Elanvändningen i Sverige växer och under 2021 uppgick den till 130,8 TWh, enligt statistik från Energimyndigheten. Det är en ökning med 4,5 procent jämfört med 2020.
”Från ett samhällsperspektiv är det extremt viktigt att ha hög 'upptid' i sitt elnät. Att inte ha det kan till exempel påverka kommuner negativt, då vill inte större industrier etablera sig i de regionerna. Att vi dessutom ökar mängden intermittenta energikällor som sol och vind ökar pressen på elnäten eftersom det ökar risken för att störningar uppstår”, säger Johan Rådemar, vd och medgrundare på Eneryield som säger sig ha lösningen på problemet.
Bolaget har tagit fram en artificiell intelligens, ai, som kan förutspå och lokalisera strömavbrott i elnät flera dagar innan det sker. Tekniken baseras på över ett decenniums forskning på Chalmers tekniska högskola, och företaget startades 2019 som en del av en entreprenörsutbildning på skolan där forskarna Ebrahim Balouji och Karl Bäckström kom i kontakt med studenten Johan Rådemar.
”Självklart är det svårt att förutspå om en grävmaskinist gräver av en kabel av misstag. De flesta felen kommer dock från slitage, åldrande utrustning och allvarliga fel som föranleder att strömavbrott växer fram över tid. Den typen av avvikelser registreras av mätstationerna”, säger Johan Rådemar.
Ai:n används därefter för att analysera datan för att försöka hitta trender och mönster.
”Vi har helt enkelt byggt en modell som känner igen olika typer av mönster och kan flagga innan något allvarligt sker.”

Tekniken utvecklas just nu på den globala startup-acceleratorn Techstars program i Alabama, där Eneryield testar sin teknik i ett projekt tillsammans med elbolaget Alabama Power, som försörjer 1,5 miljoner amerikaner med el.
”Det arbetet slutar inte bara för att projektet tar slut. Vi jobbar ju med komplex innovation, det är sällan 'plug and play'. Vår förhoppning är att vi kan jobba vidare på lång sikt. Vi har även fått kontakt med flera andra amerikanska nätägare.”
Att Eneryield är i just USA är ingen slump. Här testar man även sin produkt med kunder som elproducenten New York Power Authority.
”USA:s elnät är mer åldrat och därför uppstår fler avbrott. Av samma anledning tittar vi även på Mellanöstern som en särskilt intressant marknad.”
Men ännu är Eneryield några steg från en lansering på marknaden. De intäkter man hittills har fått kommer enbart från pilotprojekt.
”Det stora målet nu är att ha en produkt redo i slutet på nästa år. Det når vi genom att fortsätta arbeta i olika kundsamarbeten.”
Incitamenten är inte bara samhällsviktiga, det finns även mycket att vinna för företagen som kan minska antalet strömavbrott.
”Rent affärsmässigt kan vi spara kostnader relaterade till underhåll och drift med 10 till 20 procent. Är du en stor nätägare är det flera miljoner kronor per år”, säger Johan Rådemar.
Hittills har Eneryield tagit in en mindre summa externt kapital från Chalmers investeringsgren Chalmers Ventures och Techstars som arrangerar acceleratorprogrammet. Eneryield planerar att ta in riskkapital, men mer än så vill Johan Rådemar inte berätta.
”Problemet som vi löser är globalt och därför är det viktigt att verka i en internationell kontext. Vi vill vara en global aktör med närvaro i hela världen.”