1515
Annons

De plockar in 80 miljoner – tar sikte på First North

Spelteknik-bolaget Flexion Mobile tar in 80 miljoner kronor och siktar på en notering på First North. Bolaget har sin bas i London, men är grundat av två svenskar och har Carl Palmstierna som ordförande.

Per Lauritzson, Carl Palmstierna och Jens Lauritzson.
Per Lauritzson, Carl Palmstierna och Jens Lauritzson.Foto:Press

Investerarnätverket Blasieholmen Investment Group (BIG) fortsätter att finansiera och notera teknikbolag på löpande band. Senast i raden är Flexion Mobile, ett bolag som bygger plattformar för androidspel.

”Vi hjälper spelutvecklare med distribution på nya androidplattformar med hjälp av en patenterad teknologi”, säger Jens Lauritzson, vd på Londonbaserade Flexion Mobile som han grundat med sin bror Per Lauritzson.

Med hjälp av BIG har bolaget stängt en runda på 79 miljoner kronor. I denna summa ingår 60 miljoner kronor i nytt kapital till bolaget samt avgifter och försäljning av existerande aktier av grundarna.

Pengarna från nyemissionen ska användas för att snabba på den internationella expansionen. Flexion uppger att de redan har distributionsavtal med flera stora aktörer som Amazon, Samsung, Alibaba, japanska KDDI och koreanska Onestore.

”Alla de här aktörerna har egna app-butiker och vi hjälper spelutvecklare att ta sig in där. Med hjälp av vår teknik kan man ompaketera och distribuera spel på alla dessa plattformar”, säger Jens Lauritzson.

Är det mycket komplicerat att publicera spel i dessa app-butiker?   

”Ja, det är komplicerat att integrera och underhålla alla dessa kanaler samtidigt. Vi klarar det utan att behöva be kunden om spelens källkod.”

Men kan inte spelutvecklarna göra detta själva?

”Det kan dom! Men det behöver ett helt team för varje ny kanal. Det vanliga är att de fokuserar på Google Play och App Store och har ofta inte energi till annat. Vi tar hand om resten.”

Ni är baserade i London. Varför vill ni notera bolaget i Stockholm?

”Spelmarknaden i Stockholm är ju glödhet med många börsnoteringar. Det finns en hög kunskap och många som tjänat mycket pengar på spel, vilket gör att det finns ett intresse att investera i bolag som vårt.”

Enligt Jens Lauritzson har Flexion Mobile just nu en omsättning på cirka 22 Mkr på rullande 12-månadersbasis. Just nu förbränner man en dryg miljon per månad.

”Men vi räknar inte med att behöva ta in mer kapital än detta. Tanken är att pengarna ska räcka till att nå breakeven inom fem år”, säger han.

Efter emission får bröderna Lauritzson en ägarandel drygt 27 procent ihop. Två andra viktiga delägare är finansmannen Carl Palmstierna med 8,7 procent av aktierna och 6:e Ap-fonden med 8,4 procent av aktierna. Carl Palmstierna är även ordförande för bolaget. 

Nyemissionen har genomförts med hjälp av Blasieholmen Investment Group (BIG), ett slags investerarnätverk som specialiserar sig på finansiering av tillväxtbolag innan börsintroduktion. BIG står bland annat bakom noteringen av bolag som Cassandra Oil, Myfc, Nicoccino, Karessa Pharma, Saltx, Klaria Pharma, Frisq, Svenska Aerogel och Aligera.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?