1515

De hackar systemet för att förvandla sig till supermänniskor

Hacka systemet och bli friskare, vackrare, smartare. En ny subkultur av ”gör-det-själv”-entreprenörer vill ta den mänskliga prestandan till nästa nivå.

Tristan Gribbin från Flow VR har tagit meditation till nästa nivå med sina VR-glasögon som maxar återhämtningsmetoden.
Tristan Gribbin från Flow VR har tagit meditation till nästa nivå med sina VR-glasögon som maxar återhämtningsmetoden.Foto:Evelina Carborn

”Vad du har gjort av oss moder jord är fantastiskt, men klart bristfälligt”.

Citatet från filosofen Max More summerar biohackningens grundprinciper. I en subkultur till etablerad bioteknik har biohackarna tagit saken i egna händer. Medan traditionella hackare mixtrar med hård- och mjukvara experimenterar biohackarna med biologi – ofta med den egna kroppen som försökskanin.

”Det som har möjliggjort hela den här rörelsen är demokratiseringen av bioteknik, precis det som skedde med datorer på 1980-talet. Nu kan du ha ett eget DNA-labb hemma i köket och analysera allt i kylskåpet”, säger biohackaren Hannes Sjöblad, som till vardags jobbar som chief disruption officer, vad som fritt översatt skulle kunna beskrivas som ansvarig för kreativ söndring, på techhubben Epicenter.

Biohackning-företaget Erchonias lasermaskin krymper fettceller. Metoden minskar midjemåttet och kan bland annat användas till att behandla och förebygga diabetes.
Biohackning-företaget Erchonias lasermaskin krymper fettceller. Metoden minskar midjemåttet och kan bland annat användas till att behandla och förebygga diabetes.Foto:Evelina Carborn

Aspekter av rörelsens filosofi har fått genomslag på en växande marknad för fitness- och hälsoteknik. Hannes Sjöblad ger pulsklockor som exempel. Att bara bära klockan är inte biohackning. Om du däremot använder datan för att göra experiment har du börjat tänka som en biohacker.

”Säg att du har en känsla av att kaffe påverkar din sömn. Om du då dricker kaffe slumpmässigt under en månad och utvärderar datan kan du kanske komma fram till att kaffedrickandet ger dig 15 procent mindre djupsömn”, säger han.

På den årliga sammankomsten Biohacker Summit möts subkulturens ledande fantaster. Med en genomgående ”gör-det-själv”-känsla utbyts erfarenheter och idéer om allt inom mänsklig prestandaoptimering.

En deltagare är Tristan Gribbin som har tagit meditation till nästa nivå med hjälp av virtual reality, VR. För att öka fördelarna och hjälpa hjärnan på traven till återhämtning, har hon tagit fram VR-glasögonen, Flow VR, som mentalt förflyttar utövaren till vackra, isländska landskap.

”Jag var i en accelerator i Reykjavik för att utveckla en meditations-app och fick testa att klättra Mount Everest med VR-glasögon. Jag satt på toppen och mediterade och där bestämde jag mig för att det var VR jag skulle jobba med”, säger hon.

Läs mer: Facebook lanserar sitt sladdfria VR-kit i vår 

Tristan Gribbin kommer från tech-meckat Palo Alto i Kalifornien, men är numera baserad på Island. Att tekniken skulle bli central i hennes liv var aldrig planen, men i dag är hon övertygad om att verktyg som VR-meditation kommer att bli viktiga hjälpmedel för den moderna, urbana människan.

”Min känsla har alltid varit att det hjälper mig ur negativa spiraler, fokusera och vara målmedveten. Nu börjar vi även få data som visar hur hjärnan påverkas positivt – att det bygger hjärnmassa som stärker känslan av lugn och tillfredställelse”, säger hon.

Bortom individens ansträngningar att skapa en 2.0-version av sig själv är biotekniken på väg att omdefiniera hela mänsklighetens grundförutsättningar, menar den holländska futuristen och föredragshållaren Peter Joosten.

”DNA är människans operativsystem. Nu står vi på gränsen till framväxten av en ny teknologi som på allvar låter oss hacka den. Det kommer att få enorma konsekvenser”, säger han och ger genmanipulering i syfte att bota sjukdomar som Huntingtons sjukdom och cystisk fibros som exempel.

Futuristen Peter Joosten spår att biohackning kommer att få stora konsekvenser.
Futuristen Peter Joosten spår att biohackning kommer att få stora konsekvenser.Foto:Evelina Carborn

En annan form av biohackning i större skala är inopererad teknik i kroppen. Med ett chip i handen går det exempelvis redan i dag att resa biljettlöst hos SJ.

Läs mer: ”Chippet i min hand gör mig redo för framtiden” 

Microsoft-grundaren Bill Gates spådde 2011 att biohackarna kommer att stå för nästa generations teknikrevolution. I en intervju med tidskriften Wired sa tech-legendaren att om han var ung i dag skulle han ”hacka biologi och skapa artificiellt liv genom DNA-syntes”.

Om Microsoft-grundarens profetia att framtidens entreprenörer är biologer istället för programmerare återstår att se, men enligt Peter Joosten kommer den nya tekniken med ett pris som vi måste ta ställning till.

”Människan är nyfiken och fortsätter att försöka uppgradera sig själv. Jag tror inte att vi kan stoppa utvecklingen, men vi måste vara medvetna om dess följder och påverkan. Frågan är hur vi vill använda möjligheterna och kanske ännu viktigare: vem ska fatta de besluten?”, säger han.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?