1515

De vill utmana Blocket med en ny delningstjänst

Den nya delningstjänsten Hygglo vill skapa ett Airbnb för prylar. Nu tar bolaget in Schibsted, Bo Mattsson och Jakob Tolleryd som investerare.

Axel Hellström, Ola Degerfors och Henrik Fräsén har grundat Hygglo. Miriam Grut Norrby är Investment Manager på Schibsted Growth. Foto: Hygglo, Schibsted
Axel Hellström, Ola Degerfors och Henrik Fräsén har grundat Hygglo. Miriam Grut Norrby är Investment Manager på Schibsted Growth. Foto: Hygglo, Schibsted

Vi delar bilar via bilpooler och hyr främlingars lägenheter via Airbnb. Nu är tiden mogen för att även dela ändra prylar med främlingar, det tror teamet bakom den nya tjänsten Hygglo.

Hygglo (NTL) är en marknadsplats som låter främlingar hyra prylar av varandra på dygnsbasis. Framför allt handlar det om relativt dyra inköp som används sällan, till exempel släpvagnar och sportutrustning.

Bakom Hygglo står entreprenörerna Axel Hellström, Ola Degerfors och Henrik Fräsén. De två senare med erfarenhet från Mentimeter respektive Tidningskungen/Mediafy som såldes till Bonnier 2011.

Nu tar bolaget in 3,3 miljoner kronor från Schibsted (NTL) tillsammans med Cint-grundaren och Bo Mattsson (NTL) och Jakob Tolleryd (NTL), serieentreprenören bakom bland annat Compricer. 

”Vi har varit intresserade tjänster inom delningsekonomin en lång tid och gjort ett par investeringar på området. Anledningen till att vi nu väljer att satsa på Hygglo är att teamet bakom är otroligt duktiga och att vi tror att de har stora chanser att lyckas”, säger Miriam Grut Norrby, Investment Manager på Schibsted Growth.

Uthyrning är ett jättestarkt komplement till att köpa och sälja.

Schibsted äger sedan tidigare köp-  och säljsajten Blocket. Miriam Grut Norrby ser uthyrningstjänster som Hygglo som ett möjligt komplement till koncernens övriga marknadsplatser.

Läs mer: Schibsted lanserar "hipster utmanare" till Blocket 

”Uthyrning är ett jättestarkt komplement till att köpa och sälja. Jag hoppas att vi kan bidra med vår erfarenhet av att bygga marknadsplatser ör att hjälpa tjänsten att växa och locka nya användare”, säger hon.

I dag finns ett antal tjänster med samma affärsidé som Hygglo på den svenska marknaden. Di Digital har tidigare rapporterat om bland annat Delbar.se och Rentl. Ingen av tjänsterna har dock lyckats slå igenom på bred front, något som Hygglo är fast beslutna att lyckas med.

Läs mer: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin 

”Idén att låta personer hyra prylar av varandra är inte unik, däremot har ingen annan aktör gjort det tillräckligt bra. Vi vill bli det bolag som faktiskt får konceptet att funka”, säger Hygglos vd Ola Degerfors.

I dag finns över 1600 objekt listade på Hygglo och antalet växer med 6-7 per dag. Varje dag sker runt en transaktion. Målet är att så många användare ska börja använda tjänsten att det lätt ska gå att hitta det föremål man vill hyra i sitt eget närområde.

Det nya tillskottet i kassan ska hjälpa bolaget att utveckla plattformen och, framför allt, lära sig mer om användarbeteenden då det kommer till det relativt nya affärsområdet pryluthyrning.  

Han tror att det handlar om tajming och att genomslaget för tjänster som Airbnb gjort oss mer redo.

”Att dela och hyra ut prylar istället för att köpa dem är ett nytt beteende som kan ta tid att växa fram. Vi behöver lära oss mer om hur vi kan påskynda utvecklingen”, säger Ola Degerfors.

Han tror att det handlar om tajming och att genomslaget för tjänster som Airbnb gjort oss mer redo för idén att på olika sätt dela våra ägodelar med andra. En ökad miljömedvetenhet är en annan faktor som gör tidpunkten rätt.

”Hållbarhet är en viktig drivkraft för vår tjänst. Man vinner mycket på att återvinna de saker som kastas bort, men miljövinsterna är ännu större på att öka användningen av de saker som faktiskt produceras. Där finns stora miljövinster att göra”, säger Ola Degerfors.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?