1515

Deras aktieverktyg växer – finansprofilens bolag investerar

Aktietjänsten Sigmastocks har lockat till sig över 3 000 sparare i Sverige. Nu tar fintechbolaget in 7,3 miljoner kronor i nytt kapital för att öka omsättningen.

Mai Thai och Nanne Stranne är två av grundarna till Sigmastocks.
Mai Thai och Nanne Stranne är två av grundarna till Sigmastocks.Foto:Press.

Göteborgsbolaget Sigmastocks låter småsparare agera sina egna förvaltare. Med hjälp av deras aktieverktyg får användaren, utifrån sina personliga preferenser, förslag på lämpliga bolag att investera i. 

Det handlar dock inte om renodlad robotrådgivning, eftersom besluten ligger hos spararen. Tjänsten bygger på algoritmer som analyserat ett stort anatal svenska, europeiska och amerikanska börsnoterade företag tio år bakåt i tiden.

Nu tar Sigmastocks in 7,3 miljoner kronor i nytt kapital. Merparten av pengarna kommer från Collector COLL -1,32% Dagens utveckling Ventures, som finansprofilen Lena Apler står bakom. Hon har tidigare investerat i Sigmastocks med privata pengar.

”Vi ska främst investera i tillväxt och produktutveckling. Det kan handla om olika typer av säljinsatser och förbättringar av tjänsten för att öka omsättningen”, säger medgrundaren Nanna Stranne.

Bolaget grundades 2014 av Nanna Stranne, Mai Thai och Carl Lindberg. I fjol uppgav Sigmastocks att de lockat till sig över 3 000 kunder i Sverige, med ett förvaltat kapital som översteg en halv miljard kronor.

”Utöver privatkunder arbetar vi nu allt mer med banker. Därför är det svårare för oss att mäta hur många som faktiskt använder produkten och hur stort det förvaltade kapitalet är. Men vi kan i alla fall konstatera att vi växer”, säger hon.

Sigmastocks samarbetar just nu med Nordea, Nordnet och Skandiabanken i Sverige, samt norska Sparebank 1. Avtalen innebär bland annat att Sigmastocks tjänst på olika sätt exponeras mot bankernas kunder.

Läs mer: Deras Sigmastocks tripplar omsättningen och släpper nytt för företag 

Det har gett effekt på Sigmastocks omsättning. Under 2018 steg intäkterna till 2,3 Mkr, från 0,8 Mkr året innan, enligt Nanna Stranne. Resultatet landade på minus 2,2 Mkr.

”Den månatliga omsättningen växte med nästan 400 procent under förra året. Vi hoppas självklart kunna hålla i den tillväxttakten framöver”, säger Nanne Stranne.

Med de nya pengarna inräknade har Sigmastocks tagit in runt 18,5 Mkr i riskkapital sedan starten. Chalmers Ventures, affärsängeln och Cint-grundaren Bo Mattsson och Stena-koncernens Stena Finans återfinns också i ägarkretsen. 

Lena Apler har grundat Collector.
Lena Apler har grundat Collector.Foto:Jesper Frisk.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?