1515

De tar plats i Vinnovas USA-accelerator

Tre svenska startupbolag tar plats i Vinnovas accelerator Tinc, med bas Silicon Valley. Några av de kända startupbolag som vuxit ur Tinc är Coala Life, Peppy Pals och 1928 Diagnostics.

Höstens kull på acceleratorn Tinc.
Höstens kull på acceleratorn Tinc.

Den digitala dietisten Eatit, kunskapsspridaren Leader Island och djupinlärningsföretaget Perceptilabs. De är de svenska bolagen som fått en plats i Vinnovas accelerator Tinc, med bas i Silicon Valley.

”Konceptet går ut på att bolagen är med om ett fyra veckor långt bootcamp med coaching av erfarna Silicon Valley-mentorer, workshops och besök ute hos företag i Silicon Valley”, förklarar Anne Lidgard, som är Vinnovas represantant på Tinc.

Acceleratorns namn, som egentligen skrivs med stora bokstäver TINC, står för Tech INCubator, och ska inte förväxlas med sparappen Tink. Initiativet startades 2011 av Innovation Norway 2012, men är nu ett sammarbete mellan Norge, Sverige, Finland och Island. 

Under sin vistelse i Silicon Valley samlas deltagarna på Nordic Innovation House i Palo Alto.

”Kvalar man in täcker Vinnova två tredjedelar av kostnaden på cirka 75 000 kronor per person. Utöver det betalar deltagarna för resa och logi själva”, säger Anne Lidgard.

Hon har varit med på plats i Silicon Valley i sex år, men har nyligen flyttat hem till Sverige.

Enligt Anne Lidgard investerar Vinnova cirka en halv miljon kronor om året i att subventionera svenska startupbolag som vill delta i Tinc-programmet. Myndigheten, som sorterar under Näringsdepartementet, har till uppgift att främja hållbar tillväxt. 

Anne Lidgard, Vinnova, på plats vid Stanford universitetet i Silicon Valley.
Anne Lidgard, Vinnova, på plats vid Stanford universitetet i Silicon Valley.

Sedan starten 2012 har över 100 nordiska startups och fler än 150 grundare deltagit i programmet. Några namnkunniga svenska startups som delagit är Greater Than, Coala Life, Peppy Pals och 1928 Diagnostics. 

”Vi tar in cirka 20 bolag om året, varav hälften på våren och hälften på hösten. Oftast kommer cirka åtta svenska bolag med varje år”, säger hon.

Läs också: 100 miljoner till Svenska bolag i Silicon Valley-programmet Tinc 

Här en kort beskrivning av de tre svenska startupbolag som kvalat in sig till Tinc under hösten: 

Eatit
En ”digital dietist” som kombinerar den mat du vill äta med den du behöver äta. Tjänsten utgår ifrån att användaren lämnar ett initialt blodprov, där indikatorer inom åtta fokusområden analyseras. Detta underlag kombiners sedan med användarens hälsodata och smakpreferenser. Sedan genererar systemet AI-baserade rekommendationer som uppges vara grundade i samma vetenskap som läkare och dietister använder i sitt kliniska arbete.

Leader Island
Ett kommunikationsverktyg som hjälper grupper och företag att bli mer produktiva och engagerade på jobbet. Leader Island använder gamification för att visualisera populär kunskap och agera kunskapsspridare. 

Perceptilabs
Ett djupinlärnings-företag som utvecklar mjukvaran  Quantumnet med visionen att demokratisera artificiell intelligens. Genom att ta bort behovet av programmering och den djupa matematiska kunskapen, vill bolaget göra det mycket enklare och mer effektivt att skapa och förstå AI-modeller.

Övriga nordiska bolag som kvalat in: Strategy Orchestrator, SevenSix, Sounds Good, Technebies, Hefring, 50Skills.


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?