1515

De vill bygga världens snabbaste databas – tar in 35 miljoner

Starcounter har som mål att utveckla världens snabbaste databas med sin teknologi. Nu tar bolaget in 35 miljoner kronor av bland andra Industrifonden.

Starcounters Per Edström, Kristoffer Lundegren, Sanna Bäckström, Stefan Edqvist och Dan Skatov.
Starcounters Per Edström, Kristoffer Lundegren, Sanna Bäckström, Stefan Edqvist och Dan Skatov.Foto:Pressbild.

Stockholmsbolaget Starcounter har under de senaste tio åren utvecklat en ny databasteknik för att bygga affärssystem. Enligt bolaget har de en teknik som klarar av många miljoner gånger högre transaktionshastigheter än vad traditionella databaser gör. 

Nu arbetar bolaget med tillämpad artificiell intelligens för att bygga de kognitiva system som får applikationerna att tala med varandra. För att satsa mer på produktutvecklingen krävs det mer kapital.

Bolaget har hittills tagit in 25 miljoner kronor av bland andra Industrifonden. Nu har bolaget tagit in ytterligare 35 Mkr av existerande ägare varav en anonym investeringsfamilj går in med mest pengar. Utöver de ägs bolaget av grundaren och serieentreprenören Joachim Wester, Industrifonden, bolagets personal, samt affärsänglar, däribland Mikael Runhem, grundare av framgångssagan Episerver. 

“Vi hade en fantastisk resa med Episerver. År 2010, när bolaget såldes hade vi mer än 800 partners i 30 länder, 34 000 utvecklare och mer än 8 800 kunder. Vi ser en liknande resa men mångfalt större nu när Starcounter lyfter och ger sig ut på marknaden”, säger Fredrik Uhrström, styrelseordförande i Starcounter som även var ordförande i Episerver tidigare.

Läs även: Miljardvärdering för Neo Technology när Almi säljer av 

Starcounters teknik används av mindre och mer nischade aktörer i affärssystemsbranschen, som konkurrerar med jättar som SAP och Oracle. Bolagets teknik används av slutkunder som till exempel Gekås Ullared och Adtoma, som ansvarar för annonserna på alla Bonniers sajter.

Sedan lanseringen för två år sedan har bolaget investerat i att få en produkt som fungerar. Bolaget som under 2016 hade en omsättning på cirka 10 Mkr gjorde samtidigt en förlust på 19 Mkr. Nu vill Starcounters intäktschef Kristoffer Lundegren se till att öka försäljningen. 

”Nu ser vi att det funkar så då vill vi gå ut bredare. Vi har tidigare i år satt upp vårt USA-kontor i Palo Alto som vi har goda förhoppningar om. Men nu ska vi investera mer i vårt sälj- och marknadsteam.”


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?