1515

Deras delningstjänst för prylar tar in miljoner från tunga investerare

Hygglo vill utmana marknadsplatsen Blocket med sin uthyrningstjänst för prylar. Nu tar de in 7,5 miljoner från Klarna-grundarens Norrsken tillsammans med mediehuset Schibsted.

Grundarna av Hygglo: Axel Hellström, Henrik Fräsén och Ola Degerfors.
Grundarna av Hygglo: Axel Hellström, Henrik Fräsén och Ola Degerfors.Foto:Amanda Lindgren

Delningsekonomi är för många synonymt med jättar som Airbnb. Men det finns även en stor grupp mindre bolag som kämpar för att växa med tjänster för ”Uber för småjobb” eller ”Airbnb för grannens prylar”. 

Ett av dessa bolag är Hygglo, som sedan sommaren 2016 har erbjudit en tjänst där användare kan hyra ut saker de äger men sällan använder. Det kan röra sig om en cykelvagn för barn, en husbil eller en stege. 

Bolaget har i dag närmare 6200 användare och förmedlar blygsamma 10 uthyrningar per dag. Men potentialen är stor, menar Ola Degerfors, en av bolagets tre grundare.

”Vi har så ofantligt mycket saker hemma som nästan aldrig används. Ett exempel är släpvagnar som det finns 1,1 miljoner registrerade av i Sverige. Borrmaskiner är ett annat exempel, de används i genomsnitt 13 minuter under sin livslängd. Vi vill få folk att använda sina saker mer genom att dela dem med andra”, säger han.

Läs även: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Hygglo har tidigare tagit in kapital från mediehuset Schibsted samt de privata investerarna Bo Mattsson, Jakob Tolleryd, Daniel Pilotti och Mikael Karlsson. 

Nu tar bolaget in ytterligare 7,5 miljoner kronor från stiftelsen Norrsken tillsammans med existerande ägare. En av de som ökar sitt ägande är Schibsted, vars investering delvis består av marknadsföringsutrymme i koncernens kanaler.

”Pengarna ska vi använda för marknadsföring och för att utöka vårt team, främst på produkt- och tekniksidan”, säger Hygglos Ola Degerfors.

Norrsken startades 2016 av Klarnas medgrundare Niklas Adalberth. Målet var att skapa en stiftelse som investerar i teknikbolag som erbjuder lösningar till stora världsproblem.

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

Utöver Niklas Adalberth har Norrsken tagit in pengar från King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och klock-kungen Filip Tysander. Stiftelsens första fond stängdes i våras och förvaltar 300 Mkr. 

Våra efterforskningar visar att delningsekonomin har en enorm positiv påverkan på miljön.

 Agate Freimane är en av investerarna som ansvarar för Norrskens investeringar.

”Vi har som utgångspunkt att göra skillnad. Och våra efterforskningar visar att delningsekonomin har en enorm positiv påverkan på miljön. Till och med större än återvinning”, säger Agate Freimane och fortsätter: 

”Vi har tidigare sett att delningsekonomin fungerar bra inom områden som transport, med exempelvis Uber, och uthyrning med Airbnb. Vi är inte riktigt där med hushållsprodukter än. Det är en lång väg att gå men om någon kan göra det så är det teamet bakom Hygglo”, säger hon.

Marknaden för delningstjänster av Hygglos typ är ännu outvecklad, det visar inte minst bolagets blygsamma omsättning på. På den positiva sidan är hotet från konkurrenter dock liten, menar Hygglos grundare. 

”Det handlar mer om en match för vår egen överlevnad än ett race mot våra konkurrenter. Globalt finns det 1-2 aktörer som vi tycker gör ett bra jobb men det finns ingen som har en stark position på marknaden”, säger Ola Degerfors.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?