1515

Debatt: "Dags för Riksbanken att starta en fintech-accelerator"

Sverige vill gärna framstå som ledande inom fintech. Men myndigheterna i Sverige måste reagera för att vi inte ska hamna hopplöst efter, konstaterar Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.
Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

I dagarna tar Storbritanniens centralbank, Bank of England, ytterligare ett steg för att befästa Londons position som Europas ledande stad inom finansiell teknologi. Bank of England startar en accelerator som riktar sig till de finansiella startupbolagen, så kallade fintech-bolag.

Bank of England söker särskilt efter lösningar inom analys av data och vill effektivisera dagens finansmarknad genom att driva utvecklingen inom finansiell infrastrukur. Storbritannien arbetar aktivt för att London ska dryga ut sitt försprång, även om Brexit nu skapar andra hinder och stora osäkerheter. 

I Sverige är läget annorlunda. Finansinspektionen har i dagsläget inte någon samordnare för fintech-relaterade frågor medan den brittiska motsvarigheten, FCA, redan har implementerat ett specifikt regelverk för fintech-bolag.

Sveriges regering utreder fortfarande startupspecifika regler för beskattningen av optioner, medan det brittiska parlamentet redan har klubbat igenom sina.

Söker man efter ordet fintech på Riksbankens hemsida får man noll (0!) träffar, medan deras brittiska motsvarighet alltså i dagarna skapat ett acceleratorprogram.

Läs mer: Debatt: "Reglera fintechbolagen"

Bank of England håller nu dessutom på att öppna upp sina system för att tillsammans med fintech-bolagen bygga ut den finansiella infrastrukturen. I Sverige har vi historiskt varit duktiga på finansiell infrastruktur, mycket tack vare den tidiga utvecklingen av bankgirot och OM:s automatisering av börsen. Vi har redan ett antal företag som utvecklar lösningar inom blockchain, men den regulatoriska bördan för dem är otroligt tung.

I och med de nya regelverk som snart börjar gälla inom finansbranschen (som Basel III-IV) krävs att finansbolagen rapporterar enorma mängder data till myndigheterna. All denna information skapar nya behov av analys, automatisering och maskinlärningstekniker. De nya regelverkskraven är lika över hela EU, vilket skapar stora möjligheter med hela Europa som marknad.

Finansinspektionen tillsammans med Riksbanken bör ta motsvarande initiativ som Bank of England och starta en accelerator för fintechbolag. Vad som är minst lika viktigt som själva acceleratorn är signalvärdet – att staten står bakom nästa stora kliv på finansmarknaderna.

För att leda utvecklingen måste vi våga ta position och bryta ny mark. Övning ger färdighet, men det handlar om att börja agera nu.

Jimmi Brink, Partner FCG


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!


Innehåll från inRiverAnnons

inriver: ”Att ha koll på sin produktdata online är avgörande för att lyckas med sin försäljning idag”

Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.
Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

Utvecklingen av e-handeln går fortare än vad tillverkarna hinner med och den digitala försäljningen behöver tas på större allvar. Det menar inriver, som hjälper företag att hantera, förädla och hålla reda på all den produktdata som syns hos återförsäljare och på marknadsplatser över hela världen. Nu presenterar de resultaten av en omfattande undersökning om konsumentbeteenden på nätet.

– Upp till 70% av konsumenterna överger produkter på grund av dålig eller felaktig information hos återförsäljaren. Det är enorm utmaning för dagens tillverkare, säger Joakim Gavelin, e-handelsexpert hos inriver.

De senaste åren har e-handeln exploderat och de digitala hyllorna hos återförsäljare på nätet är översvämmade av produkter. Det medför vissa problem; som konsument kan det vara svårt att navigera och hitta det man vill ha och som varumärke är det i sin tur svårt att ta plats och synas. 

– På till exempel Amazon vet vi att så gott som all försäljning sker på den första söksidan, där bara en liten bråkdel av hela sökresultatet visas, säger Joakim Gavelin.

Hur högt upp man hamnar i sökresultatet beror på flera faktorer. Det är delvis en fråga om följsamhet mot de riktlinjer som finns kring kvalitet på innehållet, men saker som lagerstatus, trasiga länkar eller felaktiga produkttexter påverkar också utfallet. Utmaningen för tillverkare ligger i att hålla koll på all den produktdata som ligger hos – ibland tusentals – återförsäljare världen över.

En teknologi som bevakar produktdatan – hela tiden

inrivers erbjudande omfattar hela kedjan: från att samla, förädla och syndikera produktdatan till alla kanaler via ett PIM-system, till att hålla ett vakande öga på datan när den väl är publicerad. Ändrade algoritmer, bilder och texter som blandas ihop, sabotage och slarv – det finns många anledningar till att datan blir felaktig eller i värsta fall försvinner online.

– Vi har byggt en teknologi som bevakar handelsplatser och ser till så att produkter är synliga och att produktinnehållet är i fas – hela tiden. Att innehållet syndikeras och hamnar rätt den första dagen är inte en garanti för att det fortsätter att ligga där och som det ska. Därför behöver man fortsätta att övervaka sin produktdata om och om igen, menar Joakim Gavelin.

Felaktigt produktinnehåll vanligare än man tror

Förekomsten av felaktig produktdata är vanligare än man tror; enligt inriver’s erfarenhet har mer än var femte produkt fel produktinnehåll online. Samtidigt är en lika stor andel av varorna inte i lager. Det är siffror som skapar missnöje och frustration hos konsumenten och det som sker är att de väljer ett annat varumärke.

Joakim Gavelins främsta råd är att ta den digitala hyllan med produkter på minst lika stort allvar som den som finns i en fysisk affär. 

– Den digitala hyllan exponeras för miljontals människor i hela världen och synlighet, tillgänglighet ett korrekt produktinnehåll där är helt avgörande för att vara framgångsrik. De här sajterna lever, förändras och skapar nya utmaningar varje dag – då gäller det att vara närvarande där i realtid, för att se vad som fungerar och inte runt dina produkter för att kunna justera innan försäljningen går till nån annan.

Här kan du ta del av Inrivers undersökning i sin helhet. 

 

 

Mer från inRiver

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med inRiver och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?