Hoppa till innehållet

Annons

Den digitala revolutionen ger Sverige ny styrka

Smartare, bättre, snabbare och billigare. Digitaliseringen fortsätter att driva utveckling i vårt samhälle även efter pandemin. Nya tankebanor har väckts och vi lyfter knappt på ögonbrynen när rapparen A$AP Rocky tillfälligt blir vd för Klarna eller när Tesla-miljardären Elon Musk får en skämtvaluta att rusa till 69 miljarder dollar.

A$AP Rocky
A$AP RockyFoto: Jessica Gow/TT

Under pandemin har allt fler skaffat bil. I mitt område snurrar vissa runt en timme för att hitta parkering vid rusningstid. Helst ska man stå och lurpassa när en städdag löper ut. 

Inte konstigt då att den svenska parkeringsappen Easypark nu är störst i världen och växt till 3.200 städer. Data förutspår var det finns lediga platser och ska därmed kunna halvera tiden det tar för förarna att leta. Dessutom betalar du i appen bara för den tid du behöver istället för att överbetala i en automat på gatan.

Vi vänjer oss snabbt vid nya funktioner som tidigare hörde hemma i fiktionen. Maskininlärning och artificiell intelligens i bakgrunden av till synes enkla appar. Som hobbysamlare av antika objekt hjälper Googles bildsök mig med att snabbt identifiera ett porslinsfat från Rörstrand eller översätta en rysk skrift i realtid.

Digitaliserade svenskar ställde kvickt om till distansarbete och gjorde att läget blev mindre illa än befarat. Och nu återhämtar sig Sveriges ekonomi i snabb takt. 

Det digitala näringslivet står nu för Framfart Sverige. Andefattiga och tidsödande arbetsuppgifter automatiseras av vinstrika Saas-bolag (prenumerationsbaserade programtjänster). Och techbolagen står för en allt större andel av BNP. Enligt It- & Telekomföretagen uppgick branschens bidrag till 281 miljarder kronor, vilket är nästan lika mycket som basindustrierna.

Världen blev mer lokal, men samtidigt större när vi vande oss vid videomöten. Den kommande digifysiska världen sätter press på rättvis kommunikation för de som är på plats och på distans. Räkna med stora investeringar för att ge sömlös kommunikation.

Det råder Klondyke-stämning och tech-entreprenörer vaskar guld. Sektorn skriker efter folk och siktar på global dominans. ”Vi ska ljudlägga hela världen”, basunerar Epidemic Sounds vd Oscar Höglund ut. Våra enhörningar, onoterade bolag med en värdering på över 1 miljard dollar, blir fler och musikbolaget är den senaste i skaran. Betaljätten Klarna ryktas snart nå en högre värdering än Spotify på 40 miljarder dollar, motsvarande 330 miljarder kronor.

Under kris kommer utveckling – kreativiteten flödar och blir nog inte mindre när vi kan börja träffas. Så förvåningen uteblev när stilikonen och artisten A$AP Rocky klev in som ägare och tog över som vd för en dag i Klarna häromdagen. En inte helt rak väg från att ha suttit häktad i Stockholm i över en månad för en misshandel han senare dömdes för. Klarna vill dock inte berätta hur stor andel han får i bolaget. Möjligen har han fått aktierna som ersättning för att ställa upp som affischnamn.

Digitaliseringen lockar med stora möjligheter, men samtidigt inte utan risk. När världens näst rikaste person, Tesla-grundaren Elon Musk, fick skämtvalutan dogecoin att stiga med tusentals procent till en värdering på 69 miljarder dollar för att sedan tvärt rasa kändes det som att hela världen var en meme. Blockkedjor och kryptovalutor har en intressant framtid, men det gäller fortsatt att resurser på det man förstår. 

De nya nätvanorna är här för att stanna. Enligt Svensk Handel kommer 31–40 procent av detaljhandeln ske digitalt 2030. Om vi tittar på livsmedel på nätet så är det fortfarande en liten andel av den totala försäljningen. Men nätmaten växer snabbt och lockar riskkapitalbolag som Kinnevik KINV B -0,35% Dagens utveckling att bygga en saftig portfölj. Och det ger dominoeffekter. Många äldre som tvingades ut på nätet för att shoppa mat och apoteksvaror upptäckte även annan e-handel. 

Det brukar pratas om tre megatrender – digitalisering, teknisk utveckling och hållbarhet.  Därför tillbaka till parkeringsdilemmat. När bilförarna åker runt för att hitta ledig plats innebär det dessutom ökade utsläpp. Enligt Easyparks vd Johan Birgersson består ”en fjärdedel av all bilkörning i en storstad som Stockholm av att förare försöker hitta parkering”. 

I Sverige växer det nu fram en lång rad impact-bolag som brottas med samhällsproblem och samtidigt tjänar pengar. Enligt en rapport från Danske Bank stod sektorn för 10 procent av nya jobb inom techsektorn 2020 – dessutom får de i snitt 25 procent fler ansökande. 

Skalbarhet och flykt från risk lockar kapital att strömma in till impact-bolagen med gigantiska energiprojekt som Northvolt till textilåtervinning med Renewcell. Vi har ett starkare och bättre Sverige i sikte.

Innehåll från RemotionAnnons

”Remotion är en kraft som förändrar marknaden”

I en tid då digitalisering och artificiell intelligens förändrar affärslandskapet, har tre framstående företag beslutat att gå samman för att bli en innovativ kraft som levererar tjänster för digital transformation. Remotion, Recoordinate och Digiview har nu blivit en enhet under namnet Remotion, med ambitionen att leda marknaden inom digitala lösningar och agila arbetssätt.

Artificiell intelligens driver på behovet för företag att anpassa sina organisationer och processer till digitaliseringens tempo för att uppnå tillväxt och resultat. Tidigare har man arbetat produktorienterat, men nu ligger ett större fokus på kund och värdedriven transformation. För att möta både sina kunders och deras kunders nya behov har Remotion, Recoordinate och Digivew valt att gå samman under varumärket Remotion. Genom denna sammanslagning kommer de att integrerat erbjuda hela den digitala portfölj som företag behöver för att säkerställa en framtidssäker verksamhet.

Lyfter kundupplevelsen

Remotion har sedan starten 2016 haft sin kärna i affären och erbjudit tjänster inom digitalisering, management consulting och omnikanalspersonalisering medan Recoordinate har varit en pionjär inom digital affärsutveckling, agila transformationer och AI-drivna lösningar. Digiview, å andra sidan, har varit experter på traditionella medieinköp, innehållsskapande, strategi, artificiell intelligens och digital analys. Per Willebrand, tidigare vd för Remotion, ser sammanslagningen som en möjlighet att ta kundupplevelsen till en ny nivå. 

– Detta är inte bara en sammanslagning av tre företag; det är en fusion av visioner, kompetenser och ambitioner. I stället för att gå till flera olika byråer samlar vi allt på samma ställe och erbjuder en helhet som ser till allt från way of working till AI och digitalisering. Vi är nu redo att stödja våra kunder på varje steg av deras digitala resa, förklarar han.

En holistisk strategi

Axel Rinaldo, tidigare vd för Recoordinate och nu vid rodret för nya Remotion, uttrycker sin entusiasm över sammanslagningen. Han förklarar att det tidigare samarbetet mellan Recoordinate och Digiview fokuserade på att optimera kundbasen och marknadsföringsstrategier, och att de med Remotion i mixen nu kan erbjuda en mer holistisk strategi och helhetsbild till sina kunder.

– Vi insåg att genom att kombinera våra resurser kan vi erbjuda mer än bara summan av våra delar. Vi kan hjälpa företag att fullt ut omfamna den digitala eran och tillsammans kan vi erbjuda en helhetslösning som tidigare varit otänkbar. Vi är inte bara här för att förändra spelreglerna, utan för att skriva om dem helt och hållet, säger han.

Nya möjligheter

Kunderna har redan börjat upptäcka fördelarna med denna sammanslagning och ser som vi de uppenbara synergierna som ger nya möjligheter i projekten som nu finns tillgängliga för dem.

– De ser hur vi kompletterar varandra utan överlappningar och att vi med vår stora kompetensbas och moderna teknik kan leverera ännu större värde till dem. Jag tror att kunderna inser att kundupplevelse driver tillväxt och att de då behöver extern expertis inom alla de tjänsteområden som vi levererar, avslutar Axel Rinaldo.

Om Remotion

Vi är den ledande konsultbyrån specialiserad på att knäcka koden för våra kunders tillväxt. Genom en integrerad strategi som kombinerar människor, processer, teknologi, AI och data, bygger vi våra kunders förmågor som hjälper dem att vinna slaget om kunden - både nu och i framtiden. Vi levererar en ny kundupplevelse för våra kunders kunder genom att kombinera performance marketing med skalbar tekniska plattformar och nya innovativa arbetssätt.

Extern länk: Läs mer på remotion.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Remotion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera