1515

De vill råda bot på vardagskaoset – får investering från USA

Kvitton, försäkringspapper, garantier och skolpapper – i appen Your Pdi kan familjen samla sina viktiga dokument. Nu lägger en amerikansk delägare in drygt 2 miljoner kronor i bolaget i form av utvecklingsresurser.

För några år sedan lämnade Jenny Wuori och Patricia Ingemarsson sina toppjobb för att starta eget tillsammans. De utvecklar appen Your Pdi och har kontor på Epicenter i Stockholm.
För några år sedan lämnade Jenny Wuori och Patricia Ingemarsson sina toppjobb för att starta eget tillsammans. De utvecklar appen Your Pdi och har kontor på Epicenter i Stockholm.Foto:Mia Wibacke Bornberger

När Patricia Ingemarsson hade inbrott i huset gick hon till vännen och numera medgrundaren och vd:n för Your Pdi, Jenny Wuori, och beklagade sig.

”Jag hade inte koll på saker och ting, och saknade dokumentation”, säger Patricia Ingemarsson, teknisk chef på Your Pdi.

Därifrån kommer idén till tjänsten och det är inte bara sådant man kan bli bestulen på som behöver hållas reda på, menar grundarna. Det kan handla om kvitton, garantier, lösenord eller vilka material man har köpt in till olika renoveringsprojekt.

”Vi började titta på vilka lösningar det fanns på marknaden och konstaterade att Dropbox och Evernote inte är till för alla. Det måste finnas något enklare”, säger Patricia Ingemarsson.

Det är en enkel tjänst, men med ett komplext backend.

De gjorde två marknadsundersökningar, både bland yngre och äldre, och kom fram till att 70 procent inte är nöjda med hur de sparar viktig information.

Your Pdi – som står för ”Your personal digitalisation” – lanserades i oktober förra året och har hittills har appen fått 17 000 nedladdningar. 2 000 användare är inne i den varje månad och den finns i dag på engelska eller svenska. Sverige har fungerat som pilotmarknad och i planen ligger att lansera appen i Storbritannien och eventuellt ett land till under 2019.

Hur många prenumeranter Your Pdi har i dag, som betalar från 18 kronor i månaden, är inget grundarna vill gå ut med.

Jenny Wuori och Patricia Ingemarsson drog igång bolaget 2017 med eget kapital och för att växa sökte de svenska investerare. De träffade olika aktörer genom inkubatorn Stings program Incubate, där de var med under hösten 2018, och fick sin första mindre investering genom Stings riskkapitalgren Propel Capital.

”I början av 2017 var vi fortfarande lite naiva och kaxiga och trodde att vi kunde gå runt med vår powerpoint-presentation och få pengar”, säger Patricia Ingemarsson. 

”Vi vet att statistiken visar att det är svårare för kvinnor i startupsvängen att resa kapital och studier bekräftar att kvinnor blir annorlunda bedömda”, säger Jenny Wuori. 

Det är något grundarna inte är vana vid från deras tidigare karriärer, då de jobbade på internationella teknikföretag. Patricia Ingemarsson har 25 års erfarenhet från telekombranschen och har arbetat för amerikanska företag, både med tekniska och kommersiella lösningar inom infrastruktur och säkerhet. Jenny Wuori har närmare 25 års erfarenhet av sälj, marknad och ledarskap, och haft internationella tjänster både från läkemedels- och techbolag.

Läs också: Startupgrundaren: ”Vi kvinnor granskas tuffare” 

Hittills har de inte fått napp hos svenska investerare och istället är det deras amerikanska teknikpartner Virtual Force som nu lägger in pengar i Your Pdi. Grundarna fick kontakt med Virtual Force genom en annan svensk startup, Medicheck, när de sökte någon som kunde hjälpa dem med utvecklingen av appen.

”Investeringen är på 2,1 miljoner kronor men det verkliga värdet är fyra gånger så stort om vi köpt motsvarande utvecklingstjänster i Sverige”, säger Patricia Ingemarsson.

Virtual Force jobbar med pakistanska utvecklare och programmeringssresurserna kommer att användas för att lägga till nya funktioner i appen. Delägaren kommer att vara en aktiv rådgivare i bolaget och hjälpa till med utvecklingen mot områden som blockchain och maskininlärning.

All information man lagrar i Your Pdi är sökbar och sparas i krypterade format. Den enda som har tillgång till informationen är, enligt grundarna, användaren. 

”Det är en enkel tjänst, men med ett komplext backend och säkerheten har högsta prioritet”, säger Patricia Ingemarsson.

Jenny Wuori fyller i att appen har ett kategorisystem med 250 kategorier. Man kan till exempel söka på ett barns namn eller ett produktnamn, och lägga in påminnelser för till exempel garantier och bytesrätt som går ut.

”Men det här är så mycket mer än en kvittoapp. Den ska hjälpa dig i livet och få dig att känna dig trygg med att alla viktiga dokument är i ordning”, säger Jenny Wuori.

Läs mer: Flest kvinnliga grundare till Startup Sweden: ”Trenden har brutits”


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?