1515

De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Affärsänglarnas tid är nu. De senaste åren har några av Sveriges bästa privata investerare tjänat miljardbelopp på det svenska internetundret. Di Digital listar Sveriges 20 mäktigaste affärsänglar baserat på kapital, investeringshistorik och renommé i branschen.


1. Stefan Lennhammer

Utan Stefan hade Truecaller antagligen inte funnits idag.

Stefan Lennhammer har en bakgrund som vd för Catella och fastighetskonsulten Stronghold invest. Efter att ha sålt sina andelar där investerade han 2010 i det då nyligen startade nummerupplysningsbolaget Truecaller. De senaste fem åren har han arbetat aktivt som bolagets styrelseordförande och har varit en nyckelperson bakom bolagets framgång. "Utan Stefan hade vi antagligen inte funnits idag", säger medgrundaren Alan Mamedi. Stefan Lennhammer äger runt 10 procent av Truecaller som uppges värderas till uppemot 2,5 miljarder kronor.


Jane Walerud

Foto: Jonatan Bylars

2. Jane Walerud

Amerikanskfödda Jane Walerud är en av Sveriges tyngsta affärsänglar. De senaste 15 åren har hon investerat i 15 startupbolag, bland annat den svenska betalsuccén Klarna, Lensway och det nyligen börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii. Under it-yran var hon med och grundade bolaget Bluetail, som såldes till Nortel Networks för 1,4 miljarder kronor år 2000. Jane Walerud blev 2015 invald i statsminister Stefan Löfvéns Innovationsråd. 

Läs mer: Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag


Dusan Stojanovic

Foto: Fredrik Lönnqvist

3. Dušan Stojanović

Dusan Stojanovic är en av Sveriges hemligaste privata investerare och grundare av det internationella affärsängelnätverket True Global Ventures, som samlar 32 tunga änglar i Silicon Valley, New York, Stockholm, Paris, Berlin, Beijing, Singapore och Hong Kong. Dusan har varit verksam som affärsängel sedan 2005 då han investerade i de svenska betaltjänstföretagen Dibs och Payson, två affärer som kommit att lägga grunden för hans privata förmögenhet. 2013 tilldelades han utmärkelsen årets europeiska affärsängel efter att ha lyckats genomföra hela tre lyckade ”exits” inom loppet av en vecka. Idag investerar Dusan enbart inom ramen för True Global Ventures. 

Läs mer: Doldisen som är Sveriges tyngsta affärsängel


Staffan Persson

Foto: Jesper Frisk

4. Staffan Persson

Staffan Persson är i dag kanske mest känd som storägare och styrelseledamot i börsnoterade Eniro men han har många mer lyckade investeringar bakom sig. Han var tidigt inne i spelbolaget Unibet och gjorde en vinst på ett par hundra miljoner kronor. Även Neonet och Gant har varit två vinstlotter. Efter nära 30 år på marknaden har Staffan Persson hunnit med en lång rad av börnoteringar och bolagsförsäljningar som gjort honom till miljardär. Hans senaste storaffär var försäljningen av noterade betalföretaget Dibs, där han var en av huvudägarna, till Nets för knappt 800 Mkr. 


Martin Wattin (mitten)

Foto: Claes-Göran Flinck

5. John Wattin och Martin Wattin

 • Ålder: 67 och 41 år.
 • Gör: Investerare.
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): Rabble, Betsson, Ekstranda, Cherry, Mostphotos, Smart Payments Nordic.

Far och son Wattin bildar tillsammans en stark kombination av kapital, beprövad kunskap och framtidsblick. John Wattin var medgrundare till IT-konsulten Enator som noterades 1982. Han har sedan dess gjort en mängd investeringar och fick till exempel in ett par hundra miljoner vid försäljningen av databasbolaget MySQL. Martin Wattin (i mitten tillsammans med grundarna av Rabble på bilden ovan) har investerat i flera unga entreprenörsbolag som Rabble, Cherry och Scrive. Han har även investerat och sålt ett antal bolag, till exempel nummerupplysningstjänsten 118100.


Mathias Ackermand

6. Mathias Ackermand

Mathias Ackermand kommer ursprungligen från Tyskland men har blivit en nyckelperson i den svenska IT-branschen. År 2005 slogs hans bolag Lumentis ihop med Transmode som introducerades på börsen 2011. Efter det var han med i styrelsen för kabeloperatören IP Only som köptes av riskkapitalbolaget EQT år 2013.  Han har gjort en mängd investeringar i entreprenörsbolag de senaste tio åren, som den omskrivna fiskeappen Fishbrain och träningsappen Vint.


Eric Wahlforss

Foto: Jesper Frisk

7. Eric Wahlforss och Alexander Ljung

Soundcloudgrundarna Eric Wahlforss och Alexander Ljung startade sin musiktjänst 2007 och idag är bolaget värt över en miljard dollar. Vid sidan av detta har duon gjort sig kända som aktiva affärsänglar med investeringar i både svenska och tyska startupbolag. 2014 startade de investeringsbolaget Direkt Ventures, tillsammans med Henrik Berggren och affärsängeln Christophe Maire.

Alexander Ljung

Foto: Todd Williamson


Robert Ahldin

Foto: Sammy Steen

8. Robert Ahldin

Robert Ahldin har investerat i den svenska internetsektorn i drygt 15 år. Han grundade bolaget Arctic Ventures och var en av de första investerarna i Tradedoubler, en investering som gav 600 Mkr tillbaka vid försäljningen. Efter det grundade han bolaget Rite Ventures tillsammans med Christoffer Häggblom och investerade bland annat i Nebula Oy som såldes till Ratos. Han har de senaste åren drivit investeringsbolaget Edastra ihop med Joakim Dahl och de har en portfölj med bolag som Spotify, Micro Systemation och Billogram. Både Joakim Dal och Robert Ahldin har nyligen börjat arbeta för investmentbanken GP Bullhound och investerar numera i mer mogna bolag via bankens egna techfonder Sidecar I, II, III. 


9. Christer Brandberg

 • Ålder: 72 år.
 • Gör: Investerare.
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): KNC Miner.

 

En av få investeringar som är känd är i bitcoinföretaget KNC Miner.

 

1989 kom Christer Brandberg in som investerare i lundabolaget Axis. I och med Canons bud på bolaget tidigare i år fick Christer Brandberg loss 3,4 miljarder kronor. Tillsammans med sina tre söner Erik, Magnus och Gustaf Brandberg driver han investeringsbolaget Gullspång Invest som nu ska sätta Axis-miljarderna i arbete. De letar aktivt efter investeringsmöjligheter i unga svenska teknikbolag, men vilka de har i sin portfölj håller de än så länge hemligt. En av få investeringar som är känd är i bitcoinföretaget KNC Miner. 


10. Hans Victor

De två kusinerna Hans och Per Victor driver sedan 2010 det gemensamma investeringsbolaget Victor&Victor. Hans Victor var med och grundade sporträttighetsbolaget IEC som såldes två gånger för sammanlagt över 1 miljard kronor. Victor&Victor var bland annat tidiga investerare i onlinecasinot Vera&John som såldes till kanadensiska Intertain för runt 700 Mkr i fjol. Hans Victor äger även en mindre post i det noterade ehandelsbolaget Sportamore. 


Martin Bjäringer

Foto: Tomas Engström

11. Martin Bjäringer

Martin Bjäringer var styrelseordförande för Protect Data som såldes för 4,3 miljarder kronor 2007. I dag är han en av fem partners som driver investeringsbolaget Monterro med drygt 500 Mkr i sin fond, varav 200 Mkr kommer från grundarna själva. 2013 gav de sig in i noterade Tradedoubler, en resa som slutade med att de nyligen fick ge upp sitt försök att vända bolaget. Men de har många lyckade investeringar bakom sig i bolag som Orc, Episerver, IAR Systems och Pricer. 


Johan Qviberg

Foto: Sammy Steen

12. Johan Qviberg

 • Ålder: 35 år.
 • Gör: Investerare.
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): Readly, Ingager, Tipser.

Finansmannen Mats Qvibergs son Johan Qviberg har etablerat sig som en aktiv affärsängel de senaste åren. Han har investerat i en handfull techbolag som Facebook-annonseringstjänsten Ingager och magasinsappen Readly. Johan Qviberg sitter även i styrelsen för ett par bolag knutna till familjens maktbolag Öresund. Kombinationen av kunnandet från ett familjeankutet ägarbolag och rollen som tidig investerare gör Johan Qviberg till en potentiell framtida vinnare. 


Anette Nordvall

13. Anette Nordvall

Anette Nordvall är en av flera representanter för affärsängelkollektivet Stockholms Affärsänglar (Stoaf). Stoaf består av 40 investerare, varav 10 är kvinnor, och gör mellan 3 och 5 investeringar årligen.


Online Pizza

Erik Mellström Byrenius, på bilden flankerad av grundarkollegorna från Online Pizza - Per-Anders Bjelkestål och Dan Castillo. Foto: Jack Mikrut

14. Erik Mellström Byrenius

Erik Mellström Byrenius var en av grundarna till bolaget Onlinepizza som såldes till tyska Delivery Hero för 250 Mkr. Men Erik Mellström Byrenius valde att investera en del av pengarna i just Delivery Hero, ett bolag som i dag uppges värderas till runt en miljard dollar. Efter försäljningen av Onlinepizza 2012 har han arbetat aktivt som ängelinvesterare. Under de senaste åren har han gjort en mängd investeringar i entreprenörsdrivna bolag och byggt upp en stor portfölj av mindre bolag.  


