1515

Danska musiktjänsten till First North i juni: ”Mer meningsfullt att listas i Sverige”

Det danska musiktjänstbolaget Linkfire, som hjälper artister att samla länkar åt sina fans, går till svenska First North den 28 juni. Teckningskursen i spridningsemissionen inför noteringen är fastställd till 11,20 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde på bolagets aktier om cirka 502 miljoner, före erbjudandet.

Linkfire samlar länkar till den uppsjö av platser där artister har digitsal närvaro. En luckrativ affär, har det visat sig.
Linkfire samlar länkar till den uppsjö av platser där artister har digitsal närvaro. En luckrativ affär, har det visat sig.

Erbjudandet väntas tillföra bolaget en nettolikvid på upp till cirka 150 miljoner kronor, med en potentiell övertilldelningsoption om cirka 22,5 miljoner kronor. 

Bolagets mjukvara hjälper underhållningsbranschen att samla länkar till musik, konsertbiljetter och andra artiklar för att förenkla för fansen. Länkarna kan delas på webbsidor och i appar. Tjänsten genererar också data om målgrupperna och konsumtionsmönster.

Plattformen har över 85 000 prenumeranter vilket inkluderar en majoritet av artisterna på musiklistan Billboard topp 100 och de tre största musikbolagen Universal Music Group, Sony Music Entertainment and Warner Music Group. 

Läs mer: Saas-bolaget till First North – används av artister som Justin Bieber

Under 2020 generade bolaget 1,5 miljarder klick, och bolaget omsatte 24,7 miljoner danska kronor, motsvarande 33,4 miljoner svenska kronor. Det motsvarar en årlig tillväxt på 43 procent. 78 procent av omsättningen kom från prenumerationer medan övriga 22 procent kom från provision.

I det första kvartalet 2021 låg omsättningen på 7,4 miljoner danska kronor, motsvarande 10 miljoner svenska kronor. Motsvarade kvartal i fjol låg på 5 miljoner danska kronor, vilket innebär 6,8 miljoner svenska kronor. 

Med noteringen kommer Linkfire att fortsätta utöka marknadsandelarna både organiskt och genom möjliga förvärv. De finansiella målen på medellång sikt är en organisk årlig tillväxttakt på mellan 50 till 70 procent och en bruttomarginal på runt 80 procent. 

Preliminärt datum för första handelsdag är den 28 juni. Aktierna kommer att handlas under kortnamnet ”LINKFI”.

På frågan varför Linkfire väljer svenska First North menar vd:n och medgrundaren Lars Ettrup att Sverige har ett starkt ”track record” när det gäller musikindustrin och underhållning. 

”Svenska First North är dessutom är en starkare marknad med större investerare än den danska. Det är mer meningsfullt för oss att listas i Sverige”, kommenterade vd:n i en intervju med Di härom veckan. 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?