1515
Annons

Dataspelsbranschen larmar: Utbildningarna räcker inte – skriande behov

I över ett decennium har svenska dataspelsutvecklare lanserat spel som gjort succé världen över. Men trots satsningar på fler utbildningsplatser blir bristen på inhemsk arbetskraft alltmer skriande, enligt Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen. Och görs inte mer riskerar det svenska spelundret att förlora sin unika position.

Foto:Pressbild/Eric Bergh (kollage).

Per Strömbäck beskriver trenden han ser som ”det största hotet”. Det finns människor som vill arbeta i dataspelsbranschen, och det finns arbetsplatser som behöver dem, men flaskhalsen stavas utbildningsplatser.

”Det har alltid varit hög efterfrågan på studenterna, men utbildningssystemet har inte byggts ut i takt med att arbetsmarknaden och efterfrågan har vuxit. Så de tendenser som har varit nästan hela tiden har intensifierats.”

Ett exempel är Valla folkhögskola i Linköping som hösten 2020 startade en dataspelsutbildning i samarbete med East Sweden Game, ett centrum för dataspelsutvecklare i Östergötland. Utbildningen erbjöd i höstas 18 platser, men de som sökte var ungefär dubbelt så många. Först nu har man dubblerat antalet platser till terminsstarten hösten 2021. Det har sett ut på liknande sätt i andra delar av Sverige. 

Per Strömbäck poängterar att det gjorts bra insatser politiskt och att både dataspelsutbildningarna och utbildningsplatserna har blivit fler de senaste åren, men att de behöver bli ännu fler, snabbt.

”Om vi inte klarar av att skala upp, att göra tillräckligt bra spel, och att vara konkurrenskraftiga internationellt, då är det inte säkert att Sverige klarar av att behålla sin position.”

Den svenska dataspelsbranschen går fortsatt på högvarv. Bolag som Malmöbaserade Massive har lyckats landa jätteprojekt som utvecklandet av det nya Star Wars-spelet, och de studenter som tar sig igenom nålsögat och examineras från utbildningarna runt om i landet är mycket attraktiva på arbetsmarknaden – både i Sverige och internationellt. 

”Nu har vi ju den förmånliga situationen att Sverige är bland de bästa i världen på spel, och det ska vi värna. Men jag är bekymrad över kompetensfrågan. Det är den som håller oss tillbaka nu”, säger Per Strömbäck.  

Läs även: Hård kamp inom svenska mångmiljardindustrin – dataspelsbolagen blickar utomlands

Brist på nyckelkompetens kan ha en rad allvarliga konsekvenser för dataspelsbolagen, säger Per Strömbäck. Spelprojekt kan bli försenade eller få sämre kvalitet eftersom bolagen tvingas till kompromisser och behöver programmera spel annorlunda. Bolagen riskerar då på sikt att förlora konsumenter till utländska utvecklare som ligger mer i framkant i området.

”Spelarna har mycket att välja på, de vill ha det bästa och vi vill ha så bra förutsättningar som möjligt för att överträffa deras förväntningar. Lyckas vi inte med det kommer de att lägga sin tid och sina pengar på något annat.”

Inom andra kreativa yrken inom konst och musik anställs endast en liten del av alla nyexaminerade studenter. Förhållandet inom dataspelsbranschen är det omvända. Enligt en sammanställning från Dataspelsbranschen får cirka 90 procent av studenterna jobb inom sex månader efter examination. Vissa årskullar på vissa skolor har sett 100 procent av sina elever få jobb.

”De skattepengar som går in i utbildningarna får man tillbaka gemensamt i form av högre löner och därmed högre skatter och arbetsgivaravgifter, samt starkare konkurrenskraft. Så vi vill gärna se att alla delar av utbildningssystemet hänger med i arbetsmarknadens takt.”

Eftersom det inte kommer tillräckligt med ny arbetskraft ur det svenska utbildningssystemet hårdnar också konkurrensen om de största talangerna. Bolagen blickar därför utomlands eller köper upp sina konkurrenter för att säkra kompetensen.

Nu vill Per Strömbäck se mer pengar och resurser till skolorna som utbildar spelutvecklare.

”Utbildningar är inte den snabbaste lösningen för ökad arbetskraft, för det tar ju några år att utbilda. Men det är klart att den enskilt mest effektiva åtgärden är mer resurser till utbildningssystemet.”

Läs även: Spelutvecklarens dunderår – anställda får dela på 13 miljoner


Innehåll från WintAnnons

Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”

Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.

Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.

Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare. 

Den automatiska bokföringstjänsten Wint är en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.

 – Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint. 

– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.

Läs också: Så fungerar Wints helhetstjänst 

Tidrapportering som synkar med bolagets ekonomi

I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.

– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.

Läs också: Så fungerar Wints integrerade tidrapportering 

One stop shop under utveckling

Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?

– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.

– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.

Läs mer om hur Wint kan förenkla din vardag och ge dig mer till annat. 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?