Hoppa till innehållet

Annons

De hackar systemet för att förvandla sig till supermänniskor

Hacka systemet och bli friskare, vackrare, smartare. En ny subkultur av ”gör-det-själv”-entreprenörer vill ta den mänskliga prestandan till nästa nivå.

Tristan Gribbin från Flow VR har tagit meditation till nästa nivå med sina VR-glasögon som maxar återhämtningsmetoden.
Tristan Gribbin från Flow VR har tagit meditation till nästa nivå med sina VR-glasögon som maxar återhämtningsmetoden.Foto:Evelina Carborn

”Vad du har gjort av oss moder jord är fantastiskt, men klart bristfälligt”.

Citatet från filosofen Max More summerar biohackningens grundprinciper. I en subkultur till etablerad bioteknik har biohackarna tagit saken i egna händer. Medan traditionella hackare mixtrar med hård- och mjukvara experimenterar biohackarna med biologi – ofta med den egna kroppen som försökskanin.

”Det som har möjliggjort hela den här rörelsen är demokratiseringen av bioteknik, precis det som skedde med datorer på 1980-talet. Nu kan du ha ett eget DNA-labb hemma i köket och analysera allt i kylskåpet”, säger biohackaren Hannes Sjöblad, som till vardags jobbar som chief disruption officer, vad som fritt översatt skulle kunna beskrivas som ansvarig för kreativ söndring, på techhubben Epicenter.

Biohackning-företaget Erchonias lasermaskin krymper fettceller. Metoden minskar midjemåttet och kan bland annat användas till att behandla och förebygga diabetes.
Biohackning-företaget Erchonias lasermaskin krymper fettceller. Metoden minskar midjemåttet och kan bland annat användas till att behandla och förebygga diabetes.Foto:Evelina Carborn

Aspekter av rörelsens filosofi har fått genomslag på en växande marknad för fitness- och hälsoteknik. Hannes Sjöblad ger pulsklockor som exempel. Att bara bära klockan är inte biohackning. Om du däremot använder datan för att göra experiment har du börjat tänka som en biohacker.

”Säg att du har en känsla av att kaffe påverkar din sömn. Om du då dricker kaffe slumpmässigt under en månad och utvärderar datan kan du kanske komma fram till att kaffedrickandet ger dig 15 procent mindre djupsömn”, säger han.

På den årliga sammankomsten Biohacker Summit möts subkulturens ledande fantaster. Med en genomgående ”gör-det-själv”-känsla utbyts erfarenheter och idéer om allt inom mänsklig prestandaoptimering.

En deltagare är Tristan Gribbin som har tagit meditation till nästa nivå med hjälp av virtual reality, VR. För att öka fördelarna och hjälpa hjärnan på traven till återhämtning, har hon tagit fram VR-glasögonen, Flow VR, som mentalt förflyttar utövaren till vackra, isländska landskap.

”Jag var i en accelerator i Reykjavik för att utveckla en meditations-app och fick testa att klättra Mount Everest med VR-glasögon. Jag satt på toppen och mediterade och där bestämde jag mig för att det var VR jag skulle jobba med”, säger hon.

Läs mer: Facebook lanserar sitt sladdfria VR-kit i vår 

Tristan Gribbin kommer från tech-meckat Palo Alto i Kalifornien, men är numera baserad på Island. Att tekniken skulle bli central i hennes liv var aldrig planen, men i dag är hon övertygad om att verktyg som VR-meditation kommer att bli viktiga hjälpmedel för den moderna, urbana människan.

”Min känsla har alltid varit att det hjälper mig ur negativa spiraler, fokusera och vara målmedveten. Nu börjar vi även få data som visar hur hjärnan påverkas positivt – att det bygger hjärnmassa som stärker känslan av lugn och tillfredställelse”, säger hon.

Bortom individens ansträngningar att skapa en 2.0-version av sig själv är biotekniken på väg att omdefiniera hela mänsklighetens grundförutsättningar, menar den holländska futuristen och föredragshållaren Peter Joosten.

”DNA är människans operativsystem. Nu står vi på gränsen till framväxten av en ny teknologi som på allvar låter oss hacka den. Det kommer att få enorma konsekvenser”, säger han och ger genmanipulering i syfte att bota sjukdomar som Huntingtons sjukdom och cystisk fibros som exempel.

Futuristen Peter Joosten spår att biohackning kommer att få stora konsekvenser.
Futuristen Peter Joosten spår att biohackning kommer att få stora konsekvenser.Foto:Evelina Carborn

En annan form av biohackning i större skala är inopererad teknik i kroppen. Med ett chip i handen går det exempelvis redan i dag att resa biljettlöst hos SJ.

Läs mer: ”Chippet i min hand gör mig redo för framtiden” 

Microsoft-grundaren Bill Gates spådde 2011 att biohackarna kommer att stå för nästa generations teknikrevolution. I en intervju med tidskriften Wired sa tech-legendaren att om han var ung i dag skulle han ”hacka biologi och skapa artificiellt liv genom DNA-syntes”.

Om Microsoft-grundarens profetia att framtidens entreprenörer är biologer istället för programmerare återstår att se, men enligt Peter Joosten kommer den nya tekniken med ett pris som vi måste ta ställning till.

”Människan är nyfiken och fortsätter att försöka uppgradera sig själv. Jag tror inte att vi kan stoppa utvecklingen, men vi måste vara medvetna om dess följder och påverkan. Frågan är hur vi vill använda möjligheterna och kanske ännu viktigare: vem ska fatta de besluten?”, säger han.

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera