1515

Debatt: ”Nordeas vd förstår inte bitcoin”

Casper von Koskulls utspel om bitcoin visar bara att Nordea är på fel sida vår tids viktigaste teknologiska skifte, skriver bitcoin-entreprenören Christoffer de Geer.

Christoffer de Geer är vice vd på BTCx, en börs för kryptovalutor.
Christoffer de Geer är vice vd på BTCx, en börs för kryptovalutor.

Nyligen gav sig Casper von Koskull, Nordeas vd, på bitcoin. Bitcoin är en ”absurd” konstruktion som trotsar logik men blockkedjetekniken är ”superviktig”, påstår han.

Jag skulle vilja påstå att denna åsikt börjar bli allt vanligare bland många som inte har satt sig in i vad bitcoin och blockkedjan innebär för vårt samhälle. Så låter klockorna hos de som förstår absolut minst om den här teknologin, hävdar jag. Nedan tänkte jag gå igenom Caspers artikel och bit för bit förklara varför jag tror att han är på fel sida av vår tids viktigaste teknologiska skifte.

... vad tror ni hade hänt om Sverige förbjöd ett specifikt ord i det svenska språket? Det hade nog blivit det mest populära ordet någonsin

Casper tror att man kan ”låta något som bitcoin leva”. Det han inte förstår är att bitcoin är långt långt utanför Nordeas, Sveriges eller ens människans kontroll.

Bitcoin är ett protokoll, eller kanske ännu mer likt ett språk för att skicka värde – precis som internet är ett språk eller ett protokoll för att skicka information. Det finns där att användas, oavsett vad länder eller banker tycker och tänker. För att leka med tanken att “Sverige skulle förbjuda bitcoin”, vad tror ni hade hänt om Sverige förbjöd ett specifikt ord i det svenska språket? Personligen tror jag att det hade blivit det mest populära ordet någonsin.

Jag förstår såklart också Caspers uttalande. Han är orolig för vad bitcoin och andra kryptovalutor kommer göra med hans industri. Visar sig bitcoin användbart för någon så har nu denne friheten att använda det. Det sätter konkurrens på bankerna. Så jag förstår att Casper von Koskull är rädd, för till skillnad från honom så tar inte bitcoin en välförtjänt sovmorgon på helgen.

Vem skulle betala för en konsertbiljett om en av ingångarna till konserten var obevakad?

Det finns dock aspekter av det hela där jag håller med Casper. Exempelvis när han pratar om bitcoin och regleringar så säger han att ”jag förstår det inte – det är absurt”. Här håller jag med honom, i alla fall i det att han inte verkar förstå det här.

Nordeas vd uppger också att ”Det finansiella systemet är bara så starkt som sin svagaste länk”, och även detta kan jag skriva upp på. För vem skulle betala för en konsertbiljett om en av ingångarna till konserten var obevakad?

Precis som hål i en damm så läcker vatten ut den enklaste vägen, så om bankerna inte erbjuder en enklare lösning än vad bitcoin kommer att göra när det har mognat så kommer nog jag – och miljontals andra som är trötta på bankdagar och 10–15 fasoner – att välja det enklast möjliga sättet att leva våra liv.

”Givet att det finns mycket bevis på att bitcoin används för ekonomiska brott, vad är poängen?" frågar sig Casper von Koskull.

Poängen, Casper, är just att åsikter från folk som dig själv plötsligt blivit irrelevanta. Folk köper mat och medicin i Venezuela för bitcoin då deras egna land förbjuder dem. I Venezuela sade nämligen mäktiga män ifrån och såg hellre svält än vad de kallade för ”kapitalflykt”. Bitcoin blir en antireaktion mot avsaknaden av ekonomisk frihet.

Utvecklingen påminner om när internet kom. Då var det bara att anpassa sin affärsmodell efter tekniken istället för att försöka knöla in tekniken i affärsmodellen. Tråkigt nog tror jag, på bedömningen av dina uttalanden, att Nordea blir den sista banken i Sverige – eller förlåt, i Finland – att förstå logiken i det hela.

Nämligen att bitcoin och blockkedjan också är något man själv får anpassa sig efter – inte något som ryms inom gamla strukturer.

Christoffer de Geer

Vice vd på bitcoinbörsen BTCx


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Mejla digital@di.se!


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?