1515

Därför ökar Tobiis värdering med över 1 miljard

Ögonstyrningsbolaget Tobii rusar på börsen. Ett avtal med Microsoft som öppnar för en potentiell jättemarknad får köparna att flockas. 

Nu kan datorn känna igen dig. Något som potentiellt kan leda till stora affärer för svenska Tobii.
Nu kan datorn känna igen dig. Något som potentiellt kan leda till stora affärer för svenska Tobii.

Ögonstyrningsbolaget noterades på Stockholmsbörsen i maj i år. Sedan dess har bolaget haft en fenomenal utveckling. Aktien har stigit med 230 procent hittills i år. 

Under onsdagseftermiddagen och torsdagsförmiddagen tog Tobii ytterligare ett kraftigt kliv upp. Bolaget värderas nu till 5,5 miljarder kronor.

Orsaken är att Tobiis eyetracking-system godkänts för Windows Hello login. Det innebär att användare med Windows 10 kan logga in på datorn med ansiktsigenkänning om Tobiis hårdvara för eyetracking byggs in. 

Eyetrackingsystemets huvudfunktion är att det gör det möjligt att styra datorn med ögonrörelser, men inloggningsfunktionen kan vara en viktig del för att få PC-tillverkarna att bygga in lösningen i datorerna. Det tror till exempel analyshuset Carnegie.

"Vi tror att detta är positiva nyheter eftersom det ökar det relativa värdet för Tobiis eye-trackinglösning för pc-applikationer", skriver Carnegie i en kommentar. 

Tobii var från början främst inriktat på handikapphjälpmedel men har mer och mer kommit att inrikta sig på konsumentprodukter inom till exempel dataspel. 

Tobii har haft intäkter på 680 Mkr under årets tre första kvartal och har gjort en förlust på 33 Mkr. 

Bland Tobiis tidiga storägare finns bland annat riskkapitalbolaget Northzone, amerikanska Intel och grundarna. I november, efter att inlåsningsperioden gått ut, sålde de dock aktier för 620 Mkr i bolaget.

Uppdatering: Tobii-aktien har vänt ned på börsen efter att denna nyhet publicerats. Till synes på grund av att Tobiis vd påpekat att ansiktsigenkänning är en tilläggsfunktion till ögonstyrning och inte ett nytt segment.  


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?