1515

Deras app låter dig köpa Blocket-prylar på avbetalning

Nystartade Zaver har flera finans- och börsprofiler i ryggen men har hittills lagt locket på om sin betaltjänst. Nu lanserar bolaget en app som låter användaren köpa begagnade varor på krita.

Zaver – en betalningslösning som låter köparen krita på Blocket-köp. Uppbackas at Tom Dinkelspiel och Lars Wingefors. Linus Malmén och Amir Marandi är två av tre grundare.
Zaver – en betalningslösning som låter köparen krita på Blocket-köp. Uppbackas at Tom Dinkelspiel och Lars Wingefors. Linus Malmén och Amir Marandi är två av tre grundare.Foto:Joey Abrait

Det unga fintechbolaget Zaver uppmärksammades redan innan någon visste vad de skulle ägna sig åt.

Finansprofilen Tom Dinkelspiel, Cint-grundaren Bo Mattsson och miljardären Lars Wingefors, vd för börsnoterade THQ Nordic, har alla investerat i bolaget. Men Zaver har hållit tyst om vilken typ av betaltjänst de utvecklade.

Nu står det klart att Zaver har byggt en app som erbjuder delbetalning för andrahandsköp.

Användarna ska kunna betala på krita när de köper en bil, möbler eller andra varor via till exempel på Blocket.

Läs mer: Blocket om konkurrensen från Facebook: Vi står för kvalitet 

På några minuter ska Zaver kunna göra en kreditbedömning av köparen. Om affären godkänns får säljaren hela beloppet inom en till två bankdagar medan köparen börjar betala av, säger Zavers vd Amir Marandi.

”Vi verifierar säljaren och köparen med bank-id. Båda får ett digitalt kvitto om vad de kommit överens om”‚ säger Amir Marandi, vd och en av Zavers tre grundare.

Zaver tar sedan ränta på avbetalningarna precis som Klarna länge har gjort vid förköp i e-handeln.

Tanken är att tjänsten ska minska bedrägerierna på andrahandssajterna och erbjuda kunderna en chans att handla på avbetalning.

”Skiftet från nya varor till begagnade varor, used goods, sker nu. Med bra betaltjänster ser vi inga hinder för att den marknaden ska växa.”

Zaver har hittills tagit in drygt 4 miljoner i externt kapital. Samtidigt behöver bolaget kunna förhandsbetala alla köp som sker via appen. Därför har bolaget säkrat långivare som till en början åtar sig att låna ut upp till 100 000 kronor vid varje köp.

”Krediterna finansieras av långivare, och vi agerar förmedlare. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget. Det finns långivare som står för krediterna”, säger Amir Marandi, som avböjer att kommentera saken vidare.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Zaver är alltså en låneförmedlare som kopplar ihop kreditgivare och låntagare.

Därmed ger man sig in på peer-to-peer-marknaden, som i Sverige rymmer etablerade aktörer som Savelend och Lendify. Men det finns också avskräckande exempel som den stupade låneförmedlaren Trustbuddy.

Hur ser ni på riskerna i branschen?

”Det är klart att det finns risker med att finansiera krediter. Det handlar egentligen om att ha en organisation med processer för att hantera riskerna. Vi står under Finansinspektionens tillsyn. Det kan ju tolkas som en kvalitetsstämpel. I dagsläget tror jag att marknaden kommer att växa.”


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?