1515

Deras genkniv ändrar vårt DNA

Tech handlar om mer än appar och robotar. Under SXSW tog den hyllade genforskaren Jennifer Doudna plats på scen, med sin nya DNA-teknik vill hon förändra människans arvsmassa.

Genkniven Crispr kan påverka vår framtid genom att ändra i DNA-koden.
Genkniven Crispr kan påverka vår framtid genom att ändra i DNA-koden.Foto:Joey Abrait.

Tech förknippas oftast med appar, storbolag som Google och mindre startups som försöker att förändra en bransch med ny teknik. Men ett område där det händer mycket är bioteknik – det märktes inte minst på SXSW.

När Jennifer Doudna kliver upp på scenen på SXSW, den årliga musik-, film- och techfestivalen i Austin, är åskådarna hänförda.

”Tänk dig att du kan skriva om koden i DNA precis på samma sätt som man kan ändra texten i ett dokument”, öppnar Jennifer Doudna sitt anförande med.

Foto: Joey Abrait.Forskaren Jennifer Doudna talar på SXSW. Foto: Joey Abrait.

Berkeleys Jennifer Doudna och kollegan Emanuelle Charpentier, verksam som gästforskare vid Umeå Universitet, är personerna bakom genkniven Crispr. För de som har missat denna upptäckt kan den beskrivas som ett verktyg som kan gå in och klippa i cellers DNA. Genom att använda tekniken CAS9 kunde de båda kvinnliga forskarna visa hur man exempelvis kan ta bort cancergenen i en cell. 

Upptäckten är så pass stor att en stor del av forskningsvärlden ansett att forskarna förtjänar nobelpriset i kemi, men de har hittills blivit förbigångna av andra forskare. Det har däremot inte stoppat utvecklingen.

Vi kan göra förändringar i vår DNA som kommer gå i arv till generationerna som kommer efter oss.

På scenen på SXSW förklarar Jennifer Doudna vad hon anser är Crisprs storhet. Hon tar bland annat upp hur man genom att ändra vissa sekvenser i myggors DNA-kod kan ta bort den delen i myggans DNA som gör att den blir smittbärare av Malaria. Ett annat exempel är hur man genom tekniken kan göra donatorgrisar mycket mer kompatibla med människor så att deras organdonationer fungerar bättre. Men även i kampen mot cancer och ärftliga sjukdomar.

”Det här har verkligen grundläggande implikationer för det betyder att vi som människor har möjligheten att kontrollera vår egen evolution. Vi kan göra förändringar i vårt DNA som kommer gå i arv till efterkommande generationer”, säger Jennifer Doudna.

Samtidigt finns det ett moraliskt dilemma när det kommer till användandet av Crispr.

Många av oss minns kanske diskussionerna om den framavlade korasen Belgian Blue som avlades fram för att ha mycket kött. De var så tunga att benen knappt höll dem uppe.

På samma sätt som med Belgian Blue kommer man med Crispr, rent tekniskt i alla fall, kunna ändra vissa ”sämre” egenskaper till de som ses som bättre. 

Foto: Joey Abrait.Jennifer Doudna visar upp The Economist förstasida som togs fram i samband med en publicering om genkniven. Foto: Joey Abrait.

”Det här har blivit startskottet för en väldigt viktig offentlig debatt om en teknik som ger oss den fantastiska potentialen att påverka framtiden för människorasen”, säger Jennifer Doudna. 

Vad vi än tycker om dessa möjligheter att ändra i DNA så är den nya gentekniken här för att stanna.

Missa inte resten av vår rapportering från SXSW. Läs artiklarna här


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?