1515
Annons

Dataintrång hos nätbanken

Hackare har kommit över personlig information från runt 50.000 kunder hos nätbanken Revolut. 

Revoluts vd och medgrundare Nikolaj Storonskij.
Revoluts vd och medgrundare Nikolaj Storonskij.Foto:Amanda Lindgren

Den brittiska nätbanken Revolut har etablerat sig som en utmanare till traditionella banker, med låga växlingsavgifter och kryptohandel. Bolaget har enligt egen utsago runt runt 20 miljoner användare globalt, och har ett banktillstånd i EU genom Litauen.

Nu bekräftar Revolut att man under förra veckan upptäckt ett dataintrång där hackare kommit över uppgifter om betalkort, kunders namn, adresser och telefonnummer. Det rapporterar nyhetssajten Techcrunch med hänvisning till Bleeping Computer. 

Enligt Revoluts hemsida ska runt 0,16 procent av alla kunder ha påverkats, motsvarande 32.000 personer. Men enligt information som bolaget lämnat till litauiska myndigheter är siffran högre – det handlar om över 50.000 kunder varav runt 20.000 i Europa. 

”Vi identifierade och isolerade attacken direkt för att effektivt minska dess påverkan. De kunder som har påverkats har blivit kontaktade”, säger Revoluts talesperson Michael Bodansky till Techcrunch. 

Enligt nätbanken har hackarna inte kommit åt lösenord, koder eller kompletta kortuppgifter. 

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Kim Kardashian krävs på miljoner efter olaglig kryptoreklam

Kim Kardashian krävs på miljonbelopp av den amerikanska finansinspektionen. Realitystjärnan förbjuds också göra reklam för kryptovalutor under de kommande tre åren. 

Kim Kardashian har över 300 miljoner följare på Instagram.
Kim Kardashian har över 300 miljoner följare på Instagram.Foto:Evan Agostini

Kim Kardashians reklaminlägg på Instagram, som postades i juni 2021, har blivit en nagel i ögat. 

I det reklammärkta inlägget frågar hon sina följare om de är intresserade av krypto och gör reklam för den alternativa kryptovalutan ethereum max (som inte ska blandas ihop med den större tillgången ether). Kort därefter förlorade ethereum max nästan hela sitt värde. 

Kim Kardashian ersattes med 250.000 dollar, runt 3 miljoner kronor, för sitt inlägg. Hon har i skrivande stund 331 miljoner följare. 

Nu går realitystjärnan med på att betala 1,2 miljoner dollar, runt 14 miljoner kronor, till den amerikanska finansinspektionen SEC. Det omfattar en straffavgift på 1 miljon dollar, den ersättning hon fick för inlägget samt ränta. 

”Det här fallet är en påminnelse om att, när kändisar och influencers rekommenderar investeringar som krypto, betyder det inte att de tillgångarna är rätt för alla investerare”, säger SEC:s ordförande Gary Gensler i ett pressmeddelande. 

Kim Kardashian kommer att fortsätta samarbeta med den pågående utredningen och har förbjudits från att göra reklam för kryptovalutor under de kommande tre åren. 

Hon har varken dementerat eller bekräftat myndighetens anklagelser. 

Även NBA-stjärnan Paul Pierce och boxaren Floyd Mayweather Jr. utreds efter att ha gjort reklam för ethereum max. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera