1515

De lanserar fond för att investera i mångfald: ”Öppen för alla”

Nordiska Unconventional Ventures vill investera i underrepresenterade entreprenörer för att visa på affärskraften i mångfald. Nu lanserar man ett fondkoncept som är öppet för alla att satsa pengar i.

Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.

I en rapport i oktober, i samarbete med bland andra Tillväxtverket, konstaterade det nordiska investeringsbolaget Unconventional Ventures att bolag grundade av en eller flera kvinnor omsätter 45 procent mer.

Den visade också, liksom tidigare studier, att det finns en tydlig korrelation mellan vem som fattar investeringsbesluten och vem som får tillgång till kapital.

Läs mer: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer 

Utifrån resultatet i rapporten vill Unconventional Ventures skynda på processen med att investera i underrepresenterade startupgrundare. I den gruppen inkluderas de som identifierar sig som kvinnor, etnisk minoritet och/eller LGTBQ.

”Kraften i att investera i underrepresenterade grupper är fortfarande en tes och det finns inte tillräcklig data”, säger Nora Bavey, partner i Unconventional Ventures.

Därför lanserar hon och sin partner Thea Messel ett fondkoncept som är öppet för alla att investera i.

”Vi möter en massa entreprenörer som gör väldigt mycket med väldigt lite. Med det här konceptet vill vi skapa effekter som får industrin att påskynda förändringen till att bli mer jämställd”, säger Nora Bavey.

Fonden är den andra Unconventional Ventures samlar in från många investerare. Den första restes i fjol och var en mikrofond med 60 investerare, varav 85 procent var kvinnor. Den låg på totalt 125 000 euro, cirka 1,3 miljoner kronor, som investerades i åtta bolag – bland dem svenska Progress me och Panion.

Investerarna i den förra fonden var personer i Unconventional Ventures nätverk. Den här gången kan den som vill från allmänheten investera och minimibeloppet är 500 euro, cirka 5 000 kronor.

Nora Bavey och Thea Messel vill fylla ett glapp på marknaden för den som vill investera pengar, men inte satsa på börsen eller traditionella fonder.

”När man investerar på börsen handlar det nästan uteslutande om mäns idéer och bolag. Många av bolagen där upprätthåller diskriminerande strukturer och är kanske inte heller klimatvänliga”, tycker Nora Bavey.

Unconventional Ventures kommer att utvärdera bolag och stå för urvalet av vilka den nya fonden kommer att investera i. De presenteras kontinuerligt på investeringsbolagets medlemssida under året med start av två bolag i dag.

”Vi kommer att investera i 8-12 bolag och man kan välja själv vilka man vill vara med på”, säger Nora Bavey.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?