 matcher om året. Tanken är att även fotbollsspelare på amatörnivå ska få synas i spalterna.

Robosports två grundare: Ola Nilsson (tv) och Christian Balkenius.
Robosports två grundare: Ola Nilsson (tv) och Christian Balkenius.Foto:Press

Robotjournalistiken är ännu i sin linda. Men automatiserade reportrar har redan börjat ersätta sina mänskliga motsvarigheter inom områden som sport- och börsreferat.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP:s robotar skriver redan om baseball-matcher och svenska TT har egna planer på automatiserad journalistik.

Några som ser stor potential i robotjournalistiken är bolaget bakom sportsajten Robosport, som sedan i fjol refererar samtliga matchresultat som Svenska Fotbollsförbundet lägger ut på sin sajt.

”Hird knep en poäng”, lyder en rubrik som bygger på östgötalaget Hirds räddade poäng borta mot Finspångs FK på tisdagen. Just den matchen spelades i den svenska fjärdedivisionen. Hird låg under i halvtid, enligt roboten:

”Hemmalaget Finspång slog till med två mål efter 37 minuter. Jesper Karlsson gjorde 1-0 i minut 29 och Albin Svensson utökade till 2-0. Det var också ställningen efter första halvlek”, enligt referatet.


Läs även: Robonauten – rymdens nya superstar

Foto:


Nu vill sajtens grundare – Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, och den tidigare sportjournalisten Ola Nilsson – bevaka fotboll på fler språk.

Det finns redan engelskspråkig version av sajten. Inom en snar framtid ska Robosport även lägga till kinesiska och tyska till robotarnas reportoarer, uppger bolaget.

”Vår robot är byggd på ett sätt som gör att vi kan skala upp till i princip hur många språk som helst på väldigt kort tid”, säger Christian Balkenius i ett pressmeddelande.

Därmed siktar sajten på att bevaka 320 000 matcher om året, nästa dubbelt så många som tidigare.

Tanken är också att supportrar och andra åskådare ska ladda upp filmklipp, bilder och citat från matcherna för att berika journalistiken.


Mer om robotar i Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/dronare-robotarochit-bubblanscomeback


Innehåll från LitiumAnnons

Har ditt företag rätt förutsättningar för en framgångsrik internationalisering?

Att expandera internationellt för ökad tillväxt har historiskt medfört stora insatser och en fysisk etablering med omfattande investeringar i allt från personal till lokaler. I och med ehandeln har förutsättningarna förändrats och det senaste årets snabba digitaliseringstakt har gett den digitala handeln en rejäl skjuts framåt. Men hur genomför man egentligen en lyckad internationalisering?

Läs Litiums guide till en framgångsrik internationalisering här 

Att nå nya marknader är betydligt enklare idag, men att etablera en internationell närvaro är inte utan utmaningar. Medan de flesta företag kan gynnas av att vända blicken mot nya marknader, drar vissa mer nytta av en internationell expansion än andra. 

– D2C-företag har till exempel ofta internationell expansion i tankarna redan tidigt i sitt bolagsbyggande. Så fort man satt den kommersiella modellen och fått igång försäljningen börjar många expandera internationellt, vilket gör att de kan växa mycket snabbt, säger Håkan Nylander, Chief Strategy Officer hos Litium. 

De företag som direkt kan ta sig in på nya marknader genom digitala lösningar behöver således hantera en betydligt mindre komplex internationalisering och kan i många fall genomföra sin expansion på flera marknader parallellt. Den data som samlas in under arbetet ger sedermera konkreta insikter, vilka skapar ett bättre beslutsunderlag inför fortsatta satsningar. 

– Att få i gång försäljningen är alltid den första utmaningen. Att noggrant kartlägga tillgängliga kanaler, den lokala marknadens villkor och potential och relevanta målgrupper är därför avgörande för att bedöma sina möjligheter. Generellt rekommenderar vi att börja litet för att komma i gång och att sedan skala upp i takt med att intresset ökar.

Tekniska förutsättningar för expansion

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är naturligtvis vilka lokala regulatoriska krav som måste efterlevas. För den som inte är insatt kan det verka som en djungel, så för den som är osäker rekommenderar Håkan att ta in hjälp utifrån, oavsett om hjälpen finns i det egna partnernätverket eller hos industriorganisationer som kan erbjuda rådgivning. Allt förutsätter emellertid att man har de tekniska förutsättningarna för en internationell expansion. 

– Utan en plattform som erbjuder rätt stöd för digital handel kan internationaliseringen bli en administrativ mardröm, med stora omkringliggande kostnader och betungande manuellt arbete. Därför har Litium utvecklat ett grundstöd för våra kunder, ett globaliseringsramverk med integrerat PIM, Product Information Management, som skapar rätt förutsättningar för effektivitet och kontroll vid inträde på nya marknader. 

Konfigureras efter behov

Håkan förklarar att Litium som plattform kan konfigureras helt efter kundens individuella behov, inklusive vilka produkter som ska säljas och hur, vilka marknader det gäller och genom vilka kanaler. I takt med att verksamheten växer på de nya marknaderna skalar plattformen upp, så att företaget på ett enkelt och effektivt sätt kan hantera sin internationella satsning. 

– Vår flexibla plattform för digital handel, med sitt avancerade stöd för såväl språk och valuta som logistik och olika betalsätt, blir en nyckelfaktor för de företag som vill genomföra en snabb och enkel internationalisering – oavsett den behovsbild som finns, avslutar Håkan Nylander.

Läs fler tips på hur en lyckad internationalisering genomförs i Litiums guide 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?