1515

Därför är egenanställning nästa heta startupbransch

Bolag i den så kallade delningsekonomin har fått marknaden för egenanställning att explodera de senaste åren. Här är bolagen som tjänar miljoner på den nya branschen.

Techinvesteraren och Mr Green-grundaren Mikael Pawlo har startat egenanställningsbolaget Red Flag.
Techinvesteraren och Mr Green-grundaren Mikael Pawlo har startat egenanställningsbolaget Red Flag.Foto:Joey Abrait

Branschen för så kallad egenanställning har exploderat de senaste åren. Begreppet egenanställd kan innefatta personer som exempelvis är frilansare, har tidsbegränsade uppdrag eller har ett extrajobb utöver en annan anställning men föredrar att inte starta en enskild firma.

I dag finns det 880 000 bolag i Sverige med färre än en anställd, enligt Statistiska Centralbyrån. Dessa mikroföretag är speciellt intressanta för nya startupbolag som förenklar deras administration. Marknaden för egenanställning växer snabbt och redan 2015 omsatte den svenska branschens tre största aktörer tillsammans nära 700 miljoner kronor.

”Vi har observerat en megatrend som går mot egenanställningar och att väldigt många blir konsulter. Journalistik och IT var två branscher som var tidigt ute men vår bedömning är att det här kommer ske i många fler som i vården, för hantverkare och hushållsnära tjänster. Vi tror att antalet bolag med 0 till 1 anställda kommer att fördubblas inom fem år”, säger techveteranen Mikael Pawlo, som har grundat egenanställningsbolaget Red Flag.

Läs även: App för egenanställda ska samarbeta med Uber Eats

Även investerarna har börjat få upp ögonen för branschen. De senaste månaderna har en rad investeringar gjorts i bolag som administrerar egenanställning och förenklar för mikroföretagare. Så sent som i januari i år tog företaget Cool Company in 25 miljoner kronor från Verdane Capital för att bland annat lansera sin tjänst i Finland. Och i september förra året tog Mikael Pawlos Red Flag in 35,8 Mkr från bland andra Unibet-miljardären Anders Ström. 

Vi tror att antalet bolag med 0 till 1 anställda kommer att fördubblas inom fem år.

Mikael Pawlo, som tidigare grundat Mr Green, startade Red Flag 2016 tillsammans med Mattias Söderhielm, som har grundat Bredbandsbolaget och Citytåg, och Niklas Derouche, grundare av DS Panel och Xpedio. Deras vision är att förbättra och förändra företagande i grunden.

Red Flag har en gratistjänst för egenanställda för att få ut lön och skicka fakturor men planerar att lägga till ytterligare tjänster som bolaget kan tjäna pengar på framöver.

”Vår målsättning är att ta betalt för andra tjänster som vi kommer att lansera under det här året. Det rör sig om tjänster som att skapa och hantera bolag, bokföring, utlägg och fakturering med mera”, säger Mikael Pawlo.

Läs även: Cool Company tar in 25 miljoner – ska giga i Finland

Även Daniel Ahlstrand på Verdane Capital tror att trenden med egenanställning är här för att stanna.

“Vi investerade i Cool Company redan 2014 och sedan dess har trenden bara blivit starkare. En faktor som driver på utvecklingen är digitaliseringen och snabbväxande serviceföretag som Uber, men också att fler vill ha ett friare arbetsliv”, säger han.

Merparten av de så kallade egenanställningsföretagen i dag fokuserar på just fakturering och löner. I takt med att den globala frilansekonomin växer börjar dock nya tilläggstjänster dyka upp som riktas mot egenanställda.

En faktor som driver på utvecklingen är digitaliseringen och snabbväxande serviceföretag som Uber.

I USA, där hela 35 procent av den totala arbetsmarknaden utgörs av frilansare, slöt robotrådgivaren Betterment förra året avtal med taxijätten Uber, om att leverera pensionslösningar till bolagets 300 000 frilansande amerikanska förare. Det finns flera liknande exempel.

Daniel Ahlstrand tror att vi även i Sverige kommer att se flera aktörer som vill erbjuda tjänster till egenanställda.

“Jag tror att vi kommer att se en utveckling mot att egenanställningsbolagen erbjuder fler tjänster utöver fakturering och redovisning. När egenanställda lämnar sin ekonomi i händerna på ett externt bolag är det inte osannolikt att de även vill köpa in andra tjänster via bolaget, inom exempelvis försäkring och pension”.


Bolag som erbjuder administrationstjänster för microbolag: 

Red Flag
Red Flag (NTL) grundades 2016 av Mr Green-grundaren Mikael Pawlo, Mattias Söderhielm och Niklas Derouche. Bolaget har utvecklat en gratistjänst där egenanställda kan ta ut lön och skicka fakturor, utan att behöva starta ett företag. Bolaget har tagit in 36 miljoner kronor i riskkapital från bland andra miljardären Staffan Persson, Unibetgrundaren Anders Ström och familjen Dinkelspiel.

Cool Company
Cool Company (NTL) grundades 2010 av Jan Bergstrand. Bolaget hjälper privatpersoner driva verksamhet utan att ha ett eget bolag. Man anställer sig själv hos Cool Company, och fakturerar sina kunder under deras namn. Har tagit in 25 miljoner kronor från Verdane Capital.
Omsättning 2015: 110 Mkr.

Firmify
Firmify grundades 2011 av Fredrik Bergström och David Sundin som tidigare grundat den digitala byrån Great Works. Firmify erbjuder tjänster inom egenanställning och administration av tillfälligt anställda och underkonsulter.
Omsättning 2015: 55 Mkr.

Frilans Finans
Frilans Finans är Skandinaviens största egenanställningsföretag, verksamt sedan 1999. De egenanställda omfattas av en heltäckande försäkring och kan göra avdrag som avsättningar till pension och semesterersättning. 
Omsättning 2015: 516 Mkr. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?