1515
Annons

De investerar 12 miljoner i Tipser

Tipser, tjänsten som förmedlar webbshopping på mediesajter, tar in 12 Mkr i riskkapital. Bakom investeringen står Peter Dahlberg, vd på djursjukhuset Anicura, och Johan Andersson, son till industrimannen Rune Andersson.

Tipser-gänget: Marcus Jacobsson, grundare och ordförande, Jonas Sjöstedt, grundare och vd, Axel Wolrath, grundare och säljchef, Karin Hamberg, chef för tillväxt, Julia Johannsen, projektledare, Martina Axtelius, innehållsskapare.
Tipser-gänget: Marcus Jacobsson, grundare och ordförande, Jonas Sjöstedt, grundare och vd, Axel Wolrath, grundare och säljchef, Karin Hamberg, chef för tillväxt, Julia Johannsen, projektledare, Martina Axtelius, innehållsskapare.

Kändisinvesterarna fortsätter att flockas kring Tipser, den digitala kundvagnen som följer med när du är ute och surfar på nätet. Tjänsten har sedan tidigare lockat pengar från Johan Qviberg, son till finansmannen Mats Qviberg, och Tobii-chefen Fredrik Ruben.

Nu tar man in ytterligare 12 Mkr. Bland investerarna finns djursjukhusjätten Anicuras vd Peter Dahlberg och Johan Andersson, vd för företagsgruppen Mellby gård och son till den skånske industrimannen Rune Andersson. Det skriver nyhetssajten Breakit.

Tipser har redan mediekoncernerna Bonnier och Schibsted som kunder.

Läs mer: Johan Qviberg med på Di Digitals 20 mäktigaste-lista

“De tester vi nu kör med publicister visar att det ger tio gånger högre konvertering till köp än om man använder sig av en annonslösning. Det är egentligen ganska naturligt, eftersom du inte ens behöver lämna sajten för att handla. Det är en väldigt friktionsfri upplevelse”, säger Axel Wolrath, medgrundare till Tipser, till Breakit.

Johan Andersson, vd för företagsgruppen Mellby gård.

Pengarna i den nya riskkapitalrundan ska användas till att anställa mer personal, bland annat i Polen där bolaget har nästan all teknikutveckling.

“Vi blir ytterligare tio personer nu som jobbar med Tipser”, säger Axel Wolrath till Breakit.

Det har hittills varit svårt att bygga fungerande företag på idén om en massa köpknappar på mediesajter. Ett stort bolag som kämpat för att lyckas är amerikanska Pinterest.

Tipser grundades 2011 av Marcus Jacobsson, Jonas Sjöstedt och Axel Wolrath. Enligt det senast tillgängliga bokslutet, som rör 2014, omsatte Tipser då 1 miljon kronor och gjorde ett minusresultat på 500.000 kronor, enligt Breakit.

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera