1515
Annons

De ska utmana lagerjättarna med förråd för 15 kronor

Nu kliver norska Wanda in på den svenska marknaden. Här trängs redan aktörerna – men Wanda säger sig ha två ess i rockärmen.  ”Vi är trygga eftersom vi erbjuder något relativt unikt och har siktet inställt på att skapa en långlivad relation till våra kunder”, säger vd:n Emmy-Lou Ferreira Dos Santos.

Emmy-Lou Ferreira Dos Santos är vd för Wandas svenska gren.
Emmy-Lou Ferreira Dos Santos är vd för Wandas svenska gren.Foto:Press

Norska Wanda grundades 2019 bara månader innan coronapandemin bröt ut. Att allt fler människor tillbringar mer tid i hemmet för att undvika smitta, i kombination med en bostadsmarknad som ökar i pris, har gjort förvaring till ett hett ämne. Det menar Wandas svenska vd Emmy-Lou Ferreira Dos Santos.

”Ett hem ska vara för de som bor där, och värdefulla kvadratmeter behöver inte nödvändigtvis belastas av prylar du inte behöver just nu”, säger Emmy-Lou Ferreira Dos Santos. 

Nu kliver bolaget in på den svenska marknaden. Därmed ska man nu tävla om kunderna med jättar som Shurgard och Pelican och utmanare som 24 Storage som nyligen såldes till kapitalförvaltaren Nuveen Real Estate för 1,1 miljarder. Man delar även marknaden med mindre aktörer som Vinden, som nyligen fyllde kassan, och Zlatans förrådsutmanare Storage365

Wanda har till en början hyrt in sig i en lokal norr om Stockholm där kundernas prylar ska förvaras. Det stora säljargumentet är priset – istället för att kunden köper tillgången till en yta per kvadratmeter betalar man istället per pryl.  

”En cykel fyller till exempel inte hela volymen av de kvadratmetrar som den tar upp. Vi tar 25 kronor i månaden för att förvara den, och 15 kronor i månaden för sånt som får plats i en flyttlåda eller förvaringspåse.”

Sakerna plockas upp hos kunderna som måste lägga en beställning om de vill hämta ut sina gods. Men det är inte bara med hjälp av priser som man vill utmana den marknaden.

”Vi har en större vision kring förvaring, där vi kan erbjuda tjänster kopplade till det du förvarar. Till exempel kan du dela sakerna med dina vänner och få leverans till dörren. En cykel kan repareras så att den håller längre. Det gör oss lite unika i Sverige”, säger Emmy-Lou Ferreira Dos Santos. 

Under 2020 redovisade det norska bolaget drygt 74 000 kronor i intäkter och en förlust på runt fem miljoner kronor. I Sverige har man i dagsläget enbart planer på att finnas i huvudstaden, men Emmy-Lou Ferreira Dos Santos utesluter inte att Wanda expanderar till andra städer. Bolaget vill inte uppge hur många kunder de har eller hur stor yta de hyr ut totalt. 

”Vi ser över möjligheten att öppna ett till lager i söderort inom kort. Vi rör oss snabbt, och följer kundernas behov.” 

Till sin hjälp har man en rad namnkunniga delägare som totalt pumpat in 30 miljoner kronor i bolaget sedan start. De största investerarna är logistikbolaget Bring, såddinvesteraren Proventure, fastighetsbolaget Obos och matleveransbolaget Odas grundare. 

”Vi vet att det finns konkurrenter på marknaden som också har tagit in kapital. Vi tycker att det är bra, eftersom det betyder att det finns många som tror på vår bransch och tjänsterna som vi erbjuder. Vi är trygga eftersom vi erbjuder något relativt unikt och har siktet inställt på att skapa en långlivad relation till våra kunder.” 

Läs mer: Utbildar åt Uber – närmar sig miljardvärdering 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?