1515

De tar fasta på ”sextech-vågen” med erotisk ljudapp: ”Ett hälsopiller”

Ohcleo hoppar på sextech-trenden och lanserar en ljudapp. ”Vi vill stärka kvinnors sexuella självförtroende”, säger medgrundaren Celine Fierro.

Teamet bakom den erotiska ljudappen Ohcleo (från vänster): Sarah Robbins, kreativ chef, Anders Lövbrand, medgrundare, Celine Fierro, medgrundare och vd och Maja Sverin, grafisk designer.
Teamet bakom den erotiska ljudappen Ohcleo (från vänster): Sarah Robbins, kreativ chef, Anders Lövbrand, medgrundare, Celine Fierro, medgrundare och vd och Maja Sverin, grafisk designer.

Tänk dig en meditationsapp, men med sexuella anspelningar. Så beskriver Celine Fierro Ohcleo – en ljudtjänst för kvinnor som vill njuta mer. Målet är att utmana porrindustrin genom att placera kvinnors sensualitet och välmående först.

”Det är hälsosamt för kvinnor att njuta och orgasmen är som ett hälsopiller. Men tittar man på porrindustrin är den mansdominerad och där är det svårt för kvinnor att hitta egna preferenser”, säger hon.

Celine Fierro har en bakgrund från bland annat leveranstjänsten Urb-it och musiktjänsten Soundtrack Your Brand. Hon har medgrundat Ohcleo tillsammans med serieentreprenören Anders Lövbrand, som hon var kollega med på marknadsföringstjänsten Swadd. I mitten av 2020 drog de igång ett konsultbolag tillsammans, men kände snabbt att de ville jobba med att utveckla produkter istället. 

Celine Fierro hade en tanke om att sälja hållbara sexleksaker, men samtidigt kändes materialen de tillverkas i inte så miljövänliga. Därför började de istället undersöka möjligheterna att utveckla en app.

”Det var då vi upptäckte segmentet ’audio erotica’ och att det redan fanns en kategori som har krattat fram marknaden, framför allt ur den juridiska aspekten”, säger Celine Fierro.

Den mest kända aktören på marknaden är San Francisco-bolaget Dipsea, som startades 2018 och har tagit in runt 45 miljoner kronor i riskkapital. I september i fjol gick en annan svensk aktör ut och pratade om sin tjänst, Blanchestories, som skulle ha lanserats i oktober men verkar vara försenad.

Läs mer: Svenskar satsar på erotiska ljudnoveller: ”Kan bli jättestort”

Ohcleo siktar på att få 15 000 prenumeranter under 2021 och säkerställa skalbarheten i appen för att sedan satsa internationellt. Marknaden för ”audio erotica”-tjänster har ökat snabbt och 2026 förutspår Forbes att den kommer att omsätta runt 1 000 miljarder kronor.

Den kvinnliga formen att konsumera erotik bygger ofta på fantasier, menar Celine Fierro, och därför passar ljud väldigt bra för att skapa egna bilder av det man hör.

”När vi lyssnade igenom det som finns därute tyckte vi dock inte att det kändes autentiskt. Därför började vi testa med att spela in med våra vänner och kände att vi har knäckt nöten”, säger hon.

De har även testat att beställa berättelser och låta professionella ljudskådespelare läsa upp dem, men var inte nöjda med resultatet. I Ohcleo är det dem som skriver berättelserna som också läser in dem.

”Det kändes inte äkta med traditionella ljudinläsare, så vi bygger istället en innehållsbank med kreatörer där vi samlar in användargenererat material som vi lyssnar på och köper in om det låter bra”, säger Celine Ferrio.

Som förälder vill jag vara med och utmana den destruktiva bilden av sexualitet.

Just nu finns det 100 ljudspår i appen, som snart ska släppas i Apples Appstore. De är kategoriserade i ”please me” för tillfredsställelse, ”embrace me” för intimitet i form av till exempel erotiska godnattsagor och ”master classes” där man kan lära sig olika saker om sex från experter och terapeuter. 

”Som förälder vill jag vara med och utmana den destruktiva bilden av sexualitet som kvinnor och flickor dagligen möts av. Vårt mål är att skapa ett hälsosamt alternativ och bli en källa till starkare självkänsla, kunskap och välmående hos kvinnor i dag och för nästa generation”, kommenterar medgrundaren Anders Lövbrand. 

Allt innehåll i Ohcleo än så länge på engelska och användarna betalar en månadsavgift på 9 dollar, cirka 75 kronor, eller ett rabatterat årspris. Hittills har utvecklingen av appen finansierats av grundarna, ett innovationslån från Almi och en kapitalrunda på 2 miljoner kronor från vänner och privatinvesterare.

”Vi får en del propåer från investerare, men jag tror att många tar in mycket pengar för tidigt. Vi har istället valt att fokusera på att springa fort före att lägga tid på kapitalanskaffning”, säger Celine Fierro.

Läs också: Riskkapitalet missar sextech-revolutionen


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?