1515
Annons

De plockar in 80 miljoner – tar sikte på First North

Spelteknik-bolaget Flexion Mobile tar in 80 miljoner kronor och siktar på en notering på First North. Bolaget har sin bas i London, men är grundat av två svenskar och har Carl Palmstierna som ordförande.

Per Lauritzson, Carl Palmstierna och Jens Lauritzson.
Per Lauritzson, Carl Palmstierna och Jens Lauritzson.Foto:Press

Investerarnätverket Blasieholmen Investment Group (BIG) fortsätter att finansiera och notera teknikbolag på löpande band. Senast i raden är Flexion Mobile, ett bolag som bygger plattformar för androidspel.

”Vi hjälper spelutvecklare med distribution på nya androidplattformar med hjälp av en patenterad teknologi”, säger Jens Lauritzson, vd på Londonbaserade Flexion Mobile som han grundat med sin bror Per Lauritzson.

Med hjälp av BIG har bolaget stängt en runda på 79 miljoner kronor. I denna summa ingår 60 miljoner kronor i nytt kapital till bolaget samt avgifter och försäljning av existerande aktier av grundarna.

Pengarna från nyemissionen ska användas för att snabba på den internationella expansionen. Flexion uppger att de redan har distributionsavtal med flera stora aktörer som Amazon, Samsung, Alibaba, japanska KDDI och koreanska Onestore.

”Alla de här aktörerna har egna app-butiker och vi hjälper spelutvecklare att ta sig in där. Med hjälp av vår teknik kan man ompaketera och distribuera spel på alla dessa plattformar”, säger Jens Lauritzson.

Är det mycket komplicerat att publicera spel i dessa app-butiker?   

”Ja, det är komplicerat att integrera och underhålla alla dessa kanaler samtidigt. Vi klarar det utan att behöva be kunden om spelens källkod.”

Men kan inte spelutvecklarna göra detta själva?

”Det kan dom! Men det behöver ett helt team för varje ny kanal. Det vanliga är att de fokuserar på Google Play och App Store och har ofta inte energi till annat. Vi tar hand om resten.”

Ni är baserade i London. Varför vill ni notera bolaget i Stockholm?

”Spelmarknaden i Stockholm är ju glödhet med många börsnoteringar. Det finns en hög kunskap och många som tjänat mycket pengar på spel, vilket gör att det finns ett intresse att investera i bolag som vårt.”

Enligt Jens Lauritzson har Flexion Mobile just nu en omsättning på cirka 22 Mkr på rullande 12-månadersbasis. Just nu förbränner man en dryg miljon per månad.

”Men vi räknar inte med att behöva ta in mer kapital än detta. Tanken är att pengarna ska räcka till att nå breakeven inom fem år”, säger han.

Efter emission får bröderna Lauritzson en ägarandel drygt 27 procent ihop. Två andra viktiga delägare är finansmannen Carl Palmstierna med 8,7 procent av aktierna och 6:e Ap-fonden med 8,4 procent av aktierna. Carl Palmstierna är även ordförande för bolaget. 

Nyemissionen har genomförts med hjälp av Blasieholmen Investment Group (BIG), ett slags investerarnätverk som specialiserar sig på finansiering av tillväxtbolag innan börsintroduktion. BIG står bland annat bakom noteringen av bolag som Cassandra Oil, Myfc, Nicoccino, Karessa Pharma, Saltx, Klaria Pharma, Frisq, Svenska Aerogel och Aligera.


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?