Henrik Torstensson

Foto: Ann Jonasson

15. Henrik Torstensson

 • Ålder: 37  år.
 • Gör: Vd Lifesum.
 • Bor: Stockholm.
 • Portföljbolag (i urval): FishBrain, Videoplaza, Brisk.io, Tieday Group, Castle, Sparta sales.
 • Henrik Torstensson är vd för den svenska hälsoappen Lifesum och har blivit ett välbekant ansikte inom den yngre generationen svenska affärsänglar. Till skillnad från många andra änglar har han ingen egen bolagsförsäljning i bagaget, utan har tidigare arbetat på bland annat Spotify. Henrik har investerat i 6 svenska startupbolag, och hans sitter i styrelsen till två av dessa.


  Erik Mitteregger

  Foto: Jesper Frisk

  16. Erik Mitteregger

  Erik Mitteregger är framför allt känd i finansbranschen som medgrundare till Brummer & Partners där han sålde sin ägarandel för runt 250 Mkr år 2002. De senaste åren har han bland annat suttit i styrelsen för familjen Stenbecks maktbolag Kinnevik. Men vid sidan om har han även gjort ett antal investeringar i svenska entreprenörsbolag, senast leveranstjänsten Urb-it. Trots att han ännu inte gjort några häpnandsväckande företagsförsäljningar är Erik Mitteregger med sitt nätverk och sitt kapital en tungviktare bland de svenska affärsänglarna. 


  Meg Charles Horn

  17. Meg Charles-Horn

  Meg Charles-Horn är en amerikansk affärsängel baserad i Stockholm. Sommaren 2014 Investerade hon tillsammans med Connectas förre vd Per Appelgren 500 000 dollar i den svenska konferensapppen Mentimeter och hon sitter i bolagets styrelse. Meg har även investerat i crowdfundingplattformen Fundedbyme. Meg Charles-Horn har en karriär som affärsjurist bakom sig och har varit verksam i både USA och Indien. 


  Carl Silbersky

  Foto: Fredrik Norrlid/Sydsvenskan

  18. Carl Silbersky

  Carl Silbersky gjorde sina första affärer 2009-2010 när han var med och sålde bolagen Tactel och Polar Rose. Han tillhör ett informellt kluster av unga affärsänglar i Skåne som bildats de senaste åren. Här ingår kretsen kring bolaget TAT med Hampus Jakobsson, Ludvig Linge och Johan Lenander samt Jan Erik Solem från Polar Rose. De investerar ofta ihop och har en sammanlagd investeringskpacitet på ett par hundra miljoner kronor. Även om de var för sig har svårt att nå upp på en topplista så hör de som grupp tveklöst till de viktigaste ängelinvesterarna i Sverige. 

  Läs mer: "Det är skönt att kunna cykla till sina bolag"


  Hampus Jakobsson

  Foto: Alfred Beckman

  19. Hampus Jakobsson

  Hampus Jakobsson var en av grundarna av mobilföretaget TAT som såldes till kanadensiska RIM för runt 800 Mkr år 2010. Därefter arbetade han åt Blackberry som rådgivare vid företagsaffärer i Europa innan han började investera på allvar själv. Hampus Jakobsson har de senaste åren gjort runt 40 ängelinvesteringar främst i södra Sverige. Tillhör samma informella nätverk som Carl Silbersky.  


  Niklas Zennström

  Foto: Tor Johnsson

  20. Niklas Zennström

  Den svenska entreprenören och stjärninvesteraren Niklas Zennström har grundat internetbolagen Skype, Kazaa och Joos. Sedan 2006 driver han investmentbolaget Atomico, som investerat i över 60 teknikbolag och har kontor i London, Beijing, Istanbul, São Paulo och Tokyo. Bland investeringarna finns svenska bolag som Klarna och Truecaller, men även e-handelsföretag från både Asien som Sydamerika. Vid sidan av Atomico har Niklas Zennström gjort en rad investeringar i rollen som affärsängel, flera av dessa inom miljöområdet. Han har bland annat investerat i vattenreningsföretaget Orbital Systems samt Clean Motion, som tillverkar det trehjuliga elfordonet Zbee.

  Läs även: "Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag"

  Läs även: Doldisen som är Sveriges tyngsta affärsängel

  Läs även: "Det är skönt att kunna cykla till sina bolag"


  Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

  Oscar Jacobson Custom Made

  I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

  Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

  Hur går då tjänsten till?

  Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

  Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

  Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

  I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

  När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

  Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

  Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

  Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

  400 tyger att välja på

  När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

  Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

  Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

  Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

  Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

  Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

  Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

  En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

  Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

  Läs mer 

   

  Mer från Oscar Jacobson

  Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

  Det verkar som att du använder en annonsblockerare

  Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

  3 månader för
  197 kr
  Spara 1000 kr

  Prenumerera

  Redan prenumerant?