1515

De förvaltar halv miljard i aktiekapital – men vinstmålet dröjer

Startupbolaget Sigmastocks förvaltar över en halv miljard kronor åt sina 3000 användare. Men ännu har de en bit kvar innan de kan gå med vinst. 

Mai Thai och Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks.
Mai Thai och Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks.Foto:Pressbild

"Vi behöver nå 15 000 prenumeranter för att bli lönsamma", säger Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks. 

Hon grundade bolaget tillsammans med Mai Thai, som hon lärde känna under studietiden på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Sigmastocks har även en tredje grundare, Carl Lindberg, som är professor i finansiell matematik vid samma högskola. 

Bolagets affärsidé är att erbjuda ett alternativ till traditionell fondförvaltning som hjälper människor att förvalta sina tillgångar direkt i aktier. Algoritmen man utvecklat är avsedd för långsiktigt sparande. 

"Användarna kan antingen välja våra standardinställningar eller skapa en helt egen strategi. Dessutom är det enkelt att byta ut de bolag eller branscher som de inte vill ha eller kan stå för", säger Nanna Stranne. 

Hon betonar att avgifterna är betydligt lägre än vid traditionellt fondsparande. Affärsmodellen bygger på en prenumerationsavgift som ligger på 19, 49 eller 99 kronor i månaden. Den lägsta prisklassen är till för nybörjarna och ger användaren tillgång till den svenska marknaden, medan den högsta är till för den mer erfarne placeraren.  

Läs mer: Tunga profiler med när Sigmastocks fyller på kassan

"Det som vi har sett nu är att många kunder växer med oss och väljer att uppgradera sin prisplan allt eftersom deras aktiekunskaper växer", säger Nanna Stranne.

Fyra år efter starten har fintechbolaget lockat 3 000 användare att investera totalt en halv miljard kronor i aktier genom bolagets aktieverktyg.

En ansenlig summa, men för att gå med vinst räknar grundarna alltså med att de måste upp i cirka 15 000 prenumeranter. I alla fall om man utgår ifrån den befintliga affärsmodellen.

"Men det här håller på att förändras när fler väljer att uppgradera sina abonnemang, siffran kommer antagligen att minska", säger Nanna Stranne och syftar på de 15 000 prenumeranterna.

Sigmastocks (NTL) har tidigare tagit in omkring 11 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Chalmers Ventures, Collector banks grundare Lena Apler, Ryt Invest, Stena Finans, Bo Mattsson. 

Nanna Stranne uppger att bolaget planerar en ny kapitalrunda senare i år.

NTL-länken går till Nordic Tech List.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?