1515

De prisas som framtidens samhällsbyggare

Hållbara kretskort, smarta klimatalgoritmer och vattensnåla tvättmaskiner. Det är några av de innovationer som prisades under Sveriges Innovationsriksdag, som Di Digital samarbetar med och modererar.

Vinnarna offentliggjordes under Sveriges Innovationsriksdag, som äger rum i Linköping och Norrköping 25 och 26 april.
Vinnarna offentliggjordes under Sveriges Innovationsriksdag, som äger rum i Linköping och Norrköping 25 och 26 april.

Swedish Incubators & Science Parks och stiftelsen Åforsk utser morgondagens samhällsbyggande entreprenörer 2017. Listan samlar en rad entreprenörer från hela Sverige som med sina lösningar kan ”bidra till utvecklingen av samhället inom flera områden och branscher”.

Listan presenterades under Sveriges innovationsriksdag 2017, som Di Digital är partner till och modererar.

”Det finns många drivna entreprenörer med goda affärsidéer och lösningar som har stor potential som utvecklas med inkubatorer och science parks över hela landet. Här har vår jury utsett några av dem, med stor ödmjukhet för den kreativitet och drivkraft som finns där ute”, säger Magnus Lundin, vd Swedish Incubators & Science Parks.

Läs mer: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem

Entreprenörerna har nominerats av sina lokala inkubatorer och science parks och genomgått en urvalsprocess. De utvalda belönas med ett entreprenörsstipendium på 200 000 kronor. 


 

Här är årets vinnare:

Isabella Palmgren: Mimbly
Chalmers Ventures, Chalmers Tekniska Högskola

Mimbly har utvecklat ett system för vattenbesparing vid tvätt med tvättmaskiner. 

Viktor Broberg, Buildsafe
SSE Business Lab, Handelshögskolan

BuildSafe är en mobilapplikation för rapportering på arbetsplatsen och en webbplattform som visualiserar riskerna för hela projektet. Tjänsten är utvecklad tillsammans med branschen och KTH.

Viktor Kjellberg, Sally R
CREATE, Mälardalens högskola

Sally R utvecklar en ny teknik för klimathantering i fastigheter. Tekniken går ut på att kombinera ventilationslösningar som används här på jorden med tekniken som används för klimathantering i rymden på International Space Station. 

Läs mer: 10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror

Staffan Nordlinder, DP Patterning
LEAD, Linköpings Universitet

DP Patterning har utvecklat en metod för miljövänlig tillverkning av flexibla kretskort, som används i applikationer som mobiltelefoner, IoT, Elektriska värmare och RFID-etiketter. 

Mikael Erneberg, H&E Solutions
STING, Kungliga Tekniska Högskolan

H&E Solutions bedriver forskning och utveckling kring V2V (Vehicle to Vehicle) och V2X (Vehicle to Everything) kommunikation. Kommunikationslösningen består utav hårdvara samt mjukvara och säljs i dagsläget till bland annat blåljusmyndigheter. 

Jonas Hedlund
Arctic Business Incubator, Luleå Tekniska Universitet

Utveckling av zeolitmembran för storskaliga industriella gasseparationer, en ny miljövänlig teknik som möjliggör stora besparingar och kraftigt minskad energiförbrukning.

Christian Olsson, Sustainalube AB
Arctic Business Incubator, Luleå Tekniska Universitet

 Sustainalube AB har utvecklat ett nytt smörjmedel som är vattenblandbart, nedbrytbart och  baserat på en helt ny innovativ restprodukt.

Anna Lundström, Maisha Deli
Krinova, Högskolan i Kristianstad

Maisha Deli utvecklar växtbaserade matprdukter som bidrar till en miljövänlig och mer hållbar matkonsumtion.

David Bryngelsson, CarbonCloud
Chalmers Ventures, Chalmers Tekniska Högskola

Carboncloud har utevcklat tjänsten CarbonAte, ett menyplaneringsverktyg för restauranger. CarbonAte klimatberäknar recept och genererar menyer med klimatmärkning för varje rätt.

Italo Sanhueza, Organofuel Sweden
Bizmaker, Mittuniversitetetet

Organofuel Sweden har utevcklat en teknikplattform för hållbar bearbetning av biomassa. 

Åsa Marten, Tebritos
Dalarna Science Park, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Tebritos har utvecklat en metod för att raffinera mjölmaskar till proteinpulver. Målet är att gör insekter till en viktigare klimatsmart del av vår diet.

Annika Dopping
Dalarna Science Park, Högskolan Dalarna

Utvecklar teknik som med hjälp av bland annat digitalisering strävar efter att reducera användandet av pesticider, minska kväveläckaget till vattendrag och förbättra närings- och energicykler inom jordbruket.


 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?