1515

Deras robotjournalister ska bevaka 900 sportmatcher varje dag

Den automatiserade fotbollssajten Robosport ska referera fler än 300 000 matcher om året. Tanken är att även fotbollsspelare på amatörnivå ska få synas i spalterna.

Robosports två grundare: Ola Nilsson (tv) och Christian Balkenius.
Robosports två grundare: Ola Nilsson (tv) och Christian Balkenius.Foto:Press

Robotjournalistiken är ännu i sin linda. Men automatiserade reportrar har redan börjat ersätta sina mänskliga motsvarigheter inom områden som sport- och börsreferat.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP:s robotar skriver redan om baseball-matcher och svenska TT har egna planer på automatiserad journalistik.

Några som ser stor potential i robotjournalistiken är bolaget bakom sportsajten Robosport, som sedan i fjol refererar samtliga matchresultat som Svenska Fotbollsförbundet lägger ut på sin sajt.

”Hird knep en poäng”, lyder en rubrik som bygger på östgötalaget Hirds räddade poäng borta mot Finspångs FK på tisdagen. Just den matchen spelades i den svenska fjärdedivisionen. Hird låg under i halvtid, enligt roboten:

”Hemmalaget Finspång slog till med två mål efter 37 minuter. Jesper Karlsson gjorde 1-0 i minut 29 och Albin Svensson utökade till 2-0. Det var också ställningen efter första halvlek”, enligt referatet.


Läs även: Robonauten – rymdens nya superstar

Foto:


Nu vill sajtens grundare – Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, och den tidigare sportjournalisten Ola Nilsson – bevaka fotboll på fler språk.

Det finns redan engelskspråkig version av sajten. Inom en snar framtid ska Robosport även lägga till kinesiska och tyska till robotarnas reportoarer, uppger bolaget.

”Vår robot är byggd på ett sätt som gör att vi kan skala upp till i princip hur många språk som helst på väldigt kort tid”, säger Christian Balkenius i ett pressmeddelande.

Därmed siktar sajten på att bevaka 320 000 matcher om året, nästa dubbelt så många som tidigare.

Tanken är också att supportrar och andra åskådare ska ladda upp filmklipp, bilder och citat från matcherna för att berika journalistiken.


Mer om robotar i Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/dronare-robotarochit-bubblanscomeback


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?