1515

De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent

Bolaget bakom jämförelsetjänsten Lånbyte går till frontalangrepp mot Sveriges storbanker. Med nya tjänsten Enkla erbjuds bolån till en rekordlåg ränta på 0,95 procent bundet på tre år.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.

Marknadens lägsta ränta. Så marknadsför sig Enkla, en ny tjänst från startupbolaget Simplex. Bolaget har de senaste fyra åren drivit jämförelsetjänsten Lånbyte.

"Vi erbjuder marknadens lägsta bolåneränta. Men vi gör bara byten av existerande bolån med en belåningsgrad på högst 85 procent. Det är samma villkor för alla, 0,95 procent bundet på tre år. Vi har inga dolda avgifter, ger inga rabatter och man kan låna upp till fem miljoner kronor”, säger Alexander Widegren, vd och grundare bakom bolaget Simplex.

Man kan konstatera att räntan är exceptionellt låg. Motsvarande snittränta hos storbankerna är cirka 1,6 procent för ett bolån bundet på tre år.

”Genom att minska antalet mellanhänder och ta bort förhandlingsprocessen har Enkla tagit fram en av de bästa bolåneräntorna på marknaden”, säger Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures, som är en av Simplex tidiga investerare.

Även Collectors riskkapitalbolag Collector Ventures är delägare i bolaget. 

"Vi följer med stort intresse Enklas ambitiösa plan och tror att den har bärighet. De har undersökt marknaden noggrant och vet vart de ska”, säger Lena Apler, grundare av Collector Bank.

Enklas mål är att låna upp 100 miljarder kronor på 18 månader genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Lyckas man med det kapar man åt sig drygt 3 procent av den svenska marknaden för bolån.

”Pengarna tas in i etapper. Först en miljard under våren, sedan fem miljarder efter det. Intresset är stort och vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader. Men vi skalar upp i den takt marknaden utvecklas, både när det gäller placeringarna och efterfrågan på lånen”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Simplex och rådgivare hos storägaren NFT Ventures. 

Storägarna: Lena Apler, grundare av Collector Bank, och Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures.
Storägarna: Lena Apler, grundare av Collector Bank, och Johan Lundberg, grundare på riskkapitalbolaget NFT Ventures.

Bakom Enkla står ett antal personer med djup erfarenhet av finansbranschen och digitala affärer. Kreditchef är exempelvis Bengt-Olof Lalér, tidigare kreditchef på SBAB och vice vd för Skandiabanken. Och marknadschef är Jordan Nasser, tidigare digital chef på H&M. 

Chef för institutionell försäljning är finansmannen Marcus Widegren, Alexanders tvillingbror. Han har en bakgrund från Lehman Brothers, HQ Bank och Carnegie, och han var försäljningschef på norska Spotify-kopian Aspiro när artisten Jay Z köpte bolaget 2015.

”Jag och Marcus har åkt skytteltrafik mellan Frankfurt, Zurich, London och Stockholm de senaste månaderna för att bygga den här orderboken”, säger Alexander Widegren. 

Enkla lånar upp pengarna genom att utförda obligationer med en avkastning på några bråkdelar av en procent. För att internationella investerare ska stå ut med en avkastning nära nollan måste risken anses vara extremt låg.

”Vi vänder oss till bostadsägare med låg skuldkvot som redan har en lånehistorik hos en svensk bank. Storbankerna tjänar mer pengar på stora lån, på grund av sin höga handläggningskostnad. Men vi har en övre gräns på fem miljoner kronor då vi hellre vill ha många mindre lån för att sprida risken”, säger Alexander Widegren.

Läs mer: Bolånekriget: ”Det går att lägga sig lägre än storbankerna gör i dag” 

Simplex startades 2013 och lanserade sin första tjänst, Lånbyte, följande år. Sedan dess har man hjälpt tiotusentals kunder förhandla ner sina räntor och byta långivare, i utbyte mot en fast avgift.

”Det som tar mest tid är ju själva bolånehandläggningen, med lånenummer, amorteringsunderlag med mera. Vi har lyckats digitalisera den processen och är nu redo att ta hela låneaffären själva”, säger Alexander Widegren.

I dag har Lånbyte en kunddatabas bestående av cirka 20000 svenska bostadsägare med bostadslån på totalt 40 miljarder kronor. Alexander Widegren hoppas nu att många av dessa ska nappa på Enklas bolåneerbjudande. 

”Jag tror vi kan locka minst 80 procent av dessa kunder att byta till Enklas bolån”, säger han.

Målet är att allt ska ske digitalt. Någon avancerad kundtjänst per telefon är det inte tal om.

”Vi har sex kollegor på vårt frontdesk. Men vi tar bara inkommande samtal och behandlar bara existerande bolån”, säger Alexander Widegren.

Vad har ni för krav på amortering?

”Vi är ingen bank, så amorteringen är individuell hos oss. Men utgångspunkten är att kunden behåller sina befintliga amorteringsvillkor.”

Simplex har ett tillstånd som bostadskreditinstitut från Finansinspektionen sedan december 2017. Man tar emot nya kunder från och med nu på Enkla.com. Men först efter påsk börjar erbjudandet gälla skarpt, om allt går enligt plan.

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens Industri.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?