1515

Deras app låter dig köpa Blocket-prylar på avbetalning

Nystartade Zaver har flera finans- och börsprofiler i ryggen men har hittills lagt locket på om sin betaltjänst. Nu lanserar bolaget en app som låter användaren köpa begagnade varor på krita.

Zaver – en betalningslösning som låter köparen krita på Blocket-köp. Uppbackas at Tom Dinkelspiel och Lars Wingefors. Linus Malmén och Amir Marandi är två av tre grundare.
Zaver – en betalningslösning som låter köparen krita på Blocket-köp. Uppbackas at Tom Dinkelspiel och Lars Wingefors. Linus Malmén och Amir Marandi är två av tre grundare.Foto:Joey Abrait

Det unga fintechbolaget Zaver uppmärksammades redan innan någon visste vad de skulle ägna sig åt.

Finansprofilen Tom Dinkelspiel, Cint-grundaren Bo Mattsson och miljardären Lars Wingefors, vd för börsnoterade THQ Nordic, har alla investerat i bolaget. Men Zaver har hållit tyst om vilken typ av betaltjänst de utvecklade.

Nu står det klart att Zaver har byggt en app som erbjuder delbetalning för andrahandsköp.

Användarna ska kunna betala på krita när de köper en bil, möbler eller andra varor via till exempel på Blocket.

Läs mer: Blocket om konkurrensen från Facebook: Vi står för kvalitet 

På några minuter ska Zaver kunna göra en kreditbedömning av köparen. Om affären godkänns får säljaren hela beloppet inom en till två bankdagar medan köparen börjar betala av, säger Zavers vd Amir Marandi.

”Vi verifierar säljaren och köparen med bank-id. Båda får ett digitalt kvitto om vad de kommit överens om”‚ säger Amir Marandi, vd och en av Zavers tre grundare.

Zaver tar sedan ränta på avbetalningarna precis som Klarna länge har gjort vid förköp i e-handeln.

Tanken är att tjänsten ska minska bedrägerierna på andrahandssajterna och erbjuda kunderna en chans att handla på avbetalning.

”Skiftet från nya varor till begagnade varor, used goods, sker nu. Med bra betaltjänster ser vi inga hinder för att den marknaden ska växa.”

Zaver har hittills tagit in drygt 4 miljoner i externt kapital. Samtidigt behöver bolaget kunna förhandsbetala alla köp som sker via appen. Därför har bolaget säkrat långivare som till en början åtar sig att låna ut upp till 100 000 kronor vid varje köp.

”Krediterna finansieras av långivare, och vi agerar förmedlare. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget. Det finns långivare som står för krediterna”, säger Amir Marandi, som avböjer att kommentera saken vidare.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Zaver är alltså en låneförmedlare som kopplar ihop kreditgivare och låntagare.

Därmed ger man sig in på peer-to-peer-marknaden, som i Sverige rymmer etablerade aktörer som Savelend och Lendify. Men det finns också avskräckande exempel som den stupade låneförmedlaren Trustbuddy.

Hur ser ni på riskerna i branschen?

”Det är klart att det finns risker med att finansiera krediter. Det handlar egentligen om att ha en organisation med processer för att hantera riskerna. Vi står under Finansinspektionens tillsyn. Det kan ju tolkas som en kvalitetsstämpel. I dagsläget tror jag att marknaden kommer att växa.”


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?