1515
Annons

Den svenska adelns favoritstartup

Svenska adelsfamiljer har i århundraden varit en maktfaktor i näringslivet. I startupvärlden är de dock inte särskilt välrepresenterade. Förutom i ett bolag.

Riddarhuset i Stockholm är en välbekant miljö för flera investerare i Izettle.
Riddarhuset i Stockholm är en välbekant miljö för flera investerare i Izettle.Foto:TT

Betalbolaget Izettle tog i somras in en halv miljard kronor i nytt kapital och bolaget värderas nu till fyra miljarder kronor. 

Läs även: Han blir stormrik på Izettle

Den fantastiska värdestegringen har kommit en lång rad investerare till godo.Vad som dock sticker ut är att det bland vinnarna på Izettles framgångar finns flera välkända efternamn hämtade ur den svenska adelskalendern.  

Här är de svenska adelsfamiljer som gjort sig en hacka på Izettles betaldosor.


Familjen De Geer

Familjen De Geer är en adelsätt som härstammar från furstbiskopsdömet Liége. Släkten invandrade till Sverige på 1600-talet och förde då med sig de så kallade Vallonerna till Sverige som med sin smideskonst förnyade den svenska järnutvinningen. Mest känd i den De Geerska ätten är sannolikt  Louis De Geer (1818-1896, bilden) som var Sveriges första statsminister.

Jacob de Geer är vd för Izettle och dessutom bolagets enskilt största ägare. Han kontrollerar runt en femtedel av bolagets aktier, till ett värde av drygt 700 miljoner kronor. Även Carl Fredrik Cristian De Geer äger aktier värda åtskilliga miljoner i Izettle.


Familjen Palmstierna

Ätten Palmstierna har genom historien utmärkt sig såväl inom politiken som i det militära. Den senaste generationen har dock främst varit tongivande i näringslivet. Jacob Palmstierna har till exempel varit ordförande för Nordea och har även, via släktskap med familjen Wallenberg, haft stort inflytande i näringslivet. Hans bror Fredrik Palmstierna (bilden) äger 50 000 aktier i Izettle, motsvarande ett värde på cirka 40 miljoner kronor. Fredrik Palmstierna är annars mest känd som styrelseordförande för den skottska adelsklanen Douglas maktbolag Latour.


Familjen Taube

Ätten Taube är en mycket gammal adelsätt med historia som sträcker sig till 1300-talet med många förgreningar. Ättens mest välkända person i Sverige är naturligtvis vissångaren Evert Taube (bilden). En avlägsen släkting till honom är affärsmannen Per Taube. Per Taube har nära band till den svenska kungen Carl XVI Gustaf. När Kungen 2005 behövde skapa en företagsstruktur för sina fastigheter var det Per Taube han ringde.

Per Taube äger aktier till ett värde av cirka 40 miljoner kronor i Izettle.


Familjen Treschow

Treschow är en dansk adelsätt som också finns representerad i Sverige. Ättens stamfader var den danska handelsmannen Niels Hansen, en av de rikaste personerna på Själland under början av 1600-talet.

Mest känd i Sverige är näringslivsprofilen Michael Treschow (bilden) som bland annat varit mångårig styrelseordförande för Ericsson. Två medlemmar ur ätten, Henrik och Marika Treschow, äger aktier i Izettle till ett sammanlagt värde av cirka 20 miljoner kronor.


Familjen von Corswant

Familjen von Corswant är en gotländsk adelsätt som dock inte är upptagen i riddarhuset. Familjens ägande i Izettle är också begränsat. Den enda ägaren är Adam von Corswant som är Izettles teknikchef.


Familjen Roos

Familjen Roos är inte en adelsätt men däremot en känd finanssläkt. Familjen Roos kontrollerade tidigare Skånska banken och hade genom den stort inflytande i det svenska näringslivet. Skånska banken köptes 1990 av Handelsbanken. Håkan Roos äger via bolaget Roosgruppen aktier till ett värde av cirka 100 miljoner kronor i Izettle.


Övriga kända namn på ägarlistan är: Sir Charles Dunstone, ordförande Dixons Carphone, Hjalmar Winbladh, serieentreprenör, Hans Dalborg, fd styrelseordförande Nordea, Vigo Carlund, fd vd för Kinnevik.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?