1515

De vill ändra lagarna kring insektsmat

Turerna kring foodtechbolaget Hakuna mat får politikerna att rasa. "Det finns ett mellanläge mellan att totalförbjuda något och att sälja det på ICA”, säger Magnus Ek, förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund.

Magnus Ek (C), Anders Engström från Bug Burger och Johan Hultberg (M) ser alla tre på insekter som framtidsföda.
Magnus Ek (C), Anders Engström från Bug Burger och Johan Hultberg (M) ser alla tre på insekter som framtidsföda.

Di Digital rapporterade under fredagen att företaget Hakuna Mat, som utvecklar en särskild insektsfärs, varken får sälja sin produkt eller ens bjuda sina testpersoner att smaka.

Magnus Ek, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund menar att förbudet mot företaget är en del av en trend där politiker i allt större utsträckning skjuter ifrån sig ansvaret till myndigheter och tjänstemän.

”Det svårt att säga att det är tjänstemännen i Göteborg som gjort fel, för de har de inte, jag tror felet ligger högre upp och visar på ett större problem. Det finns ett mellanläge mellan att totalförbjuda något och att sälja det på ICA”, säger han.

Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup

Anders Engström, grundare av Bug Burger, en frontfigur inom ”insekts-Sverige” håller med om att den hårda attityden gentemot insektsföretagen inte enbart är en fråga om lagstiftning.

”Det finns andra länder som till exempel Danmark där det här inte heller är tillåtet att sälja insekter men där har man en mer tillåtande attityd för man vet att det kommer att ändra sig. Här liknar det mer en häxjakt”, säger han.

Många av de som intresserar sig för insekter är överens om att det är en tidsfråga innan de kommer att godkännas som livsmedel inom EU. Men det kommer att ta tid. Enligt Anders Engström är en av anledningarna till den långa väntan på ett godkännande att de ansökningar som myndigheterna behöver som underlag till sina beslut innebär en alltför stor kostnad för de här små företagen.

”Det jag skulle vilja se är att till exempel Vinnova via branschstöd skulle skynda på den här processen och bekosta de här undersökningarna på gruppnivå”, säger han.

Läs mer: ”Därför måste vi äta larver”

Frågan om insektsmatens framtid har varit en politisk fråga under en längre tid men har hittills inte fått någon större uppmärksamhet. Försök har dock gjorts, senast den 5 oktober då sex kristdemokratiska riksdagsledamöter lämnade in en motion för att ändra livsmedelslagstiftningen. De vill göra det enklare att godkänna insekter som livsmedel.

En av de som arbetat en längre tid för insekter är Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Kronoberg. Hans engagemang i ätbara insekter har sitt ursprung i hans övergripande intresse för miljöfrågor och han tror att det går att förändra attityden gentemot insektsätandet och på så vis påverka myndigheterna och politikerna.

”Jag tror att det går att väcka opinion kring insekter men man måste vara lite klurig. Får man folk att inse att det här handlar handlar om framtidens jobb och klimatet, och inte bara om att äta något många tycker är äckligt, säger han.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?