1515

De är Sveriges mest aktiva tech-investerare

Mer pengar än någonsin strömmar till nordiska startups och samtidigt skruvas tempot upp för exits. Di Digital har tittat på vilka aktörer som under 2017 har investerat i flest startups och vilka som har sålt flest bolag.

Bo Mattsson, privatinvesterare och partner på DHS Ventures och Linnea Lindau, vd på Chalmers Ventures, är två av Sverigest mest aktiva tech-investerare. Foto: DHS Ventures Partners/Chalmers Ventures. Kollage.
Bo Mattsson, privatinvesterare och partner på DHS Ventures och Linnea Lindau, vd på Chalmers Ventures, är två av Sverigest mest aktiva tech-investerare. Foto: DHS Ventures Partners/Chalmers Ventures. Kollage.

Ekosystemet för startups börjar mogna i Norden. Det är slutsatsen i den senaste rapporten från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List.

Första halvåret i år blev antalet finansieringsrundor färre men större. Totalt fick nordiska bolag in motsvarande 10 miljarder kronor uppdelat på 350 investeringar. Under de två första kvartalen förra året var motsvarande siffror 7 miljarder respektive 384 investeringar.

Läs även: Här är branscherna som är hetast för investeringar i år

Samtidigt har ett gott börsklimat och flera år av stigande investeringar skruvat upp tempot vad det gäller exits av techbolag, alltså försäljningar eller noteringar.

Läs mer: Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

Med hjälp av Nordic Tech List har Di Digital kikat på vilka svenska aktörer som har gjort flest exits och vilka som har gjort flest investeringar hittills i år. Eller kort sagt vilka som har varit mest aktiva under 2017.

Almi Invest sticker ut genom att ha gjort både flest exits och investeringar i år. Men det är ganska väntat med tanke på den breda och stora portfölj det statliga riskkapitalbolaget har.

Intressant att notera är även att privatpersonen Bo Mattsson håller jämna steg med riskkapitalbolagen och är en av Sveriges mest aktiva investerare. Han har själv en gedigen erfarenhet som bolagsbyggare och var med och skapade aktiehandelstjänsten Nettrader på Swedbank för att därefter grunda Eurotrader, Mangold fondkommission och Cint.

Läs mer: Sveriges mäktigaste tech-investerare: Bo Mattsson

Här är de som investerade mest januari till juni 2017 enligt NTL:

Almi Invest (NTL): 21 investeringar
Sally R 
Sportswik 
Virkesborsen 
Showify AB 
Wrebit
Swedish Algae Factory 
Flarie 
RaceONE 
reve 
SpaceTime Communication
World's Marathons 
Comordo Technologies 
Pickit 
Elastisys
dLaboratory Sweden AB
Geztio
Evothings
Hexagem
Boostified
CBot
XMReality

Propel Capital/Sting (NTL): 15 investeringar
Tölve
AppJobs
Meloq
Challengize 
CaCharge 
Privlic 
Wehype 
Adoveo 
Beleco 
Elly Pistol 
Just Football 
Medpeople 
Newsvoice 
Vyer Technologies 
Henry Labs AB

Industrifonden (NTL): 10 investeringar
Sol Voltaics 
Fyndiq
Fishbrain
Barnebys 
Nextory 
Meniga 
Qapital 
Widespace 
Soundtrack Your Brand 
AMRA

Wellstreet (NTL): 8 investeringar
Elias (Mars och juni)
Nuttery Entertainment
Zalster
reve
Ocast
Elias
Touchize
Scrive

Chalmers Ventures (NTL): 7 investeringar
Mevia 
equilab
TRINE 
Swedish Algae Factory 
Monivent
ZeroPoint Technologies 
sportlala.se 

Creandum (NTL): 7 investeringar
RFRSH Entertainment 
KRY 
Small Giant Games 
Xeneta
pleo
Soundtrack Your Brand
Armada Interactive

Bo Mattsson (NTL): 7 investeringar
Formulate
Hygglo
Insurello
Sigmastocks
Paynova
Tracklib
Zaver


...och här är de som gjorde flest exits:

Almi Invest (NTL): 7 exits
Bambuser
Dapresy
Donya Labs
Limes Audio
Satmission
Sonetel
XMReality

LMK Venture (NTL): 3 exits
Bambuser
MIPS
Zaplox

Industrifonden (NTL): 3 exits
Fältcom
Movimento
Zaplox

Gullspång Invest (NTL): 2 exits
Mat.se
Sonetel

Värt att notera är att i statistiken ovan räknas en börsnotering som en exit, även om ägarna inte nödvändigtvis säljer av sitt innehav i samband med att ett bolag går till börsen.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?