1515

Debatt: En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist

Det saknas 70 000 it-experter i Sverige fram till 2022 – trots att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba inom sektorn. Nu måste både branschen och regeringen kavla upp ärmarna för att lösa problemet, skriver bland andra Hélène Barnekow från Microsoft och Åsa Zetterberg från IT & Telekomföretagen på Di Digital Debatt.

Åsa Zetterberg är förbundsordförande på IT & Telekomföretagen, Hélène Barnekow är vd på Microsoft i Sverige.
Åsa Zetterberg är förbundsordförande på IT & Telekomföretagen, Hélène Barnekow är vd på Microsoft i Sverige.Foto:Press, TT och Jack Mikrut (Di).

Sveriges mål är att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter och hamnar ofta högt i internationella rankingar. Men försprånget krymper och en av de främsta utmaningarna som behöver hanteras för att framtidssäkra Sverige rör utbildning och digital kompetens. Beräkningar från IT & Telekomföretagen visar att det fattas 70 000 it-experter fram till 2022.

Sveriges konkurrenskraft och möjlighet att ställa om till ett klimatsmart samhälle och erbjuda en god välfärd förutsätter en digital sektor i världsklass. Detta förutsätter i sin tur tillgång till talanger och personer med digital spetskompetens. Det är därför oerhört angeläget att Sverige tar vara på den vilja och det intresse som bevisligen finns bland många svenskar. 

Det har larmats om kompetensbristen länge. Vi har själva höjt rösten och stått på barrikaderna.

På vårt uppdrag har Kantar Sifo frågat svenska folket hur de ser på ett yrkesliv inom it och digitalisering. Undersökningen visar att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba med it-relaterade områden och att hälften av dem kan tänka sig att vidareutbilda sig för detta. Då ter sig resursbristen på it-experter orimlig och onödig. 

Det är med andra ord väldigt tydligt att det finns en stor matchningsproblematik på den svenska arbetsmarknaden. Siffrorna visar ett överskott på flera hundratusen om rätt verktyg och utbildning tillgängliggörs. 

Det har larmats om kompetensbristen länge. Vi har själva höjt rösten och stått på barrikaderna för att väcka intresset för framtidsyrken som ingenjör, systemvetare och dataanalytiker. Men trots branschens rop på hjälp optimeras inte lärosätenas resurser för att ta emot dem som faktiskt vill utbilda sig. Inte heller lyckas näringslivet själva samla sig för ett gemensamt initiativ som fångar det enorma intresse som faktiskt finns.

Läs mer: Baylan efter utvisningsmissarna: ”Vi behöver göra mer” 

Så vad krävs för att Sverige ska ta hand om denna enorma vilja till omställning, vidareutbildning och utveckling som svenskarna själva uttrycker? Ytterst handlar det om en insikt hos många olika aktörer, och inte minst inom politiken, om att vi inte har råd att inte ta vara på och bejaka det intresse som finns.

Vi skulle vilja att regeringen tog initiativ till ett tech-kompetenslyft med följande insatser:

– Inför ett stöd som riktar sig till yrkesverksamma så att de kan vidareutbilda sig inom it och digitalisering. En tech-check som kan ses som vår tids pc-reform, där möjlighet ges till den breda allmänheten att stärka sig inom de kompetenser som är särskilt värdefulla för framtiden och arbetsmarknaden.

– Möjliggör för arbetsgivare att göra skatteavdrag för de investeringar som görs i kompetensutveckling, likt det som finns för forskning.

– Stimulera marknaden och främja förekomsten av fler utbildningsanordnare som kan erbjuda diversifierade tech-utbildningar anpassade till olika målgrupper, företag och offentlig sektor.

– Underlätta för yrkesverksamma att skaffa sig kompletterande högskoleutbildning, genom ett kursutbud som anpassas till deras förutsättningar, genom enklare antagningsregler och genom att göra det lättare att ta studielån.

Nu hoppas vi att regering och bransch ser till att agera snabbt för att ta tillvara det enorma intresse som svenskarna visar.

Hélène Barnekow, vd för Microsoft MSFT -1,86% Dagens utveckling i Sverige

Åsa Zetterberg, förbundsordförande IT & Telekomföretagen

Angelica Hedin, Sverigechef på Bonnier Education och tillträdande kvalitetsdirektör på Atvexa

Lars Kry, vd för Sigma IT


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?