1515

De vill öppna dörrar med mobilen – tar in 20 miljoner med hjälp av H&M-kopplade Tham Invest

Fastighetsteknik är på frammarsch. Nu tar proptech-bolaget Parakey in 20 miljoner för att möta efterfrågan på digitala lås och teknologi för att öppna dem med mobilen. ”Vi ska accelerera utvecklingstakten”, säger vd Jonas Arvidsson.

Parakeys grundare Jonas Arvidsson, Erik Barrefors, Marcus Andersson och Eric Franklin.
Parakeys grundare Jonas Arvidsson, Erik Barrefors, Marcus Andersson och Eric Franklin.Foto:Paul Wennerholm, Parakey/Chalmers Ventures

När Apple presenterade nyheter på sin utvecklarkonferens i somras fick ett samarbete med biltillverkaren BMW stor uppmärksamhet. Techjättens klockor och telefoner kommer via ett nytt chip kunna öppna bildörrar utan någon nyckel.

En högst rimlig utveckling med tanke på att telefoner och klockor sedan länge godkänts av banker och betalbolag att hantera kortlösa transaktioner.

Ett tecken i tiden är därmed att svenska Parakey nu fyller kassan för att växa deras affär kring nyckellösa fastigheter.

”Med hjälp av det nya kapitalet skall vi nu växa organisation och accelerera utvecklingstakten för att ytterligare utöka vårt försprång på marknaden”, säger Jonas Arvidsson, vd och medgrundare till Parakey och fortsätter:

”Vi ska tydligt etablera vår senaste produkt, det professionella digitala låset Parakey PDL, på säkerhetsmarknaden och vara den självklara leverantören av digitala lås och mobil access i Norden.”

I rundan blir Tham invest, kopplad till H&M-arvingen Lottie Thams barn, nya storägare. Tidigare investeraren Green group är också med, liksom affärsänglar och privata investerare. Däribland märks Chalmers ventures, Easyparks medgrundare Patrik Mossberg samt Johannes Lind-Widestam, tidigare Skandianvienchefen på Assa Abloy.

Parakey värderas i rundan till knappt 170 miljoner.

Bland bolagets kunder finns redan i dag Stena Fastigheter, Vasakronan och Klövern.

Parakeys lösning är anpassad för både flerbostadshus och kommersiella fastigheter, enligt bolaget själva.

”Vi skall vara den givna helhetsleverantören av mobil access och marknadens mest lättintegrerade system. Vi skall fortsatt leda transformationen till digitala nycklar och lås”, säger Jonas Arvidsson.

Läs mer: Så ska svenska ”in i kylen”-leveranser bli heta i London

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?