1515

De vill stoppa fusket i spel – nu i samarbete med Stunlock

Fusk i multiplayerspel är ett problem som Göteborgsbolaget Int3 vill stoppa med sin mjukvara. Bolaget har nu fått sin första betalande kund – Skövdebolaget Stunlock Studios.

Mjukvarubolaget Int3 Software med grundarna Pierre Lindblad och Andreas Hansson.
Mjukvarubolaget Int3 Software med grundarna Pierre Lindblad och Andreas Hansson.Foto:Patrik Olsson

Att fuska i spel som Super Mario hör till men i multiplayerspel, som World of Warcraft eller Counter Strike, är det ett problem som negativt påverkar andra spelare och är något som spelbolagen ständigt kämpar emot. De största spelbolagen, som Blizzard, har tagit fram egna lösningar för att arbeta mot fusket men för de mindre aktörerna finns det sällan tid eller pengar att göra det. 

”I spel som Counter Strike kan man till exempel modifiera spelet så att väggarna renderas semitransparenta, vilket gör att du hela tiden kan se motståndarlaget. För de som besitter kunskapen är det en relativt enkel modifikation men man kan även köpa dessa modifikationer på nätet. Det här är jättestort”, säger Pierre Lindblad, medgrundare av Int3 software. 

Läs även: Fares om sitt nya spel: ”Det är the shit” 

Eftersom man inte hackar en spelserver så är försäljningen av den här typen av modifikationer inte direkt olaglig. Som första land i världen har däremot Sydkorea, som är en stor aktör för e-sport, förbjudit den här typen av fusk.

Men för att komma till rätta med problemet finns det andra vägar att gå, menar Int3 softwares grundare Pierre Lindblad, Andreas Hansson och Karl Svartholm. Göteborgsbolaget har ägnat de senaste två åren till att utveckla en antifuskmjukvara. Det handlar dock inte om att stoppa fusket. Istället kartlägger man det.

”Vi blockerar inte fusk, utan vi övervakar det. Vi har sedan professionella analytiker som analyserar och sammanställer fuskrapporter som presenteras till spelbolagen. Varje spelaktör har därefter fullständig kontroll över hur de vill hantera ärendet, ofta handlar det väl om att varna eller stänga av spelaren”, säger Pierre Lindblad.

Int3 Software gör mjukvara för registrering av fuskare i dataspelsvärlden. Grundarna är Pierre Lindblad och Andreas Hansson.
Int3 Software gör mjukvara för registrering av fuskare i dataspelsvärlden. Grundarna är Pierre Lindblad och Andreas Hansson.Foto:Fotograf, Patrik Olsson

Anledningen till att bolaget, till skillnad från sina konkurrenter, inte blockerar en viss typ av fusk är att det kan ge hackaren en alltför bra förståelse för hur mjukvaran fungerar och därmed inte stoppa fusket i längden, enligt Pierre Lindblad.

”Om du försöker ändra på något och det inte går, så vet du att det är något produkten blockerar. När du väl vet vad produkten blockerar är det bara att försöka ta sig förbi det”, säger Pierre Lindblad.

Läs även: Battlerite fortsatt succé för Skövdestudio

Int3 säljer tjänsten till spelbolag och har nu ett avtal på gång med sin första betalande kund, Skövdebolaget Stunlock Studios. Stunlock har bland annat lanserat onlinespelet Battlerite.

”När vi är färdiga med Stunlock-integrationen ser vi fram emot att börja expandera på riktigt”, säger Pierre Lindblad.

Bolaget har precis tagit in 1 miljon kronor av Chalmers Ventures och Almi Invest. 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?