1515

De livestreamar begravningar : ”Standard i England”

Den digitala begravningsbyrån Fenix växte med 100 procent i fjol. Nu tar de in 30 Mkr för att expandera tjänsten i Storbritannien – och siktar på att gå in i fler länder.

Den digitala begravningsbyrån Fenix grundades 2014 av Johannes Ekblad (till vänster), Charlotte Runius och Mikael Novak.
Den digitala begravningsbyrån Fenix grundades 2014 av Johannes Ekblad (till vänster), Charlotte Runius och Mikael Novak.Foto:Press

Pandemin har skyndat på digitaliseringen rejält för en rad branscher. Samtidigt har perioden varit en prövning för många – inte minst de som inte har kunnat anpassa verksamheten till de förändrade förutsättningarna. 

Ett exempel på en sektor som paradoxalt nog pressats är begravningsbranschen. Ändrade restriktioner och smittorisk har gjort att ceremonier skjutits upp eller blivit mindre i sin storlek, vilket lett till smalare intäkter. 

Men det finns såklart undantag. Under 2020 ökade den digitala begravningsbyrån Fenix intäkterna med över 100 procent, från 26 Mkr till 57 Mkr. Bolaget, som grundades 2014 av Charlotte Runius, Johannes Ekblad och Mikael Novak, erbjuder begravningar till fasta priser med nätet som utgångspunkt. På så vis kan processen effektiviseras, och kostnaderna pressas. 

”Köper man en dyr tjänst har man rätt till transparens. Man bör kunna ta ställning till olika alternativ, och förstå vad man köper. Där är det en fördel att kunna ta del av informationen digitalt innan man bestämmer sig, snarare än att gå en begravningsbyrå och behöva ta ett beslut där och då”, säger Charlotte Runius. 

Även konkurrenter som Lavendla och Funera erbjuder liknande tjänster på den svenska marknaden. 

Tillväxten har varit stark för Fenix sedan start. Tjänsten finns numera i städer landet runt, och gick under förra året in på test i London. Nu är planen att expandera till ytterligare 20 städer i Storbritannien. 

Till sin hjälp tar bolaget nu därför in 30 miljoner kronor i en kapitalanskaffningsrunda ledd av investmentbolaget Brightly Ventures. Även befintliga ägare som John Wattin och Tomas Ekman som investerar. 

”Det är ett mänskligt behov att få hjälp när en anhörig går bort. Det spelar inte så stor roll om du är kristen, muslim, svensk, indier eller något annat. De grundläggande behoven är desamma. Efter att ha etablerat oss i Sverige testar vi nu att göra om det i Storbritannien, och därefter siktar vi på att etablera oss i andra länder”.

Det är bolagets största runda hittills, och innebär att de nu plockat in runt 60 miljoner kronor i riskkapital. 

”Att gå in i England har fått oss att inse att det finns bra saker i deras system som vi kan inspireras av på den svenska marknaden, och vice versa. Det skapar ett utbyte av erfarenheter som gör att hela tjänsten blir bättre.” 

Begravningsrådgivare är på plats för att förbereda en live-streamad begravning, i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård, på grund av coronapandemin. Bilden har ingenting med Fenix begravningsbyrå att göra.
Begravningsrådgivare är på plats för att förbereda en live-streamad begravning, i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård, på grund av coronapandemin. Bilden har ingenting med Fenix begravningsbyrå att göra.Foto:Jeppe Gustafsson/TT

I Storbritannien är man dessutom mer vana vid en för Sverige ny företeelse: livestreamade begravningar. Konceptet har fått luft under vingarna efter att pandemin gjort det svårare för personer i riskgrupp att delta vid olika tillställningar. 

”Att livesända en begravning är mer eller mindre standard i England. Många kapell har redan den utrustning som krävs för att göra det. Det handlar framför allt om familjer där delar av släkten bor på andra sidan jorden. I Storbritannien begravs man dessutom ofta snabbare efter dödstillfället än i Sverige”. 

Mottagandet i Sverige har varit bra, men fortfarande är det enbart runt 5 procent av bolagets begravningar som livesänds. 

Det behöver dock inte betyda att fenomenet kommer att försvinna med pandemin. 

”Folk förväntar sig i större utsträckning att saker kommer gå att lösas digitalt, till exempel via videomöten och e-signaturer. Jag tror att kunderna inom det här området, även de äldre, kommer att börja ställa högre krav”, säger Charlotte Runius. 

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?