1515

Därför startar hon ett coworking space för kvinnliga entreprenörer

En ny hubb för kvinnor ska bryta mot traditionellt hårda, armbågande arbetsplatser. Di Digital har pratat med initiativtagaren Sophia Renemar om det amerikanska konceptet Hera Hub, deras stöttande klimat och spa-liknande kontor.

Sophia Renemar blev fascinerad av det amerikanska konceptet Hera Hub och bestämde sig för att ta det till Sverige.
Sophia Renemar blev fascinerad av det amerikanska konceptet Hera Hub och bestämde sig för att ta det till Sverige.

Di Digital har tidigare skrivit om techhubbar i Stockholm som samlar entreprenörer under samma tak för att ta del av utrustning, kontakter och råd.

Läs mer: Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu 

Nu har ännu ett svenskt coworking space slagit upp portarna. Det handlar om det nyöppnade Hera Hub i Uppsala. Hubben riktar sig inte exklusivt till teknikentreprenörer utan har medlemmar från bland annat ekonomins, juridikens och den grafiska designens värld. De vänder sig dessutom främst till kvinnliga företagare.

“Kvinnor har alltid gått in i system som är byggda av och för män, men nu är det tvärtom. Detta är byggt av och för kvinnor”, säger Sophia Renemar, initiativtagaren till hubben i Uppsala.

Hera Hub grundades 2011 i San Diego, USA, och har därefter dykt upp på fler ställen i Kalifornien, Washington DC och nu Sverige. De ska bli fler. Det planeras fler hubbar i andra amerikanska städer men även utanför landet i Kanada, Kina och Indien. Men än är Uppsalaverksamheten den första utanför USA.

Sophia Renemar var ute och joggade när hon hörde talas om Hera Hub för första gången. Medan hon sprang lyssnade hon på en podd där grundaren för verksamheten intervjuades. Det Sophia Renemar hörde tog tag i henne och bara fyra månader senare var hon i Kalifornien för att titta på platserna.

“Jag tänkte att det här är för bra för att inte ta till Sverige och bestämde mig för att göra det”, säger hon.

Med hjälp av sitt eget företag och sparade medel finansierade hon uppstarten själv. Uppsalahubben är fristående från den amerikanska kärnverksamheten som inte skjuter till pengar till Sverige. Men Sophia Renemar känner ändå att de håller henne om ryggen.

“Det är min business och de hjälper mig inte ekonomiskt på något vis. Men de har en stor bas av entreprenöriell erfarenhet och vi har löpande kontakt.”

Läs mer: Finansprofiler miljardsatsar på tech-kollektiv 

30 procent av 369 000 svenska företagare var kvinnor under 2015, enligt SCB. Vanliga branscher var hårvård, konsultverksamhet och restaurang och många hade även en anställning vid sidan av de egna företagen. På Hera Hub ska de kvinnliga företagarna, som många gånger jobbar hemifrån, kunna träffas för att hjälpa och inspirera varandra. Gemenskapen ska växa ur den delade arbetsplatsen, men även ur workshops och andra aktiviteter som medlemmarna har tillsammans varje vecka.

Sophia Renemar tror att många mer traditionella arbetsplatser saknar den stöttande atmosfären.

“Generellt finns det en konkurrenssituation där man tävlar och armbågar sig fram. Det kan vara ett ganska hårt klimat”, säger hon och fortsätter:

“Man behöver varandra för att lyckas. Om man delar med sig av sin kompetens och inspirerar andra att växa gör man själv det också”

En del av konceptet för Hera Hub är kontorens utformning. Tanken är en hemliknande miljö, eller "spaliknande", enligt de amerikanska grundarna. Kontoren är utrustade med ljud av porlande vatten, levande växter, doftande ljus och mjuk belysning. Men enligt Sophia Renemar innebär det inte att miljön blir mindre professionell.

“Vi ska göra förmågan att lyfta människor till ett nytt sätt att arbeta. Man är fortfarande tydlig, beslutsam om vad man ska göra och kan fatta tuffa beslut”, hon.

Hera Hub i Uppsala har tidigare använt sig av popup-kontor men har nu en fast adress. De körde igång på riktigt förra måndagen och har i dagsläget ett tiotal medlemmar. De betalar för den tid de vill vara på kontoret. Man kan välja mellan att exempelvis bara delta i workshops, vara på kontoret på halvtid eller på heltid. De olika uppläggen kostar mellan 900 och 4950 kronor per månad.

Sophia Renemar ser gärna att fenomenet sprider sig i Sverige.

“Jag har fått exklusivitet att bygga upp hubbar över Sverige och jag vill bygga upp tre stycken inom de närmaste fyra, fem åren. Stockholm är nästa ambition.”


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?