1515

De ska investera Norrskens kändispengar

Tove Larsson och Agate Freimane blir ansvariga för de cirka 300 miljonerna i Norrskens VC-fond.

Från vänster: Agate Freimane och Tove Larsson, som tar det operativa ansvaret för Norrskens investeringsfond.
Från vänster: Agate Freimane och Tove Larsson, som tar det operativa ansvaret för Norrskens investeringsfond.

Norrskens riskkapitalfond investerar i samhällsförbättrande affärsidéer. Sedan starten i september 2017 har fonden gjort 13 investeringar, de flesta i Sverige men också två i Storbritannien.

”Vi är överväldigade av potentialen i det här området”, säger Tove Larsson, som nu axlar rollen som fondens investeringschef, eller Chief Investment Officer.

Hon tar därmed över det operativa ansvaret tillsammans med Agate Freimane, som får titeln ”investment director”.

Tidigare har Gymgrossisten-grundaren David Frykman och Ratos tidigare vd Susanna Campbell ansvarat för fondens investeringar. De kommer nu att sitta i fondens styrelse, där David Frykman är ordförande.

”Vi tycker verkligen att det finns många nya och spännande företag här. Vi vill inte sätta en siffra på antalet investeringar vi ska göra. Vi gjorde omkring tio under vårt första år, och den takten borde hålla i sig”, säger Tove Larsson.

Pengarna i fonden kommer från Norrskens grundare Niklas Adalberth och tre profilerade medfinansiärer: Carl Manneh, en av Minecraft-bolaget Mojangs tre grundare, King-grundaren Sebastian Knutsson och Filip Tysander, som ligger bakom den svenska klocksuccén Daniel Wellington.

Fonden rymmer 300 miljoner kronor och av dessa har Norrsken hittills investerat 35 miljoner kronor.

Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

I en del av bolagen har ägare som investerar primärt för finansiell avkastning anslutit sig.

Två exempel är matsvinnsbolaget Karma, där Kinnevik numera är delägare, och riskkapitalbolaget Northzones färska investering Matsmart.

”Det rimmar med vår tro att positiv påverkan och vinster kan gå hand i hand”‚ säger Agate Freimane.

Hur utvärderar ni era investeringar?

”Med alla våra investeringar tittar vi på impact, eller påverkan, som vårt första mått. Det handlar om vilken effekt verksamheten har på människor eller på vår planet. Det andra kriteriet är att det ska vara en skalbar lösning, vilket ofta betyder att det bygger på mjukvara. Det tredje är att man måste ha en affärsmodell som går ihop. Det är ett måste om man verkligen ska ha stor påverkan”, säger Tove Larsson.

Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018 


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?