1515
Annons

De gör e-handeln till ett spel: "Fyller ett emotionellt behov"

Gamifiera spelifierar e-handelsupplevelsen för konsumenterna.

 ”Kunder ska vilja spendera tid på e-handelssidor. Inte bara för att få rabatt utan för att fylla ett emotionellt behov”, Wilhelm Sporrong, vd och medgrundare av Gamifiera.

Grundarna av Gamifiera, från vänster till höger: Ludvig Ström, Erik Estberg, David Storm och Wilhelm Sporrong.
Grundarna av Gamifiera, från vänster till höger: Ludvig Ström, Erik Estberg, David Storm och Wilhelm Sporrong.Foto:Annika Derwinger Falkuggla

Svenska Gamifiera hjälper varumärken med kundupplevelse och lojalitet med rötter i spelplattformar och sociala medier.

”Tanken är att kunder ska vilja spendera tid på e-handelssidor och att de ska vilja återvända till dessa webbplatser. Inte bara för att få rabatt utan framför allt för att fylla ett emotionellt behov, precis som på spelplattformar och i sociala medier”, säger Wilhelm Sporrong.

Wilhelm Sporrong, vd och medgrundare, av Gamifiera pekar på sociala medier och spelplattformar som inspirationen bakom plattformen.

”Vi utgick från dessa digitala plattformar eftersom de engagerar överlägset flest människor.”

Nu tar bolaget in 12 miljoner kronor i sin största kapitalinjektion hittills. Ledande investerare i rundan är Quiq Holding, Wellstreet Ventures Fund, samt tidigare Webhallen-grundarna Arvid Winqvist och Bendik Cavallin. 

”Det är jättekul, det är ett belopp som gör stor skillnad för oss”, säger vd:n.

Wilhelm Sporrong berättar att bolaget blev kontaktade av Daniel Johnsson som är vd för riskkapitalbolaget Quiq Holding.

”Han hade koll på mig och Webhallen och har även sett effekterna vi levererat för exempelvis Inet som var vår pilotkund 2020.”

Med kapitalinjektionen ska bolaget först och främst anställa nya utvecklare. Men detta är bara början för bolaget, de planerar även att ta in fler säljare och projektledare. I nuläget är de fem anställda.

Riskkapitalbolaget Wellstreet Ventures Fund var även initiala investerare i bolaget när det grundades 2019.

Wilhelm Sporrong säger att idéerna kring att använda emotionella drivkrafter för att driva lojalitet kom till 2013. Då var Wilhelm vd för Webhallen och skulle göra om deras lojalitetssystem.

Wilhelm Sporrong, vd och medgrundare av Gamifiera-
Wilhelm Sporrong, vd och medgrundare av Gamifiera-Foto:Annika Derwinger Falkuggla

”Det var en chansning när jag gjorde det då men det blev en stor framgång. Det var uppenbart för kunderna att vi gjorde det för dem, för att förbättra kundupplevelsen och göra det roligt att var medlem.”

2019 startade Wilhelm Sporrong Gamifiera med medgrundarna Erik Estberg, David Storm och Ludvig Ström, tidigare finanschef, utvecklingschef, respektive designchef från Webhallen.

Engagemanget hos kunderna ska drivas upp genom bland annat avatarer och belöningar att likna vid spelvärlden. 

”Vi vill ge konsumenter ansikten i vår e-handlares värld och belöna de som engagerar sig. Det finns nördar inom varje område vare sig det är teknik eller skönhet och det ska löna sig för dem att dela med sig av sin kunskap. På så vis kan vi även ge e-handelssidor mer relevans.”

Enligt Wilhelm Sporrong har majoriteten av världens e-handlare lojalitetssystem som bygger på föråldrade principer och där bevisen är tydliga att konsumenterna inte uppskattar upplevelsen.

”Man kallar det lojalitetssystem men i verkligheten behandlar man ofta sina minst lojala kunder bäst. Det är inte de som kommer tillbaka som får den bästa rabatten, utan de som handlar för första gången. Det skäms man inte för, alla ser det här, även de mest lojala kunderna.”

Bolaget har även nyligen lanserat sin lösning hos e-handlare som Gymgrossisten, Bangerhead och Skruvat. De två förstnämnda kunderna blir en del av bolagets expansion internationellt. 

”Målet var alltid att komma utanför Norden, men vi vill gör det genom en nordisk e-handlare som har en stark närvaro i andra delar av Europa.”

Planerna framåt för Gamifiera är att göra sin funktionalitet mer lättillgänglig och lättare att integrera för e-handlare. 

Bolaget satsar även på att bli lönsamma och att öka antalet kunder som använder plattformen från 10 till 30 stycken till 2022.

Visionen är att funktionaliteten ska bli samma typ av hygienfaktor som produktrecensioner har blivit för e-handlare enligt Wilhelm Sporrong.

”Det ska vara samma typ av självklarhet som hemleverans eller Klarnas utcheckning. Något som alla borde ha i sin verksamhet.”

I framtiden förutspår Wilhelm Sporrong att det kommer finnas ett kundcommunity som överskrider e-handelsplattformar.

”Konsumenter kommer att röra sig mellan olika e-handlare och använda sin egna avatarer vart de än handlar. E-handlare kommer behöva sticka ut och erbjuda de bästa digitala belöningarna. Tiden kanske inte är mogen ännu men i framtiden tror jag att det är det här som kommer hända”, säger han, och tillägger:

”Följer du exempelvis någon på en e-handelssida kommer du kunna få denna persons produktrekommendationer på en helt annan webbplats. Just nu tycker antagligen de flesta att bara tanken på detta är läskigt dock.”

 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?