1515

Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

Appen Shim hade redan 2015 attraherat flera tunga affärsänglar. Med en ny investeringsrunda på 3,8 miljoner kronor från Sophia Bendz, Gustav Söderström och Sweet Capital ska bolaget hjälpa användare att förbättra sina relationer.

Andreas Amsenius, Hoa Ly och John Airaksinen är tre av grundarna av Shim.
Andreas Amsenius, Hoa Ly och John Airaksinen är tre av grundarna av Shim.Foto:Amanda Lindgren

Att reflektera över sina nära relationer är något som inte alltid prioriteras i vardagens stress. Det vill grundarna bakom appen Shim (NTL) ändra på. Som en god vän vill den få användarna att reflektera över det viktiga i livet och stärka relationerna mellan människor. 

Bakom appen Shim står bland annat Hoa Ly och John Airaksinen, tidigare medgrundare av företaget Psykologifabriken. Efter att ha sålt sina andelar i företaget slog de sig ihop med ingenjörerna Andreas Amsenius och Jordi Chacon i fjol för att börja arbeta på appen Shim. 

”Innan vi byggde prototypen var vi osäkra på om människor skulle vilja prata med en chatbot om djupt personliga saker, men det märkte vi redan i första testet att folk verkligen ville. En användare sa att hon kunde vara mer öppen och ärlig än med en människa, eftersom hon kände att Shim inte skulle vara dömande”, säger John Airaksinen. 

Foto:
Shim skapar konversationer med användarna. Foto: Shim.

Grundarna till Shim inspirerades av filmen ”Her” från 2014 där huvudkaraktären blir kär i sin dator Samantha. För John Airaksinen och Hoa Ly, som under lång tid har arbetat med att nå ut med psykologi till allmänheten, fungerade filmen som en sporre.

”Just att Samantha kunde finnas i hans vardag och få honom att reflektera över saker och må bra. Det var mäktigt. Vi kände att en sådan levande karaktär skulle vara ett nytt och spännande sätt att föra ut psykologisk kunskap”, säger Hoa Ly. 

Foto:
Filmen ”Her” kom ut 2014 och tar upp relationen mellan människa och maskin.

Och intresset för Shim är stort i investerarkretsar. Redan förra sommaren tog Shim in 3 miljoner kronor från en rad investerare, bland andra Mattias Miksche, Johan Lenander, Ludvig Linge, Alfred Ruth, Hampus Jakobsson och Jeremy Yap. De tre sistnämnda har även investerat i Stockholmsbolaget Greta (NTL).

Även det danska riskkapitalbolaget Sunstone (NTL) investerade i Shims första finansieringsrunda.

Läs även: Gretas vd: ” Vi vill förändra hur internet funkar”

Precis efter att den rundan hade stängts kom Hoa Ly i kontakt med Sophia Bendz, numera på Zennströms riskkapitalbolag Atomico, som introducerade bolaget till en rad andra investare, bland annat Spotify-profilen Gustav Söderström.

”Vi hade inte tänkt att ta in mer pengar än Sophias och Gustavs. Men Sweet Capital med fem entreprenörer och deras kontaktnät var alldeles för bra för att tacka nej till. De har också en långsiktighet som inte alla VC-bolag kan erbjuda”, säger Hoa Ly. 

Foto: Amanda Lindgren
Andreas Amsenius, Hoa Ly och John Airaksinen på kontoret på Södermalm i Stockholm.

Den nya investeringsrundan, som Breakit var först att rapportera om, ligger på 3,8 Mkr. Förutom de nya investerarna har även flera av de befintliga ökat på sina investeringar i bolaget. Hoa Ly har doktorerat i psykologi och grundarnas ambitioner för Shim imponerade på Christian Dörffer, vd och investeringsansvarig på King-grundarnas riskkapitalbolag Sweet Capital. 

”Hoas vision är enorm. Han är en riktigt intressant kille och rollen som Shim kan spela i personers liv är verkligen spännande”, säger Christian Dörffer. 

”Om någon har en riktigt övertygande vision och en bra bakgrund samtidigt som vi tror att de kan klara av det, då är det intressant för oss att gå in i ett tidigt skede.”

Läs även: King-grundarna startar fond för svenska startups

Shim är Sweet Capitals första investering i Sverige och enligt Hoa Ly hade riskkapitalbolaget försökt att hitta ett svenskt bolag att investera i när de båda parterna träffades. Sweet Capital har däremot tidigare investerat i svenskgrundade Dog Buddy (NTL) som har huvudkontor i London.

För tillfället finns Shim enbart i betaversion där testpersoner får tillgång till appen några i taget. Ett lanseringsdatum för den öppna versionen är ännu inte satt.

”Vi är i en betafas nu. Vårt fokus ligger på att bygga en otroligt bra produkt. Lansering i Sverige kommer att ske när produkten är tillräckligt bra”, säger Hoa Ly.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?