1515
Annons

Hans bolag ska stoppa hackerattacker – tar hjälp av AI och 5 miljoner

Det började som ett forskningsprojekt och blev ett AI-bolag. Nu tar cybersäkerhetsbolaget Debricked in nytt kapital för att fortsätta kampen mot hackerattacker.

Debrickeds vd och medgrundare Daniel Wisenhoff
Debrickeds vd och medgrundare Daniel WisenhoffFoto:Press/Fabian Kruuse

Skånebaserade cybersäkerhetsbolaget Debricked samlar med hjälp av artificiell intelligens, AI, in information om säkerhetsrisker inom datorprogram baserade på öppen källkod, open source.

Kunderna får på det sättet bättre koll på vilka brister som finns i programvaran de använder och kan därmed förhindra att bli hackade.

Idén startade som ett forskningsprojekt via Vinnova inom IoT tillsammans med Axis, Ericsson och Advenica. Bolaget bildades i maj i år för att kommersialisera produkten. Nu tar bolaget in 5,3 miljoner kronor i riskkapital för att kunna skala upp och släppa till fler kunder.

”Det känns väldigt bra. Det är kul att folk tror på idén, teamet och bolaget. Samtidigt känns det som att vi nu har mycket att bevisa. Vi har rätt teknisk kompetens men nästa stora steg är att visa att det går hem kommersiellt”, säger bolagets vd och medgrundare Daniel Wisenhoff.

Almi Invest står för 2 miljoner i kapitalrundan. Även LU Holding, som drivs genom Lunds Universitet, och flera privata affärsänglar är med, däribland Yubico-investeraren Simon Josefsson.

”Vi ser en stor potential i Debricked. I en värld där allt fler maskiner och andra prylar är uppkopplade och där säkerhet och integritet är viktiga finns ett stort behov av effektiva cybersäkerhetslösningar”, säger Marcus Skärbäck, investeringschef på Almi Invest i en kommentar.

Marcus Skärbäck, investeringschef på Almi Invest.
Marcus Skärbäck, investeringschef på Almi Invest.Foto:Johan Töpel

Förutom Daniel Wisenhoff är även Martin Hell och Oscar Reimer medgrundare till Debricked. I dag är man nio personer och planen är att lansera en beta-version av plattformen i januari nästa år.

Användningen av öpen källkod är i dag bred och de flesta bolag som bygger någon form av mjukvara kommer förmodligen i kontakt med det. Fel och brister i olika open source-baserade program loggas och diskuteras på en rad olika forum och platser på nätet. 

Den kunskapen samlar Debricked in med hjälp av AI och presenterar på sin plattform. I och med att kunderna använder en eller flera specifika program, kan de lätt få en överblick av bristerna i deras program genom Debrickeds lösning. Det är också AI som hjälper till i klassificeringen av hur farlig den specifika bristen i programvaran är.

”I år räknar man med över 18 000 sårbarheter i tredjepartsmjukvara. Vägen framåt är automatisering i och med att det är helt omöjligt för företag att få fullständig koll på hela problematiken utan hjälp”, säger Daniel Wisenhoff.

”Open source används i princip överallt i dag, förutom kanske inom något militär grej där de inte vågar. Om många kör en och samma open source komponent som har samma fel så är riskerna stora. De som utför attackerna hittar felen, sedan anpassar man attacken efter det för att få till största möjliga skada för så många som möjligt.”

Daniel Wisenhoff tror att de framför allt kommer vara bolag inom medtech och fintech, där krav på hög säkerhet förekommer, kommer finnas bland framtida kunder. 

Även säkerhetsbranschen och flygbranschen är potentiella kunder. Redan nu har Debricked ett forskningsprojekt med säkerhetsbolaget Axis där man testar plattformen.

”Vi har en fungerande beta som vi rullar ut till de första kunderna i början av nästa år. Tanken är att nästa år köra stenhårt på utveckling och även bredda produkten. I och med att det inte är ett helt okomplicerat område så går pengarna till att anställa duktigt folk för att utveckla produkten, och självklart även till sälj”, säger Daniel Wisenhoff. 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?