Hoppa till innehållet

Annons

De ska bygga nästa Kry – i utvecklingsländer

Cardo Health vill bygga en ny digital vårdjätte genom förvärv, men siktar bortom Europa.

Bara några månader efter starten fyller bolaget kassan med 150 Mkr för att investera i externa nätläkare.

”Vi har just nu dialoger med flera bolag och tanken är att gå in med 25 miljoner kronor direkt, så att de snabbt kan skala”, säger vd:n och grundaren Tobias Strålin.

Tobias Strålin är vd och har grundat Cardo Health.
Tobias Strålin är vd och har grundat Cardo Health.Foto: Press

Svenska Cardo Health, som grundades så sent som hösten 2021, har siktet inställt på att ta marknadsandelar av den globala och växande health tech-marknaden. 

”Vi letar efter nästa Kry eller Doktor.se, fast i tillväxtmarknader där behovet är mycket större och där människorna är fler. Utöver kapital för att växa snabbt ger vi dem tillgång till ledande teknik och 'know how'. På så vis utmärker vi oss från ett vanligt riskkapitalbolag”, säger grundaren och vd:n Tobias Strålin. 

Han har en gedigen bakgrund på McKinsey, där han ansvarat för konsultbolagets europeiska startupverksamhet. 

Hittills har Cardo Health de två hälsobolagen Vibe Saúde i Brasilien och Kena Health i Sydafrika i sin portfölj. Men tanken är att de snart ska få sällskap. Nu stänger Cardo Health sin första externa runda på 150 miljoner kronor, som ska användas för att investera i nya bolag. 

”Vi har just nu dialoger med flera bolag och tanken är att gå in med 25 miljoner kronor direkt, så att de snabbt kan skala. Det handlar om bolag i Latinamerika, Afrika och Sydostasien där många människor inte har tillgång till bra vård och där det finns få spelare som kan lösa problemet”.  

Bland investerarna i rundan finns enligt Tobias Strålin tunga styrelseproffs och delägare i så kallade enhörningsbolag. Han vill dock inte dela några namn i nuläget, men poängterar att rundan blev övertecknad. Handlingar från Bolagsverket tyder på att bland annat Doktor.se (som är teknikleverantör åt Vibe i Brasilien), Anicuras grundare Peter Dahlberg och Vincero Invest är med i rundan som värderar hela bolaget till 908 miljoner kronor. 

”Vi kommer att ha flera rundor framåt och målsättningen är att ta in mer pengar redan i år”, säger Tobias Strålin. 

I Brasilien jobbar portföljbolaget Vibe Saúde just nu med att locka in fler permanenta användare. Cardo Health fokuserar till en början på bolag som fungerar som just digitala nätläkare, men ser framöver potential även inom andra hälsoområden. 

”Vi skalar först verksamheten med en freemium-modell, lite som Spotify. Alla brasilianare som vill får träffa en läkare gratis. Genom att satsa marknadsföringen här istället för på reklam på stan får vi en enorm spridning mellan användare och bygger en stark kundrelation. Då blir det naturligt att komma tillbaka. Därefter erbjuder vi ett abonnemang för 100 kronor i månaden som ger fri tillgång till läkarvård. Initialt är det digital vård, men vi kan även hänvisa patienterna till till fysiska kliniker via våra partners, om de till exempel behöver ta ett blodprov.” 

På 18 månader har Vibe Saúde genomfört fler än 600 000 vårdkonsultationer. 

”Vi vill växa så fort som möjligt och göra så stor skillnad som möjligt”, säger Tobias Strålin.

Läs mer: Listan sväller: Sverige har nu 64 miljardvärderade teknikbolag

Innehåll från SolitaAnnons

Den nya molnresan skapar värde men ställer nya krav på organisationen

Med smarta molnlösningar går det att göra mer med mindre. De kan öka produktiviteten, effektiviteten och skapar förutsättningar för företagets tillväxt. Men den nya molnresan ställer också krav på organisationen. Trycket på kortare leveranstider ökar – färre personer måste göra mer, kompetenserna måste upp och man måste jobba smartare.

Den gamla molnresan handlade om att dra nytta av molnets skalbarhet, att komma bort ifrån peak-last problematik och dra nytta av pay as you go-prismodeller. Den nya molnresan handlar mer om värdeskapande kopplat till affären, säger Mattias Wuori, Senior Vice President, Cloud and Connectivity på Solita. 

Viktigt att prioritera rätt

I dag ger molnet tillgång till en bred uppsättning toppmoderna teknologier som stödjer applikationsmodernisering och som samtidigt skapar möjligheter för en skalbar digitalisering där kommunikation med miljontals kunder och partners är möjlig.

– Dels måste man fokusera på var värde skapas så att man prioriterar rätt. Dels kan nya tekniker som low code-plattformar vara intressanta så att icke-tekniker också kan utveckla tjänster. 

Den nya molnresan är en förändringsresa, berättar Mattias. Förr migrerade man till molnet för kostnader och förenklingar. Nu handlar det om att producera mer - utan att IT blir en flaskhals.  

IT kommer fortsatt att ha en central roll, men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

– För att göra det så måste man ha en ledning som tror på molnresan, och som har en vision. Man måste vara beredd att jobba med det här över tid, säger Mattias Wuori.  

Den nya molnresan skapar mer med mindre 

I dag handlar det snarare om att realisera affärspotential genom att använda data på ett smartare sätt i företagens verksamhetsprocesser och beslutsfattande. Man behöver formulera hur data skapar värde för organisationen och kunderna.  

– Därefter måste man se över organisationens datahantering, arbetssätt, processer, utbildningsbehov och ledarskap. 

Det finns stor potential i molnet, menar Mattias Wuori, och lyfter bland annat fram ökad produktivitet och accelererad tillväxt som några av de främsta fördelarna. 

– Vi går mot en demokratiserad leveransmodell där fler medarbetare kan göra mycket mer själva, genom de verktyg som IT-avdelningen tillhandahåller för dem. 

IT central roll – men ökat samarbete krävs 

IT-organisationen blir i framtiden en möjliggörare för affärsutveckling understödd av tekniska möjligheter. För att det ska gå vägen måste man jobba med flera aspekter: vision och mål, data governance, arkitekturstyrning, arbetssätt, utbildning och ledarskap.  

– IT kommer fortsatt att ha en central roll men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

Men att påbörja ett sådant arbete kan vara både resurskrävande och utmanande. Många företag vänder sig därför direkt till experter. 

– Solita hjälper kunder att etablera nya förmågor, välja rätt plattformar och verktyg och att utbilda personalen så de kan göra saker själva. Vi är inte kvar i all evighet - utan vi stannar så länge kunden vill att vi ska vara med och underlätta för dem. 

Läs mer hos Solita 

Mer från Solita

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera