1515

Deras drönare ska flyga blod mellan sjukhus

Ny teknik hos drönare ska revolutionera räddningstjänsten – redan under nästa år: ”Vår teknik ska rädda liv”, säger Mats Sällström, vd på Everdrone. 

Everdrones vd Mats Sällström och bolagets drönare under en testflygning.
Everdrones vd Mats Sällström och bolagets drönare under en testflygning.Foto:Press.

Mjukvarubolaget Everdrone är först i Sverige med att flyga autonoma drönare utom synhåll från operatören. Testerna påbörjades i slutet av november i år. 

”För Everdrone är det ett kvitto på att vi gör rätt saker, och att dialogen med Transportstyrelsen hjälpt oss att lägga grunden till ett säkert felhanteringssystem anpassat för just obemannade luftfarkosten”, säger Mats Sällström till Di Digital.

Ett restriktionsområde för flygningen har upprättats där testerna sker. Tillståndet sträcker sig till flygning upp till 15 kilometer bort från operatören, i horisontell riktning. 

Det Göteborgsbaserade bolaget utvecklar mjukvaran till flygningar och drönarna som används i dag är prototyper. 

”Inom drönarbranschen är det lite av den heliga graalen, som också är det som sätter begränsningar på branschen just nu. En stor del av de applikationer där man ser att drönare kan göra nytta är just när man flyger utom synhåll.”

Bolaget grundades 2016 av Maciej Drejak, som också grundade moderbolaget Sleep Cycle, som ligger bakom den framgångsrika sovappen med samma namn. 

Läs mer: 30 miljoner ska ta drönare till nya höjder 

I ett Vinnova-finansierat projekt med Räddningstjänsten Storgöteborg och Chalmers Industriteknik ska de testa att använda drönare som ett verktyg vid utryckningsverksamhet. 

"Den långsiktiga visionen med Everdrone är att rädda liv med hjälp av autonoma drönare." 

Bolaget driver också en förstudie i samarbete med Sahlgrenska Science Park inom vilken de har för avsikt att använda drönare för transport av blod- och labbprover mellan sjukhus.

Tidsmässigt är det närmare att drönare flyger mellan sjukhus än till olycksplatser. 

"Det är mycket lättar att upprätta en flygkorridor och ett restriktionsområde där det ska flyga drönare och göra det på ett säkert sätt. Till skillnad från om drönaren ska flyga till en skadeplats då den måste flyga olika rutter varje gång. Det blir mycket mer komplext och mycket mer svårhanterligt ur ett regulatoriskt perspektiv."

Läs mer: Techjätten levererar tacos med drönare i Australien 

Everdrone, som finansieras av moderbolaget Sleep Cycle, har utvecklat ett visuellt navigationssystem som använder olika delsystem i olika situationer. Det gör det möjligt att styra drönaren på ett säkert sätt även i situationer där traditionell GPS-teknik inte räcker till. 

”Drönaren är autonom och beter sig på ett säkert sätt även om kontakten med operatören skulle brytas. Operatören som kontrollerar drönaren i det här läget behövs egentligen inte, utan det är en säkerhetsåtgärd medan vi testflyger.”

Om drönaren skulle utsättas för kraftiga vindar och tvingas ur kurs kommer systemet att känna av det automatiskt och genomföra en nödlandning. 

Maskinen uppfattar även flygplan inom ett visst avstånd på en viss höjd. Skulle ett flygplan vara för nära, genomför drönaren även då en nödlandning av sig själv. 

Läs mer: Japansk drönarjätte blir delägare i svensk uppstickare 

Nästa steg är att flyga maskinerna i mer urbana miljöer. 

”Inför 2019 tror jag att vi kommer smalna av ytterligare. Vi har byggt en grundteknologi och vi fokuserar just nu på att hitta specifika applikationer och användningsområden för att kunna ta tekniken till marknaden och skapa riktigt affärer”, säger Mats Sällström.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?