1515

”Därför måste vi äta larver”

Äta myror? Frågan har blivit svaret på hur vi ska lösa framtidens matförsörjning. Samtidigt stoppas svenska foodtech-bolag med intriktning på insekter av svensk byråkratisk stelbenthet, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Foodtech är hetare än någonsin och konceptet inkluderar allt från laboratorie-odlat kött till det något mer okomplicerade mjölet gjort på syrsor. Anledningen till att det finns ett stort sug efter sådana här lösningar är för att vi inte har råd att uppehålla dagens nivåer av köttproduktion.

När jordens befolkning ökar kommer maten bli en bristvara. Och trots att animaliska produkter bara utgör en femtedel av vårt energiintag globalt står de för två tredjedelar av utsläppen av växthusgaser. Det är forskare eniga om.

Det är med andra ord en no brainer att försöka ersätta så mycket som möjligt av det proteinet vi får i oss genom de ”konventionella” animaliska produkterna med proteinkällor som gör ett väsentligt mindre avtryck på vår värld samtidigt som de kan föda fler.

Samtidigit som staten med ena handen, genom Vinnova, stöttar och investerar i den här typen av innovation, krossar den samtidigt samma innovation och bolag med hjälp av andra myndigheter. 

Att syrsor och larver ses som "nya" livsmedel där det krävs stora livsmedelskontroller skapar en enorm tröskel för små foodtech-bolag att inta marknaden. Självklart behöver man se till att maten vi sätter i oss är ofarlig. Samtidigt är samhällsproblemen (svält och miljöförstöring) så pass stora att sådana undersökningar inte borde behöva bekostas av de nya foodtechbolagen på egen hand. 

Det är beklagligt att svenska myndigheter och politiker inte gör allt i sin makt att förenkla för bolag med en uppenbart samhällsnyttig och innovationsrik betydelse. Och trots att EU-kommissionen har den slutgiltiga talan om “nya livsmedel” lyckas länder som Danmark och Nederländerna vara flexibla i denna fråga. Då borde även svenska politiker och myndigheter kunna det.

Det här är inte en fråga om kött eller vegetarianism. Det här är en fråga om mänsklighetens överlevnad. Och det är ett budskap som alla borde kunna svälja.

Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup
Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?