1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Dansk techmiljardär backar deras eldrivna surfbräda

Konkurrensen på marknaden för eldrivna surfbrädor hårdnar. Nu tar utmanaren Awake in 26 miljoner kronor från den danska techmiljardären Tais Clausen.

Malmöbolaget Awake har tagit fram en eldriven wakeboard.
Malmöbolaget Awake har tagit fram en eldriven wakeboard.Foto:Press.

Malmöbolaget Awake tar in 2,5 miljoner euro, motsvarande 26 miljoner kronor, till sin eldrivna wakeboard som gör det möjligt att glida fram på ytan utan att behöva förlita sig på väderlek, vindar eller vågor. Det är den danska entreprenören och miljardären Tais Clausen som garanterat finansieringen, rapporterar nyhetstjänsten Rapidus.

Bakom Awake står trion Philip Werner, Mikael Kajbring och Daniel Aronsson. Den förstnämnde grundade Radinn, ett annat jetboard-bolag från Skåne, men lämnade 2016 för att starta nytt efter en schism med vd:n Alexander Lind.

Tidigare under våren kunde Di Digital rapportera att konkurrenten Radinn tagit in en ungefär lika stor summa i riskkapital, 25 Mkr, i samband med lanseringen av deras första kommersiella bräda under våren 2018.

Läs mer: Radinn surfar på vågen och tar in 25 miljoner 

I början av augusti lanserade Awake sin bräda. Prislappen är nästan 200 000 kronor styck, ungefär dubbelt så dyr som Radinns basmodell, men också lättare och snabbare enligt Philip Werner. 

”Vi har redan fått beställningar på 7 brädor från privatpersoner och förhandlar med leverantörer om order på sammanlagt 15 brädor. Vi planerar bara att tillverka 30 brädor fram till vintern för att säkerställa kvalitén och leveranstiderna under tiden vi bygger upp produktionslinan i vår fabrik i Limhamn”, säger Philip Werner till Rapidus.

I dagsläget har Awake 16 heltidsanställda och enligt plan ska produktionen öka till 250 brädor under 2019. De tre grundarna äger fortfarande en majoritet av Awake, men via sitt ägarbolag Clausen Engineering har Tais Clausen alltså pumpat in 26 miljoner kronor i bolaget. 

Tais Clausen är en medieskygg entreprenör som beräknas vara god för flera miljarder kronor. Därmed figurerar han ofta på listor över Danmarks rikaste personer. Hans förmögenhet kommer från techföretaget 3Shape, som säljer 3D-scanners för att skräddarsy hörapparater och tandproteser till patienter. Bolaget grundades år 2000 i Köpenhamn och i dag växt till över 1 300 anställda.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?